Now Reading
De 5 ani o generație extraordinară crește cu Narada

De 5 ani o generație extraordinară crește cu Narada

Revista Psychologies

Potrivit bilanțului din ultimii cinci ani și raportului anual de impact pentru 2024, peste 850.000 de copii aflați în situație de vulnerabilitate educațională au acces la școală și peste 500 de școli au fost reabilitate și dotate, după intervențiile organizației Narada

  • Doar în anul 2024, peste 3 milioane de lei au fost investite în educație,  au fost rezolvate 162 de urgențe educaționale prin  HartaEdu.ro, 44.891 de elevi au fost sprijiniți direct să continue educația și 60 de școli au fost susținute să rezolve urgențele pentru a putea oferi copiilor spații sigure și acces actual la informație.
  •  La aniversarea celor 5 ani, în 2025, Narada lansează campania „Generația Extraordinară suntem noi!” prin care continuă să construiască legături între oameni, companii și comunități și să ofere astfel resurse copiilor extraordinari care au nevoie să fie văzuți și susținuți pentru a nu abandona școala și pentru a-și atinge potențialul.

Bilanțul celor 5 ani de intervenții și de urgențe rezolvate în școlile din toată țara

Voluntari, profesori, copii, părinți, donatori, oameni de business și angajați în companii, cu toții formează generația extraordinară care a venit umăr la umăr alături de echipa organizației Narada în ultimii cinci ani pentru a transforma educația din România. După mii de profesori sprijiniți și sute de mii de copii care au putut învăța în condiții mai bune datorită acestor intervenții susținute și coordonate de Narada, organizația lansează raportul anual de impact pentru 2024 și face bilanțul celor 5 ani de intervenții și de urgențe rezolvate în școlile din toată țara. Ocazie cu care lansează o nouă campanie, Generația extraordinară suntem noi!”, prin care face apel la mobilizare colectivă pentru următorii ani de transformare în educație.

De la un răspuns de criză în pandemie la soluții sustenabile, cei cinci ani de Narada înseamnă astăzi 851.833 elevi susținuți, peste 500 de școli cu alerte rezolvate, o comunitate de peste 11 mii de donatori persoane fizice și peste 500 de companii implicate activ. Fiecare cifră e, de fapt, o mărturie despre curaj și solidaritate și spune povestea copiilor care au primit tablete și ale profesorilor care au primit sprijin pentru a crea lecții digitale, atunci când pandemia risca să provoace un blocaj de netrecut pentru generații întregi care nu aveau acces la astfel de resurse pentru a continua școala.

Pandemia și educația din România

Proiectele care au definit fiecare an au pornit în 2020 cu lansarea Reacție pentru educație, programul ce a asigurat instrumentele și tehnologia necesare digitalizării educației pentru 30 de mii de copii, atunci când școala a intrat în online din cauza pandemiei, fără a lua în considerare că zeci de mii de copii nu aveau nici măcar acces la internet, fără a mai lua în calcul tehnologia. Tot în 2020, Narada a lansat NaradiX, prima platformă de educație remedială gratuită ce a digitalizat întreaga materie de la clasa 0 până la clasa a VIII-a, folosită de peste 670 de mii de elevi.

În 2021 a urmat dezvoltarea HartaEdu.ro, prima platformă ce a făcut posibilă maparea urgențelor școlare din România, iar anul următor Narada a lansat Sprijin pentru Ucraina, care a permis finanțări rapide pentru dotări și sprijin psiho-emoțional pentru copiii refugiați din calea războiului. La finalul anilor 2022 și 2023 proiectul „Împreună pentru școala noastră” a mobilizat în total 85 de școli din România sa devina autonome și să găsească surse de finanțare pentru a-și rezolva nevoile urgente. A fost un val de solidaritate pornit chiar din școli, unde, peste 61.000 de copii, împreună cu profesori, părinți și oameni din comunitate, s-au mobilizat și au strâns peste 350 de mii de euro pentru a rezolva urgențele din școlile lor. Narada, alături de partenerii săi, a venit în completare cu un sprijin suplimentar de peste 300.000 de euro, transformând inițiativa comunităților într-un impact concret.

 În 2024 Narada a rezolvat cele 60 de alerte educaționale

 În 2024Narada a rezolvat cele 60 de alerte educaționale pentru care oamenii de bine au venit umăr la umăr având aceeași misiunea comună, aceea ca toți copiii să aibă șanse egale la educație. 2024 a dus, de asemenea, la inițierea programelor orientate spre impactul maxim, precum „Încălțat spre școală”, care a pornit de la o realitate dureroasă: 8.220 de copii riscau să abandoneze școala sau să rămână blocați într-un eșec educațional major. Nu pentru că nu ar fi avut potențial. Ci pentru că le lipseau lucruri esențiale: un ghiozdan cu rechizite, o geacă groasă de iarnă sau niște ghete bune cu care să poată merge kilometri până la școală.

Comunitățile s-au mobilizat din nou și astfel Narada a echipat pentru școală aproape 2.700 de copii aflați în risc de abandon școlar. „Alerta elev” a oferit copiilor aflați în situații de vulnerabilitate maximă din punct de vedere social și familial, dar cu un mare potențial educațional, nu doar rechizite, haine și transport, meditații, intervenție care s-a văzut și în rezultate academice crescute. Ci și încredere în sine și în viitor prin cursuri vocaționale și chiar terapie psihologică. A urmat EXTRAORDINAR, programul ce a împuternicit profesorii din 10 școli să descopere acei copii cu talente ascunse să-și scoată la suprafață potențialul și să își pună abilitățile la lucru pentru următorul nivel de performanță. Programul este în desfășurare momentan, urmând ca înainte de finalul anului școlar să fie prezentate rezultatele, care deja se conturează remarcabil.

În cifre, în 2024, Narada a contribuit la educația din România astfel ca:

  • 44.891 de elevi sprijiniți direct – adică aproape cât populația unui oraș mic – să aibă un viitor mai clar.
  • 162 de urgențe educaționale să fie rezolvate prin HartaEdu.ro.
  • Peste 3 milioane de lei să fie investite în educație.
  • 25 de copii în situații vulnerabile să fie sprijiniți prin intervenții personalizate, pentru a preveni abandonul școlar, singura realitate sigură pentru ei, înainte de intervenții.

Organizația Narada mulțumește partenerilor care au crezut în educație încă de la primul pas – OMV Petrom, Mastercard și SN Nuclearelectrica – și celor care au preluat ștafeta binelui și duc mai departe această misiune: ING Bank, Bergerat Monnoyeur, Ipso Agricultură, Prime Kapital, Deloitte, BRD Asigurări de Viață, BIC România, Pro TV, Green Horse Games, Impetum Group, Global Vision, Bosch, Romgaz, Fundația Globalworth și Amazon.

Un început cu un copil. O continuare cu peste 800 de mii de copii.

Povestea Narada și a tuturor acestor campanii a început cu Robert, un copil tăcut din Valea Doftanei, care în 2020 nu știa să citească bine. În plină pandemie, în timp ce majoritatea copiilor învățau online, Robert rămânea izolat, fără instrumente, fără acces la educație. Cineva de la Narada a făcut atunci un ocol de două ore doar pentru a-i duce o tabletă. Astăzi, Robert este în clasa a opta. Citește perfect, are rezultate bune la simulări, e implicat în sport și i s-a propus să se antreneze la un club național de canotaj. Își dorește să devină polițist.

Îmi amintesc și acum ziua în care l-am cunoscut pe Robert. Nu mai văzusem atât de multă tristețe în ochii unui copil niciodată. A trecut un an întreg până am văzut primul lui zâmbet. Timid, aproape cu teamă. Uneori avem impresia că fuge de noi, că încearcă să treacă nevăzut printre ceilalți copii. Încet, cu efortul pe care a fost dispus să îl facă, a început să se adapteze, să se integreze, să se simtă bine cu colegii lui. Și totuși, a fost nevoie de o pandemie pentru că el să se schimbe, să crească, să înflorească. Măcar ceva bun a ieșit din asta, nu?”, își amintește Ana Clara Grecu, învățătoarea lui Robert.

Nu ne oprim aici.

Fiecare cifră din raportul nostru are în spate un copil, o școală, o decizie luată cu inima și cu mintea limpede. De la primul caz semnalat pe HartaEdu.ro, la prima campanie de mobilizare pentru o școală din vârf de munte, ne-am ghidat după o singură idee: să intervenim acolo unde e nevoie, cu sens și cu suflet. Generația Extraordinară nu e o metaforă – e reală. Și are nevoie, în continuare, de noi toți. Împreună am ținut acești copii de mână pe drumul spre școală. Nu ne oprim aici. Hai să creștem tot împreună următoarea generație extraordinară!”, declară Raluca Jianu, președintele Narada, care precizează că în acest an organizația lansează, la aniversarea celor 5 ani, campania „Generația extraordinară suntem NOI”, „o invitație. Un apel la conștiință. O oglindă în care să ne privim și să ne reamintim că, împreună, putem face din educația din România o prioritate. Nu mâine. Azi.”.

Narada lansează campania „Generația Extraordinară suntem noi!”

Campania „Generația Extraordinară suntem noi!” aduce în lumină acei copii care, ca Robert, au crescut în ciuda a tot. Care au rămas la școală când totul le spunea să renunțe. Care au avut lângă ei profesori luptători, părinți curajoși, oameni buni care au spus „da, vreau să ajut”. Campania spune aceste povești prin materiale video, portrete emoționante de profesori și elevi, și, mai ales, printr-o invitație deschisă către fiecare dintre noi: Hai să fim parte din următorul capitol. Printr-un SMS cu textul EDUCATIE la 8864 sau donație pe narada.ro/, organizația continuă să prevină abandonul școlar, să susțină copii din întreaga țară să își atingă potențialul prin educație.

O mișcare care aduce împreună oameni dedicați schimbării, Narada s-a născut din convingerea că fiecare copil din România merită acces la educație de calitate, indiferent de contextul său socio-economic. Inspirată de puterea acțiunii colective, echipa Narada a transformat această viziune într-o misiune concretă: identifică nevoile critice din școli și mobilizează comunitatea, profesori, elevi, antreprenori și voluntari pentru a găsi soluții rapide și eficiente, utilizând tehnologia și experiența profesională.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top