Now Reading
Cum scăpăm de stres în perioada examenelor?

Cum scăpăm de stres în perioada examenelor?

Revista Psychologies

Sfaturi practice de la Gabriela Maalouf, psihoterapeut și expert în educația de excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României

Perioada examenelor este un moment intens pentru studenți și elevi. Emoțiile, așteptările și presiunea se împletesc, iar stresul devine inevitabil. Cu toate acestea, este important să înțelegem că emoțiile sunt normale și că putem învăța să le gestionăm eficient.

Gabriela Maalouf, psihoterapeut, trainer NLP și expert în educația de excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, ne dă câteva sfaturi practice pentru reducerea stresului și anxietății.

Din ce în ce mai mulți elevi se plâng că, atunci când sunt în preajma unui examen, sunt înfricoșați. Le este foarte frică, pentru că asta este emoția primară, emoția de bază. Ne este frică și din frica pe care o simțim vizavi de posibilul rezultat, evident că ne e frică de rezultat, ce-i drept, nu de examenul în sine”, susține Gabriela Maalouf.

Înainte de a explora sfaturile practice, să ne amintim că emoțiile ne reamintesc că suntem umani. Frica, agitația și nervozitatea sunt parte integrantă a experienței noastre. Scopul nu este să le eliminăm, ci să învățăm să le folosim în favoarea noastră.

Tehnicile sunt simple și trebuie puse și ele acolo, în în planul nostru de învățare. Dacă ne-am făcut un plan, avem un obiectiv, avem un plan de învățare care ne-a spus că atâta timp cât învăț la matematică, atâta timp învăț la română, aici mă odihnesc, aici am grijă de odihna mea și de zona mea de relaxare. Ne punem acolo, în program minim 5 minute. Știința ne arată că chiar și în două, cinci minute de exerciții practicate zilnic se pot întâmpla minuni. Deci minim 5 minute pe zi. Ne punem un program și exerciții de stimulare a încrederii în sine, stimulare a curajului natural pe care îl avem cu toții în noi, astfel încât să ne dăm creierului senzația că suntem puternici, că suntem curajoși, că avem toate șansele să avem, să avem succes”, punctează psihoterapeutul Gabriela Maalouf.

Anxietatea legată de examene este comună, dar nu trebuie să fie copleșitoare. Exercițiile specifice pot ajuta la gestionarea acestei emoții. Un exercițiu simplu este să adoptăm poziția eroului: stând cu spatele drept, ridicând o mână în sus sau zâmbind. Aceasta ne poate ajuta să ne simțim mai încrezători și să reducem stresul și funcționează foarte bine la cei mai mici.

Somnul adecvat reduce stresul în perioada examenelor

Studiile arată că somnul este crucial în perioada de învățare intensă. Asigură-te că dormi suficient pentru a-ți menține mintea limpede și concentrată. Un somn de calitate poate face diferența între o memorie eficientă și una încețoșată.

Relaxarea reduce stresul în perioada examenelor

practică tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația. Acestea pot reduce tensiunea și anxietatea. În momentele de pauză, încercați să vă concentrați pe respirație și să vă eliberați mintea de gândurile legate de examen.

Planificarea eficientă reduce stresul în perioada examenelor

Stabilește un program de studiu coerent și eficient. Împarte materiile în porții mai mici și acordă-ți pauze regulate. În timpul pauzelor, mișcă-te, hidratează-te și fă exerciții de întindere pentru a menține fluxul sanguin și a reduce tensiunea musculară.

În încheiere, poate că sfatul principal ar fi că emoția nu trebuie înlăturată ci trebuie doar să învățăm să o controlăm: Emoțiile pot fi integrate în experiența noastră și utilizate pentru a ne atinge scopurile. (Gabriela Maalouf)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top