Now Reading
Ancora în Iubire

Ancora în Iubire

De ce părinţii trebuie să conteze mai mult decât prietenii și cum poate ajuta școala?

În lumea de azi, vocile prietenilor, amplificate de social media, par să le eclipsezepe cele ale părinţilor. Pe măsură ce copiii cresc, mulţi părinţi se simt marginalizaţi, văzând cum influenţa lor scade treptat.
Totuși, studiile ne arată altceva: părinţii sunt și trebuie să rămână ancora cea mai importantă în viaţa copiilor lor.

Această legătură formează fundamentul rezilienţei emoţionale, al creșterii și al stării de bine pe termen lung. În prag de decembrie – o perioadă a conexiunii și a introspecţiei – merită să explorăm de ce părinţii trebuie să conteze mai mult decât prietenii și cum școala poate deveni un aliat esenţial în acest efort.

Știinţa conexiunii: De ce părinţii sunt pe primul loc

Copiii sunt programaţi să caute conexiuni. Conform teoriei atașamentului, o relaţie puternică și sigură cu o persoană de îngrijire primară stă la baza stabilităţii emoţionale și a încrederii în sine. Această interacţiune devine o schiţă mentală prin care copilul percepe lumea, învaţă să aibă încredere în ceilalţi și să facă faţă provocărilor.
Nevoia de securitate și conexiune o regăsim la Abraham Maslow. El subliniază că baza oricărei creșteri psihologice este securitatea. Relaţiile sănătoase cu părinţii oferă această baza emoţionala de securitate.  Fără un mediu familial susţinător, copiii pot caută validare și conexiune
în alte părţi, cum ar fi relaţiile cu colegii sau prin aprobare socială, ceea ce poate duce la comportamente de conformare sau anxietate socială. Legăturile puternice cu părinţii îi ajută pe copii să-și dezvolte încrederea în sine și să exploreze lumea într-un mod autentic.
Pe măsură ce copiii cresc, atracţia relaţiilor cu prietenii devine mai puternică. Deși această schimbare este normală din punct de vedere al dezvoltării, pericolul apare atunci când copiii devin orientaţi către colegi, un concept introdus de Gordon Neufeld. Copiii orientaţi către colegi caută validare, identitate și sprijin emoţional din partea prietenilor, nu a părinţilor. Acest lucru subminează influenţă părinţilor, lăsând copiii vulnerabili la anxietate, decizii nepotrivite și o stimă de sine fragilă.

 

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2024 – ianuarie 2025 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top