Now Reading
Cum transmiți unui copil valori esențiale

Cum transmiți unui copil valori esențiale

Revista Psychologies

Într-o lume în care tehnologia și schimbările sociale rapide pot face ca valorile morale să fie trecute cu vederea, educația copiilor despre generozitate, bunătate și respect devine esențială. Cum poți descrie însă aceste noțiuni pe înțelesul unui copil? Cum îi poți explica gesturile de bunătate, chiar de la 2-3 ani? Specialiștii spun: prin puterea exemplului. Însă cum nu poți să te oprești de fiecare dată când manifești aceste lucruri și să-i spui copilului: acum am fost bun, acum am fost generos, există și alte metode, la îndemână, pentru a aduce în conversație aceste subiecte.

Literatura pentru copii reprezintă un instrument puternic și eficient prin care părinții și educatorii pot insufla valori tinerelor generații, indiferent de vârstă. Copiii, mai ales cei de vârstă mică, înțeleg mai ușor noțiuni abstracte prin intermediul personajelor. Cu condiția ca aceste personaje să fie iubite de cei mici. Comportamentul mimetic este specific copiilor, însă nu în orice condiții, iar poveștile au fost întotdeauna o modalitate prin care cultura și valorile sunt transmise din generație în generație.

O colecție de mare succes în acest sens este cea a unei autoare care a început să publice în Belgia și Olanda, însă a câștigat rapid notorietate internațională datorită stilului său cald de a transpune în imagini și cuvinte astfel de noțiuni. Francesca Pirrone i-a dat viața lui Piggy, un porcușor care îi învață pe cei mici despre importanța generozității, a prieteniei, a bunătății, oferind lecții de viață esențiale.

Ajutor de la personaje

„Cărticica dărniciei” ilustrează perfect acest lucru prin povestea porcușorului Piggy, care alege să folosească gheme de lână pentru a confecționa pulovere pentru prietenii săi, sacrificând propriul confort pentru a aduce bucurie celorlalți. Generozitatea lui Piggy este răsplătită de recunoștința prietenilor săi, care îi confecționează la rândul lor un pulover. Astfel, copiii învață că actele de bunătate și generozitate nu rămân niciodată nerecompensate, consolidând ideea că acțiunile pozitive duc la relații sănătoase și fericite.

În afară de „Cărticica dărniciei”, Francesca Pirrone oferă și alte titluri care abordează teme similare, precum „Cărticica generozității” și „Cărticica bunătății”. Aceste cărți ilustrate continuă să promoveze valorile generozității, amabilității și respectului prin povești accesibile și pline de învățăminte.

„Cărticica generozității” se concentrează pe micile gesturi de bunătate pe care copiii le pot face pentru a-i ajuta pe cei din jurul lor, dar și pe ei înșiși, propria persoană fiind la fel de importantă. Pentru că nu îi putem ajuta pe alții atunci când noi nu suntem bine, nu-i așa? „Cărticica bunătății” oferă exemple practice și ușor de înțeles despre cum să fie buni și amabili în viața de zi cu zi și concluzionează că bunătatea este… contagioasă.

Lectura, moment de conectare

Ilustrațiile joacă un rol crucial în a face povestea mai captivantă și mai ușor de înțeles, mai ales pentru cititorii de vârstă mică, pentru care imaginea contează chiar mai mult, având atât rol explicativ, cât și de a porni noi conversații. Iar ilustrațiile Francescăi Pirrone nu doar completează textul, ci și îmbogățesc experiența de lectură, permițând copiilor să vizualizeze gesturile de bunătate și să se identifice cu personajele.

Cele trei titluri au fost publicate recent de editura Didactica Publishing House, în cadrul unui proiect amplu – Puterea literaturii europene pentru copii în prevenirea bullying-ului – un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Poveștile oferă așadar oportunități pentru discuții despre comportamentul adecvat, despre cum putem ajuta pe alții și despre importanța recunoștinței, iar însușirea valorilor morale prin lectură este o metodă eficientă. Mai mult decât atât, momentele de lectură în familie reprezintă momente de conectare, contribuind la dezvoltarea inteligenței emoționale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top