Now Reading
Cum gestionăm anxietatea înainte de examene

Cum gestionăm anxietatea înainte de examene

Revista Psychologies

Recomandări de la psihologul Gabriela Maalouf, expert în educația de excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Mii de elevi din România se confruntă, în această perioadă, cu emoțiile și stresul premergătoare examenelor. Pentru mulți dintre aceștia, anxietatea poate deveni copleșitoare, afectându-le performanța și starea de bine. Gabriela Maalouf, psiholog și expert în educația de excelență la Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, oferă câteva sfaturi valoroase pentru a ajuta elevii să depășească aceste provocări.

Am ajuns la cea mai grea parte din tot acest proces prin care trec copiii noștri când sunt în fața unui examen. Ne asigurăm că au un obiectiv și că înțeleg de ce obiectivul respectiv este important în ceea ce își doresc ei să facă. Este important să facem un plan eficient, indiferent de examenul pe care l-am avea.”, susține psihologul Gabriela Maalouf.

Stabilirea unor obiective clare

Un aspect esențial în pregătirea pentru examene este stabilirea unor obiective clare. Maalouf subliniază că elevii trebuie să înțeleagă importanța procesului de învățare și să fie motivați să-și atingă scopurile.

Ne motivăm să ne odihnim și să înțelegem că odihna este importantă. Învățăm toate lucrurile acestea și putem să le facem simplu, făcând planuri, punând obiective și relaxându-ne.”, punctează expertul în educația de excelență, Gabriela Maalouf.

Anxietatea de examinare este o problemă tot mai frecventă în rândul elevilor. Maalouf susține că frica de rezultate este cea care declanșează anxietatea și oferă tehnici pentru a gestiona aceste emoții.

Din ce în ce mai mulți elevi se plâng că, atunci când sunt în preajma unui examen, sunt înfricoșați. Le este foarte frică, pentru că asta este emoția primară, emoția de bază. Tehnicile sunt simple și trebuie incluse în planul nostru de învățare. Dacă ne-am făcut un plan, avem un obiectiv și un plan de învățare care ne spune cât timp să învățăm la fiecare materie și când să ne odihnim și să ne relaxăm. Este important să includem în programul nostru minim 5 minute de relaxare.” recomandă Maalouf.

Gabriela Maalouf aduce o perspectivă valoroasă în gestionarea anxietății și stabilirea obiectivelor în perioada examenelor. Prin tehnici simple și bine structurate, elevii pot transforma frica în motivație și pot atinge excelența în educație. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României continuă să sprijine tinerii prin programe educaționale menite să le dezvolte potențialul și să le ofere un viitor strălucit.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top