Despre biologie, cu bucurie
M‑am bucurat să răspund invitaţiei de a scrie despre biologie într‑un mod care să o facă accesibilă și atrăgătoare. Atrăgătoare oricum este, fie că ne raportăm nemijlocit la viaţa din jurul nostru, fie că urmărim fascinaţi filme documentare. Accesibilă pare mai mult decât alte domenii ale cunoașterii; e prima dintre știinţele naturii cu care facem cunoștinţă în mod distinct în școală. Cu obiectul cunoașterii – lumea vie – avem un contact permanent și ușor de conștientizat: începând cu propriul corp și extinzându‑ne la tot ceea ce este viu în jur, totul poate fi o sursă de înţelegere și încântare.
Contactul cu natura este una din dorinţele principale ale oamenilor; în mijlocul naturii ne căutăm și ne regăsim, ne revitalizăm și ne încărcăm cu energie. Raiul este reprezentat în mintea nostră sub forma Grădinii și există dorinţa întoarcerii în Grădina originară, mai ales pentru cei care trăiesc în spaţii urbane. Și da, încântare… Atunci când ne e depășită pe moment puterea de înţelegere, totul pare o minune, iar atunci când înţelegem, totul devine minunat.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie a revistei Psychologies.
Jeanina Cîrstoiu este trainer, profesor de biologie, instructional designer și lector la Fundația Calea Victoriei. A urmat o formare în Psihoterapie Experienţială – Institutul SPER (2014) și una în NLP (certificare ca Trainer NLP din 2019). Susține ca trainer ateliere/ întâlniri de grup în care îmbină tehnicile de autocunoaștere și dezvoltare personală cu tehnici de scriere creativă, scriere terapeutică, tehnici handmade (în special ,,mărgelit") şi tehnici psihosomatice (inspirate din yoga și masaj). Susține și promovează rolul poveștilor – scrise, rescrise, citite și trăite în orice domeniu al vieții personale și profesionale.