Au început înscrierile pentru CampioMATE
Până pe 8 februarie, elevii de gimnaziu se pot înscrie în CampioMATE, campionatul de matematică pe echipe, un program inspirat din sport și jocuri video, care îi invită pe copii în universul matematicii prin joc.
CampioMATE este o inițiativă a Asociației Visuri Îndrăznețe în parteneriat cu Societatea de Științe Matematice din România. Prima ediție, pilot, s-a desfășurat în județul Iași în 2022 în parteneriat cu ISJ Iași. Ediția din 2023 se va desfășura în perioada ianuarie – iunie 2023 și este deschisă echipelor județene care doresc să ajute copiii să progreseze la matematică prin metode adaptate generației native digital.
„Prin CampioMATE ne dorim să schimbăm percepția copiilor despre matematică, de la “matematica e grea”, la „matematica este frumoasă și distractivă” și, astfel, să încurajăm cât mai mulți copii să-și crească nivelul. Copiilor le place să exploreze prin joc, să descopere provocări alături de prieteni, să fie ghidați și sprijiniți, să aibă feedback imediat și continuu și li se aprind lumini în ochi când încep să vadă soluțiile și simt că progresează. În CampioMATE, elevii-jucători înscriși parcurg o etapă de calificări în urma căreia fiecare jucător este distribuit într-o divizie. Apoi se formează echipe care își aleg identitatea și concurează în campionat pe parcursul a 5 etape – fiecare cu antrenamente, provocări zilnice cu puncte și teste de etapă care îi ajută să prindă drag de matematică, să fie mai buni și să urce în clasament. Echipele sunt ghidate de profesori din județele participante care se transformă în antrenori”, a declarat Maria Predoiu, Cofondator, Asociația Visuri Îndrăznețe.
Proiectul educațional este destinat copiilor din clasele V-VIII și își propune să îmbunătățească competențele elevilor la matematică, în contextul în care rezultatele testelor PISA arată că nivelul la matematică al copiilor din România este îngrijorător de scăzut în comparație cu țări precum China, Coreea de Sud, Estonia, Polonia sau față de media OECD. Participarea copiilor este gratuită.
Calendarul CampioMATE – ediția 2023:
- Înscrierile (9 ianuarie – 8 februarie) – jucătorii se înscriu în CampioMATE cu ajutorul profesorilor de la clasă;
- Calificările și distribuția jucătorilor pe divizii și echipe (2 februarie – 7 martie) – elevii iau parte la simulări tehnice, intră în calificări, sunt repartizați în divizii și formează echipe cu alți copii de vârsta lor;
- Competiția (10 martie – 1 iunie) – 5 perioade de antrenamente și 5 etape de concurs, unde fiecare jucător câștigă puncte pentru echipă;
- Gala CampioMate (10 iunie) – marea festivitate de premiere, cu trofee, medalii și alte surprize.
„Școala românească de matematică are o tradiție îndelungată de excelență și rezultate excepționale la nivel internațional. Dar, pentru o societate prosperă, este esențial să dezvoltăm nivelul la matematică nu doar pentru zona de excelență, ci și pentru majoritatea copiilor. Matematica este gimnastica minții și cu cât un copil are antrenată mai bine gândirea matematică, cu atât șansele lui de a deveni un adult împlinit sunt mai mari. De aceea ne implicăm și susținem programul CampioMate – pentru că invită copiii care nu au neapărat o pasiune pentru excelență să se deschidă și să invite matematica să le antreneze mintea prin joc și cu bucurie”, a declarat Prof. Univ. Dr. Radu Gologan, Președinte SSMR.
În acest an, CampioMate își propune să ajungă la elevi din 5-10 județe și a fost extins în urma rezultatelor și reacțiilor pozitive ale copiilor după ediția pilot 2022 din județul Iași la care au participat 900 de copii din clasele a V-a și a VIII-a.
Ce au spus copiii după ediția pilot?
- 80% consideră că programul i-a ajutat să fie mai buni la matematică și să înțeleagă conceptele într-un mod distractiv;
- 83% ar dori să participe la edițiile viitoare;
- 94% ar recomanda CampioMATE și altor copii de vârsta lor.
„CampioMATE este o competiție inedită, gândită să aducă o disciplină considerată abstractă mai aproape de majoritatea copiilor, valorificând jocul, gamingul și matematica. Rezultatele înregistrate în urma pilotării din anul școlar trecut ne permit să gândim pozitiv, să considerăm că acest format nou și unic de concurs va face posibilă înțelegerea matematicii de către elevi, care au astfel posibilitatea de a-și dezvolta abilități absolut necesare pentru viață – gândirea critică, gândirea analitică, capacitatea de a rezolva probleme complexe”, a declarat prof. Cristian Pravăț, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Mai multe detalii despre CampioMATE, înscrieri și etapele proiectului găsiți pe www.campiomate.ro.