Cum îţi ajuţi copilul adolescent să capete încredere în sine
Copiii, chiar şi cei care păreau încrezători în propriile lor forţe de-a lungul copilăriei, se pot confrunta cu probleme în a-și menține siguranța de sine în timpul adolescenței. Pentru mulți, adolescența este un moment caracterizat de numeroase îndoieli, de probleme legate de imaginea corporală și nesiguranță în propriile lor abilităţi.
Vestea bună pentru părinţi este că pot lua măsuri pentru a-i ajuta pe adolescenţi să navigheze cu bine prin aceste etape şi pentru a-și construi stima de sine, ceea ce le va aduce beneficii în diferite moduri. Adolescenții care au încredere în sine sunt mai bine pregătiți să facă față presiunii colegilor, să creeze relații armonioase, să ia decizii bune și să îşi revină după anumite eşecuri inerente. Iată câteva strategii care te vor ajuta, în calitate de părinte, să-i insufli încredere adolescentului.
Iubire necondiţionată
Pentru a putea fi încrezător, adolescentul are nevoie să se simtă iubit. Asigură-te că, indiferent de circumstanţe, copilul tău ştie că dragostea ta nu depinde de notele pe care le ia la şcoală, grupul de prieteni, alegerea privind facultatea sau orice alt factor, inclusiv comportamentul său. Când dragostea pare a fi legată de performanța şcolară sau de alte alegeri, lipsește esența iubirii necondiționate, aceea care este dată în mod liber, indiferent de circumstanţe. Un copil sau un adolescent care simte că este iubit pentru el însuşi va avea o stimă de sine mai bună.
Imaginea de sine
Mulţi adolescenţi se confruntă cu probleme legate de imaginea corporală, mai ales din cauza schimbărilor semnificative prin care trec, deci au nevoie de înţelegere. Este important să-i însoţeşti cu dragoste şi atenţie în procesul acesta de descoperire şi formare. Nu le lua problemele în derâdere. Dacă adolescentul tău se confruntă cu acneea, trebuie să înţelegi că pentru el e o problemă importantă, aşa că nu-l ignora, ci fă-i o programare la dermatolog, pentru că este cel mai în măsură să identifice cauzele și să-i prescrie tratamentul cel mai potrivit.
Dacă poartă ochelari şi vrea să treacă la lentile de contact, vorbeşte cu oftalmologul despre oportunitatea acestei schimbări. Unele dintre aceste cereri pot părea nişte capricii, dar, de exemplu, un studiu realizat pe durata a trei ani şi publicat în Optical Journal arată că lentilele de contact îmbunătăţesc semnificativ stima de sine a tinerilor. Aşadar, nu trece cu vederea astfel de situaţii, deoarece ele pot avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine a adolescenţilor.
Promovează autodezvoltarea
Adolescenții care au probleme cu anumite materii şcolare pot concluziona că nu sunt foarte inteligenţi, ceea ce, evident, le fragilizează stima de sine. De exemplu, un adolescent care are dificultăți în matematică poate decide că nu este inteligent. Sau un adolescent care nu reușește să ajungă într-o echipă sportivă poate decide că nu se va pricepe niciodată la sport. Aici, rolul părinților este de a-i explica în mod limpede că există un echilibru sănătos între autoacceptare și autodezvoltare. Arată-i adolescentului tău că este posibil să-ţi accepți anumite defecte în timp ce te străduiești să devii mai bun. Acest proces îl va ajuta, de asemenea, să-și identifice punctele forte și punctele slabe şi, ulterior, să-şi stabilească obiectivele şi să găsească o rezolvare a problemelor sale.
Acceptarea eşecului
Pentru a se bucura de o stimă de sine puternică, adolescentul trebuie să înveţe că un eşec nu este definitoriu. Greșelile și dezamăgirile pot zdrobi o stimă de sine delicată și pot face ravagii în ceea ce priveşte încrederea unui copil. Vocea ta, ca părinte, este esențială în aceste situații. Dacă îl critici prea aspru, intri în panică sau subliniezi un eşec, nu vei face altceva decât să subliniezi că situaţia de faţă e un semn că nu există nicio speranță de îmbunătățire în viitor pentru el. În schimb, pune accentul pe eforturile făcute şi ajută-l să găsească singur cauzele eşecului său, dar şi modalităţile prin care poate evolua. Subliniază întotdeauna lecţia învăţată din greşelile făcute şi cum aceasta îl poate ajuta pe viitor.
Un comportament asertiv
Se poate spune că asertivitatea este calea de mijloc între un comportament agresiv şi unul pasiv. Este important pentru orice adolescent să îşi poată exprima opiniile şi să şi le poată argumenta, cu bun simţ şi politeţe, fără a dezvolta un comportament agresiv. Un adolescent asertiv va cere ajutor atunci când are probleme la şcoală şi nu va rămâne pasiv atunci când este tratat urât de către colegi. El va vorbi direct când nu îi place cum este tratat și va putea cere ceea ce are nevoie în mod direct. Pentru a-ţi învăța adolescentul să fie asertiv, începe prin a-i explica diferența dintre a fi asertiv și a fi agresiv. Explică-i că a fi asertiv înseamnă să se exprime încrezător, fără a fi nepoliticos sau să țipe la alte persoane.
Adolescenţa poate fi o perioadă foarte dificilă pentru copiii noştri, aşa că e important pentru părinte să găsească un echilibru între libertatea pe care o oferă tânărului şi ghidarea de care are nevoie, uneori chiar fără să ştie. Acest echilibru şi susţinerea din partea familiei îl vor ajuta să se dezvolte armonios şi să-şi construiască o stimă de sine solidă.