Îmbunătățirea atenției la copii: 5 metode simple și eficiente
Dacă îți faci griji cu privire la nivelul de atenție de care dă dovadă copilul tău, trebuie să știi în primul rând cum poți măsura această abilitate. Experții în dezvoltarea copilului consideră că de-abia după vârsta de 3 ani se poate stabili un criteriu pentru măsurarea atenției. Regula generală spune că un copil ar trebui să se poată concentra pe o singură sarcină, pentru o perioadă care se calculează adunând 2 sau 5 minute la vârsta pe care o are. Astfel, un copil de 5 ani ar trebui să dea dovadă de atenție între 7 și 10 minute.
Cu toate acestea, nu vorbim despre un criteriu strict deoarece măsurarea atenției trebuie luată în calcul în funcție de contextul existent: este dimineață sau este seară, copilul este odihnit sau este obosit, vorbim despre o activitate care îi place sau una „obligatorie”?
Vestea bună este că atenția reprezintă o abilitate „elastică“, iar asta înseamnă că poate fi îmbunătățită destul de ușor cu ajutorul unor activități potrivite. Cu cât se începe mai devreme remedierea lipsei de atenție, cu atât rezultatele vor fi mai spectaculoase. Anii preșcolari sunt cei mai recomandați pentru introducerea unor activități specifice, activități care pot duce la îmbunătățirea atenției la copii. Se recomandă jucăriile educative, cum sunt seturile de tren și circuite feroviare, dar și activitățile în aer liber sau sportul într-o formă organizată. Mai există și alte variante:
1. Activitatea fizică
Mișcarea fizică este importantă nu doar pentru dezvoltarea armonioasă a organismului, ci și pentru îmbunătățirea atenției. Una dintre cele mai simple activități este mersul pe jos spre și dinspre grădiniță. În acest fel, concentrarea este stimulată, iar efectul va dura mai multe ore. În plus, activitățile în aer liber alături de prieteni, cum ar fi alergatul în parc și chiar săpatul în nisip, reprezintă momente importante în ceea ce privește atenția.
2. Împărțirea unei sarcini mai mari în activități mai mici
De multe ori, unele sarcini pot părea mai înfricoșătoare decât sunt ele, de fapt. Din acest motiv se tot amână rezolvarea lor, iar concentrarea are și ea de suferit. Pentru ca totul să fie mai ușor, se recomandă împărțirea sarcinilor în activități mai mici și mai comod de lucrat, astfel încât copilul tău să se poată concentra în mod corespunzător.
3. Odihnă și relaxare adecvate
Bineînțeles, un copil odihnit se va concentra mai bine, iar această sarcină cade în responsabilitatea ta, ca părinte. Evită activitățile care îl pot agita, mai ales cu două ore înainte de culcare, cum ar fi jocurile pe telefon sau filmele de groază. De asemenea, pentru copiii mai mici, este recomandat somnul de prânz care le va încărca bateriile și le va spori atenția pentru toată după amiaza.
4. Jocul fără să faci nimic
Este un exercițiu de voință pentru cel mic, în care va trebui să se așeze pe un scaun, unde să stea cât de mult poate, fără să se miște ori să se fâțâie. Indiferent de timpul pe care reușește să îl petreacă nemișcat, această activitate este o provocare foarte mare pentru creierul copilului, iar asta ajută la creșterea atenției și la coordonarea minte–corp.
5. Evită orice obiect/ activitate care poate distrage atenția
În special, când cel mic are de lucrat ceva, trebuie să aibă la dispoziție un mediu liniștit, care să nu-i distragă atenția în niciun fel. Muzica, zgomotul, alt copil care se joacă, televizorul, etc. sunt distrageri majore pentru un prunc, iar rezultatul va fi lipsa de atenție. Copiii lucrează mult mai bine într-un mediu liniștit, unde se pot concentra pe ceea ce au de făcut.
Problemele de atenție nu se întâlnesc doar la adulți, ci și la copii. De cele mai multe ori, nu este nimic grav, mai degrabă este vorba despre entuziasmul lor nemărginit și dorința de a se juca permanent.