Creativitatea luptă împotriva violenței
În noiembrie și decembrie anul acesta, 8 școli din România au fremătat de entuziasm și creativitate. Copiii lucrau pentru a capta atenția comunității pe o temă care îi interesează și îi afectează cotidian: violența. Ei au lucrat sub coordonarea unor profesori pentru a propune mesaje de prevenire și combatere a violenței într-o inițiativă originală a Fundației Terre des hommes România.
Prim ajutor sufletesc: Creativitatea luptă împotriva violenței
Ce bine ar fi să nu auzi cuvintele urâte din jur sau să nu vezi gesturile negative. A ne proteja astfel, la propriu, este o soluție temporară, cu care e bine să începem poate, dar nu e soluția optimă.
Trusa de prim ajutor sufletesc s-a născut ca o idee originală a elevilor de la Școala Ferdinand din București și presupune accesorii utile precum căști, ceai, desene de colorat sau origami, povești liniștitoare. Dar, cel mai important, primul ajutor este însuși faptul că elevii s-au gândit la colegii lor și și-au luat din timp să creeze această trusă pentru ei, dovedind empatie și grijă! Mai mult, fiecare elev din cei 700 ai școlii a aflat despre ea și a primit una, împreună cu explicații.
Ei au învățat să și observe mici gesturi-semnal la ceilalți, precum un coleg care se juca cu un cub Rubik fiindcă era agitat, și să intervină pentru a-i ajuta.
Cum a început totul? Copiii de clasa VIII și din Consiliul Elevilor s-au adunat și au organizat un mic brainstorming de probleme, cauze, efecte și soluții legate de violență. Inițiativa a aparținut profesorilor coordonatori implicați în proiectul Fundației Terre des hommes România: CARING Contestarea normelor sociale și de gen pentru a reduce violența împotriva copiilor în școală.
Peste 100 de copii din opt școli au devenit astfel ambasadori ai non-violenței în județele Dolj, Olt, Bacău, București, Gorj și, în plus, au exersat abilități utile (gestionarea unui proiect creativ). Activitățile au avut loc în cadrul proiectului CARING, Contestarea normelor sociale și de gen pentru a reduce violența împotriva copiilor în școală. CARING este co-finanțat de Uniunea Europeană și se implementează în cinci țări: România, Croația, Bulgaria, Grecia, Ungaria până în aprilie 2025.
Creativitatea luptă împotriva violenței
CARING este co-finanțat de Uniunea Europeană și se implementează în cinci țări: România, Croația, Bulgaria, Grecia, Ungaria până în aprilie 2025.
Prin proiectul CARING tragem un semnal de alarmă asupra violenței de gen din școli în patru țări din sud-estul Europei (România, Croația, Grecia, Bulgaria), dar scoatem la lumină și mecanismele care duc la perpetuarea acestui fenomen. În România au fost raportate oficial aproximativ 5.400 de cazuri de violenţă în anul şcolar trecut, conform unui anunț din primăvară al Ministerului Educației.
Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Uniunii Europene sau a Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană nici autoritatea emitentă nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.