Now Reading
Începe a șaptea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

Începe a șaptea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

Revista Psychologies

Cea de-a șaptea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh), județul Ilfov, cu tema „Cercetarea pentru pace și securitate”, co-organizată de Universitatea din București debutează joi, 22 august 2024. La activitățile care se vor desfășura până pe 5 septembrie, vor participa peste 70 de elevi de liceu și 25 de profesori de științe. Ediția din acest an a MSciTeh aniversează împlinirea a 70 de ani de la înființarea Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).

Școala le oferă elevilor o experiență educativă unică, utilă în alegerea unei direcții de studiu după încheierea liceului. Anul acesta, MSciTeh propune 17 teme care combină învățarea teoretică cu activități practice în laboratoarele de cercetare de pe Platforma de Cercetare de la Măgurele. Elevii vor lucra alături de experți în domeniu și vor dezvolta proiecte inovatoare care țin de înțelegerea lumii în care trăim, găsirea de soluții pentru probleme actuale sau pentru probleme cu care omenirea se poate confrunta în viitor și vor putea avea inițiative tehnologice inovatoare ce ne vor permite să trăim într-o lume mai bună și mai sigură. Printre temele de anul acesta amintim „Siguranța spațială: detectarea asteroizilor din observații astronomice”, „Peptidele antimicrobiene: o posibilă armă împotriva agenților patogeni”, „GeoTree: cartarea rădăcinilor de copaci prin geofizică” și „Sistem de mesagerie în rețea mesh pentru trasee montane mai sigure”.

Profesorii participanți vor avea ocazia să asiste la sesiuni de pregătire în Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” și în laboratoarele de pe Platforma de Cercetare de la Măgurele, asistați de cercetători din domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și de experți în educație. Ei vor aplica metode transdisciplinare și interactive de lucru cu elevii cu scopul de a le stârni interesul și de a le alimenta curiozitatea despre științele lumii moderne, urmărind, astfel, să-i încurajeze spre urmarea unei cariere care să includă, în cât mai mare măsură, știința în toate aspectele ei. Cei 25 de profesori de liceu vor fi însoțiți de 10 studenți de la Facultatea de Fizică, Facultatea de Geologie şi Geofizică şi Facultatea Geografie din cadrul Universităţii din București pe tot parcursul celor 7 zile cu activități, care, datorită participării internaționale, au loc în limba engleză. De asemenea, Evenimentul va beneficia sprijinul voluntarilor din cadrul Asociației Studenților Fizicieni de la Universitatea din București.

În cadrul școlii va fi marcată și aniversarea a 70 de ani de la înființarea CERN, unul dintre cele mai mari și respectate centre de cercetare științifică din lume, în care România este direct implicată.

Prin această abordare, Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele își propune să arate cum cercetarea științifică și tehnologiile avansate pot construi un cadru care protejează omul și societatea nu doar de pericolele evidente, ci și de provocările subtile și emergente ale secolului XXI.

Înscrierea la MSciTeh a avut loc în lunile mai – iunie, iar în luna iulie mentorii celor 17 teme au selectat participanții de la această ediție dintre cei peste 250 de candidați. Activitățile vor începe în data de 23 august și vor îmbina cursuri transdisciplinare cu ore de cercetare aplicată în laborator și pe teren și cu activități de grup. Pe 3 septembrie, participanții vor prezenta rezultatele muncii lor și vor fi premiați de un juriu format din cercetători și profesori pentru cele mai interesante cercetări și cele mai convingătoare prezentări ale acestora.

Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele este un eveniment organizat în consorțiul ReCoNnect de Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Pe lângă cercetătorii celor două institute, sunt implicate cadre didactice și studenți de la șase facultăți ale Universității din București, Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Acestora li se adaugă, ca parteneri, institutele de fizică de pe Platforma de Cercetare de la Măgurele, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul de Științe Spațiale și Institutul de Fizică Atomică.

Ediția din acest an este organizată cu sprijinul Fundației Comunitare București, prin programul Swimathon, European Geoscience Union, Mega Image, Neosyntech Digital SRL, Canberra Packard SRL, Inoesy SRL, Safetech Inovation SA, Quantech Works SRL, Vacuserv SRL, Apel Laser SRL, NanoSystems MC SRL, Confident Invest SRL, Brand Tube SRL, Alexandru CO SRL și Esri România. Mai multe informații cu privire la MSciTeh 2024 pot fi consultate aici, aici și aici.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top