Now Reading
Grigore și Costin, copiii care mearg la școală ca să ajungă oameni mari pentru a-și ajuta familiile

Grigore și Costin, copiii care mearg la școală ca să ajungă oameni mari pentru a-și ajuta familiile

Revista Psychologies

Fiecare copil duce în ghiozdan, spre școală, o poveste… De multe ori, așa cum o arată realitatea României în 2024, aceste povești de viață sunt copleșitoare. Grigore și Costin sunt doi dintre miile de copii care se luptă cu neajunsurile și cresc în familii destrămate, dar pentru care școala e o bucurie. Chiar dacă le lipsesc cele necesare și de cele mai multe ori acest lucru, alături de responsabilitățile de acasă, îi împiedică să ajungă acolo.

Poveștile lor de viață și nevoile de ajutor și intervenție pentru acești copii, astfel încât să nu abandoneze școala din cauza faptului că nu au cele necesare pentru a studia, stau la baza celui mai important demers și al celei mai mari campanii de mobilizare socială, „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, lansate de organizația Narada, în colaborare cu Inditex care sprijină deja 1000 de copii.

Prin această campanie, Narada își propune să reducă inegalitatea de șanse în procesul educațional și să ajute copiii în pericol de abandon școlar să se simtă mai puțin marginalizați și rușinați din cauza lipsurilor de bază, cum ar fi un ghiozdan, rechizite, o geacă de iarnă sau o pereche de ghete. Un astfel de kit complet, pentru un copil, costă 600 de lei, iar până acum s-au strâns suficiente resurse din donații fizice sau din partea diferitelor companii pentru a putea fi ajutați 2100 de copii. Însă este nevoie de mai mult, iar poveștile de viață ale multor copii o arată din plin, așa cum sunt redate în „Jurnal al profesorilor”, pe site-ul campaniei, descult.hartaedu.ro/. Aici oamenii pot dona, alături de opțiunea de SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE pentru a-i ajuta pe copii să aibă cele necesare în acest an școlar.

Povestea lui Grigore

Grigore este unul din cei mai buni copii ai clasei a VI-a a Școlii Gimnaziale Capu Dealului, el obținând de altfel și bursă de merit. Locuiește cu tatăl  și bunica sa, părinții lui fiind despărțiți de mulți ani. Atât tatăl, cât și bunica au probleme de sănătate, dar, cu toate acestea, i-au oferit lui Grigore o creștere frumoasă și o educație aleasă. Situația materială este din ce în ce mai grea pentru familia lui Grigore, bunica fiind nevoită să cumpere mereu medicamente, făcându-și griji că nu îi mai rămân bani pentru a-i asigura băiatului cele necesare.

,,Îi este jenă că nu are haine și rechizite de calitate ca ceilalți copiiCu toate acestea, el reușește mereu să se pregătească la toate materiile, având note foarte bune. Este foarte sociabil, iubit și apreciat de colegi pentru sufletul lui bun”, spune Cristina Iriza, cadru didactic în școala Brănești, județul Gorj. Ea povestește că Grigore merge în fiecare pauză să o viziteze pe sora sa, Emilia, elevă în clasa I, aceasta provenind dintr-o altă căsătorie a mamei. Cu toate că nu locuiește cu ea, o iubește și îi oferă tot ce are el mai bun. Poate că și-ar dori să fie împreună cu mama și sora, dar iubirea pentru tatăl  bolnav și bunica sa este necondiționată.

,,Vreau să ajung mare, vreau sa fiu mândria familiei mele

,,Vreau să ajung mare, vreau sa fiu mândria familiei mele”, spune copilul. Până atunci, văzând că puterile tatălui scad pe zi ce trece, Grigore este nevoit să facă treabă în locul părintelui său bolnav și reușește. Și pe bunica sa o ajută în grădină și în bucătărie cu tot dragul și vrea mereu să se bucure de roadele muncii sale.

Camera lui Grigore este modestă, dar o păstrează curată tot timpul, fiind foarte ordonat și spune că ,,trebuie să păstrăm ceea ce avem căci nu sunt bani pentru altele”. „Grigore este un copil optimist și știe că Dumnezeu i-a pregătit ceva frumos, dar cea mai mare dorință este să  o aibă pe bunica sa și pe tatăl său mulți ani alături de el, iar când va deveni medic, o să știe cum să îi trateze… Când vorbește de familia lui, spune că: < Eu le dau putere lor și ei îmi dau putere mie… >”, încheie profesoara povestea de viață a copilului care are nevoie de sprijin pentru a-și împlini visul.

Povestea lui Costin

Costin are 14 ani și este elev în clasa a VIII-a. Este un băiat prietenos și mai mereu cu zâmbetul pe buze, deși viața nu i-a oferit prea multe momente fericite. La vârsta de șapte ani Costin a fost lăsat de mamă în grija tatălui, alături de un frate cu câțiva ani mai mare decât el. „Îl poți recunoaște oricând pe băiețelul blond, mic și slab, cu ochii albaștri și zâmbetul larg. Chiar dacă sunt zile în care nu găsește niciun motiv să zâmbească, el reușește. Inclusiv să rămână curios și dornic să-și facă prieteni noi. La școală este un elev de nivel mediu, lipsurile de acasă afectându-i parcursul școlar”.

Povestea lui Costin, relatată de profesoara Alexandra Terme, de la Școala Gimnazială Nr.1 Călugări, din Bihor, este marcată de suferință începând cu luna decembrie 2023. Atunci Costin și-a pierdut tatăl, care suferise de mai mult timp de o boală gravă. Fratele mai mare al lui Costin lucrează din greu, de câțiva ani, în altă țară, pentru a reuși să creeze condiții la căsuța părintească.

După decesul tatălui, Costin a rămas în grija unui unchi din sat care îi oferă condiții modeste și se preocupă să îl trimită la școală. Anul școlar care a început curând este unul plin de provocări și de aceea Costin are nevoie de orice fel de sprijin pentru fi motivat să învețe  pentru a trece cu bine de Evaluarea Națională de la finalul clasei a 8-a.

Povestea lui Costin și a lui Grigore este povestea multor copii din România

Povestea lui Costin și a lui Grigore este povestea multor copii din România, care trăiesc în condiții grele, dar care nu renunță la școală și se străduiesc din greu pentru un viitor mai bun,  trăind cu speranța că mâine va fi mai bine. Prin „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, Narada își propune să adune cât mai mulți susținători în aceeași cauză pentru a ajuta minimum 2500 de copii, pentru început, să se reîntoarcă în această toamnă la școală, fără a-și mai căra cărțile în pungă și fără a le mai fi rușine că poartă haine căpătate și nu au niciodată rechizite sau pantofi.școală

Pentru ei, toți cei care vor să se implice pot dona fie printr-un SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE sau online pe descult.hartaedu.ro. În această perioadă, echipa Narada a achiziționat cele necesare pentru 2100 de copii și vizitează comunități pentru a le oferi copiilor aceste resurse, pentru a-i ajuta să aibă o șansă egală la educație și pentru a preveni abandonul școlar.

Acestui exercițiu de mobilizare socială propus de Narada, prin intermediul căruia se dorește evitarea abandonului școlar și un eșec de proporții privind actul educațional, s-au alăturat și alte companii importante precum Amazon, BIC România, Frisbo și Fan Courier.

 

Despre NARADA

Organizația Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când co -fondatoarea organizației, Andra Munteanu, a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.

 

Despre INDITEX

Inditex este o companie globală de fashion retail care operează o rețea integrată de magazine fizice și online aparținând brandurilor Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home și Lefties. Cu un model de afaceri axat pe inovare constantă și servicii pentru clienți, Inditex operează pe peste 200 de piețe și s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2040.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top