Dezvoltarea personală > o nouă modă?
Mi s-a pus întrebarea asta pe un ton ironic, și cu o oarecare notă de ridiculizare.
Eu nu mi-aș permite să fac glume pe tema asta. Fără să dau o tentă dramatică acestui subiect, destul de serios, aș putea spune că uneori această dezvoltare personală poate face diferența între o viață trăită în echilibru și riscul de a te îmbolnăvi cel puțin în plan emoțional și mental.
Iar uneori chiar face diferența între viață și moarte. Și nu exagerez spunând acest lucru, dacă mă gândesc la cazurile mediatizate, în care unele persoane și-au pus capăt zilelor pentru că nu au reușit să facă față evenimentelor neprevăzute, considerate de ei „fără ieșire” : pierderea unei afaceri, despărțirea de persoana iubită, cazurile de gelozie patologică…etc.
Putem să nu vorbim despre aceste cazuri extreme, deși ele există destul de des. Dar, întâlnim la tot pasul, probleme create de limitările proprii și care au la origine:
– O imagine de sine devalorizantă, care îl face pe individ să se mulțumească cu puțin
– Tendința de a gândi negativ despre viitor și a te lamenta permanent pentru cele din trecut
– Aruncarea responsabilității în afară (persoane, Divinitate, politică …) pentru tot ce se petrece neplăcut în viața proprie
– Frica de a se cunoaște pe sine, cu puncte slabe și cele forte, pentru a-și stabili obiectivele și a lua măsurile ce se cer. Preferând o mască socială mincinoasă
– Frica de schimbare > ceea ce duce la o stare de panică atunci când apare un eveniment care îl scoate din zona familiară (de confort)
Probabil am enumerat doar câteva din piedicile pe care majoritatea dintre noi ni le punem, atunci când stăm departe de dezvoltarea personală.
De ce se întâmplă asta?
Unii cred că nu au nevoie pentru că, susțin ei, se descurcă singuri pentru că au „Școala Vieții”. Din păcate rezultatele obținute pe această cale au o durată efemeră, iar uneori vin la schimb cu privarea de libertate.
Alții consideră investiția făcută în dezvoltare personală ca fiind inutilă, pentru că dorința de a ajunge la varianta personală cea mai evoluată nu se află printre valorile sale. Aceștia au o înclinație către achiziționarea de lucrurile scumpe, care – cred ei – îi va așeza în ochii celorlalți într-o lumină favorabilă. Apoi se miră că, în continuare, sufletul lor este gol.
Nimic nu se schimbă până când tu nu te schimbi! – este o vorbă adevărată, dar și titlul unei cărți care merită a fi citită.
Descoperă care sunt domeniile din viața ta în care nu ai rezultate și vei știi unde ai nevoie de mai multă cunoaștere, sau, de o altfel de cunoaștere.
Albert Einstein spunea „Dacă faci mereu aceleași lucruri, vei avea mereu aceleași rezultate”. Și într-adevăr nu ai cum să faci altfel dacă ai o cunoaștere limitată.
Mă întristez când văd oameni nefericiți, care ar putea să trăiască o viață de cuplu frumoasă. Dacă și numai dacă ar investi în cunoașterea din această zonă.
Este jalnic dacă în căsătorie ta vii doar cu „zestrea” teoretică și practică luată din familia în care te-ai născut.
O să constați, cu dezamăgire, că regulile stabilite între părinții tăi, nu funcționează și în cuplul tău.
Apoi ai nevoie să acumulezi multe informații despre viața in doi, dar și despre cum funcționează și ce își dorește celălalt. Pentru că este o persoană diferită de tine, măcar prin faptul că s-a născut cu un sex diferit de al tău.
Ne pângem că nu mai sunt bărbați buni și femei bune pentru a-i alege drept parteneri de cuplu dar de fapt ceea ce ne împiedică să ajungem la ei este tot dezvoltarea personală pe care am ignorat-o. Am explicat toate astea în acest articol „Încrederea în Sine și Relatia de Cuplu” .
Dar nu cădeți în extrema cealaltă, crezând că anumite acțiuni te vor ajuta în acest sens, doar pentru că le faci (fără să pui în aplicare ce ai aflat). Dezvoltare personală NU înseamnă DOAR:
– Să citești cărți din care să nu aplici nimic
– Să urmărești ce scriu unii și alții pe rețelele de socializare despre asta, doar pentru a le critica opiniile
– Să mergi la cursuri de acest profil doar ca să-ți iei un aer de deștept și să mai achiziționezi o diplomă
Și nu pot ignora faptul că sunt persoane care învață câteva lucruri bune, dar schimbarea se produce doar la suprafață și doar în ochii lumii, nu în ființa lor. Îmi amintesc aici de două exemple:
Un bărbat viziona multe filmele de epocă, pentru a învăța manierele elegante și reușea într-adevăr să impresioneze cu asta, în societate. Dar, când venea acasă la soție (încurajat și de puțin alcool) îi poruncea: “Hai, desfă picioarele” . Asta, așa, în loc de preludiu.
O femeie stârnea admirația în mediul social prin aspectul ei impecabil și comportamentul cald, plin de grijă, față de cei din jur. Dar acasă se transforma într-o “fiară” (după cum relata soțul). Era plină de apucături isterice și cuvinte triviale.
Aceste două exemple îmi amintesc de un moment din biografia marelui George Enescu, când a fost sfătuit de guvernanta lui: “Jurjac fii domn și când nu te vede nimeni” .
Față de cele de mai sus, sper că NU ai ajuns la concluzia că cititul, gândirea pozitivă sau participarea la cursuri nu ajută la nimic. Ajută, însă este necesar să știm că ele sunt doar instrumente ajutătoare. Schimbarea, dezvoltarea personală, dezvoltarea spirituală fiind un proces despre tine în relație cu tine înainte de toate! Și nu se întâmplă peste noapte.
Nu te speria dacă va fi nevoie să o iei de la capăt de mai multe ori. Vechile obiceiuri care te-au împiedicat să evoluezi, nu dispar așa ușor.
Dacă nu știi cât valorezi vei lăsa pe cei rău intenționați să facă asta în locul tău!
Și ca să vezi că nu am nimic împotrivă cursurilor, îți recomand, dacă ești femeie, cel mai nou curs al meu “Magia Feminitații în Cuplu”. Conținutul programului este AICI
Cu prietenie, Magdalena
Sunt consilier psihologic și psihoterapeut la propriul meu Cabinet de Psihologie, atestat de Colegiul Psihologilor din România. Sunt o ființă care a studiat și acumulat cu ajutorul cursurilor de specialitate informații prețioase, adăugând la ele cunoștințele oferite de experiențele de viață, cărți, workshop-uri, mentori și multe alte surse. Tot ce am dobândit a fost util pentru a-mi face viața mai împlinită, mai frumoasă. De aceea vin acum să împărtășesc cu tine această cunoaștere, pentru a te ajuta.