Now Reading
Maria Coman a lansat un program unic de pregătire emoțională a tinerilor pentru piața muncii

Maria Coman a lansat un program unic de pregătire emoțională a tinerilor pentru piața muncii

Revista Psychologies

Maria Coman, jurnalist și psiholog, a lansat în cadrul Cursurilor Fundației Dan Voiculescu un program unic de pregătire emoțională a tinerilor pentru piața muncii

Piața muncii de mâine cere o pregătire timpurie și optimă a abilităților socio-emoționale la tineri. Acestea reprezintă nu doar un avantaj, ci o necesitate pentru a face față factorilor de stres moderni, cum ar fi anxietatea socială sau presiunile profesionale. În România, la ora actuală, oferta cu privire la cursuri gratuite ce vizează pregătirea emoțională a tinerilor pentru piața muncii este limitată.

În acest context, Maria Coman, psiholog și jurnalist TV, a avut prima întâlnire cu tinerii înscriși  la cursul „Dezvoltarea abilităților emoționale de a face față pe piața muncii”, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Pe parcursul a patru întâlniri online, Maria Coman le va vorbi tinerilor cum să își gestioneze emoțiile și să își construiască relații interpersonale sănătoase, oferindu-le instrumentele necesare pentru succesul în carieră.

Empatia, „capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile altcuiva”

La prima întâlnire cu tinerii, psihologul le-a vorbit despre cum își pot identifica și gestiona emoțiile, dar și despre empatie, colaborare și înțelegerea nevoilor celor cu care interacționează la școală. Empatia, definită de Maria Coman ca fiind „capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile altcuiva”, este esențială pentru munca în echipă și interacțiuni eficiente în orice organizație. Maria Coman le-a oferit tinerilor exemple practice de cultivare a empatiei prin ascultare ​​activă și observarea atentă a reacțiilor și a limbajului corpului celor din jur. Această abilitate ajută la construirea unor relații solide, la colaborare și la înțelegerea mai profundă a nevoilor și perspectivelor colegilor.

„Empatia este o capacitate care se poate antrena”

Psihologul a subliniat importanța exercițiilor de autocunoaștere și de gestionare a emoțiilor proprii, spunând că „ignoranța față de propriile emoții poate duce la blocaje emoționale”, și că, de multe ori, „faptul că este greu să le identificăm ne pune în situația de a reacționa disproporționat.” Maria Coman a accentuat ideea că „empatia este o capacitate care se poate antrena” prin exercițiu constant, fiind un adevărat „mușchi” al dezvoltării personale. „Empatia înseamnă să înțelegem ce simte celălalt, nu să dăm sfaturi necerute,” a explicat ea, menționând că este esențial să știm să ascultăm fără să încercăm să rezolvăm problemele altora decât dacă ni se cere. Această abordare poate duce la un sentiment de susținere și sprijin reciproc, elemente fundamentale într-un mediu de lucru sănătos și productiv.

Totodată, aceasta i-a încurajat să poarte discuții deschise despre sentimente și frustrări, oferindu-le cursanților și o perspectivă personală asupra modului în care pot gestiona stresul și anxietatea, subliniind că învățarea empatiei este un proces gradual. De asemenea, ea a explicat că empatia este antrenată cel mai bine prin exerciții și interacțiuni zilnice. De exemplu, a încurajat cursanții să experimenteze momentele de stânjeneală în situații controlate, atunci când trebuie să comande ceva într-un mod mai neobișnuit într-o cafenea, pentru a învăța să gestioneze momentele incomode și să dezvolte o mai mare înțelegere a emoțiilor lor și ale celor din jur.

În mediul profesional, empatia nu doar facilitează colaborarea, ci și crește productivitatea și satisfacția profesională

„Nu ne așteptăm să fim perfecți. Este o presiune pe care o punem asupra noastră,” a explicat Maria Coman, subliniind că o echipă unită este formată din persoane capabile să accepte imperfecțiunile lor și ale colegilor. Ea i-a încurajat pe participanți să adopte o abordare flexibilă, să aibă răbdare cu ceilalți și să nu ezite să ceară sprijin atunci când au nevoie.

Studiul „Rolul abilităților socio-emoționale în succesul studenților: O analiză cuprinzătoare”, publicat de Alpaydın în 2022, arată că aceste competențe au un impact profund asupra performanței academice și, în cele din urmă, asupra integrării în medii de lucru diverse. Prin cultivarea lor, tinerii nu doar că devin mai rezilienți în fața obstacolelor, dar și mai capabili să gestioneze relațiile interpersonale, contribuind la un climat organizațional sănătos și productiv.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează o serie de cursuri unice și gratuite, susținute de specialiști de elită și oferă o combinație ideală între cunoștințe academice și dezvoltarea abilităților personale esențiale. Cursurile FDVDR 2024 se desfășoară în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025.

 

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top