Now Reading
Narada & Inditex: „1 copil încălțat =1 destin dezlegat”

Narada & Inditex: „1 copil încălțat =1 destin dezlegat”

Revista Psychologies

Povestea lui Ilie, un băiețel cuminte și deștept pentru care școala e tot ce are: „Cu ce am greșit de nu a venit și pe la mine Moș Nicolae?

Povestea lui Ilie începe într-o casă modestă din comuna Verguleasa, județul Olt, așa cum este relatată de Ramona Pavelescu, directorul Școlii din Verguleasa, pe descult.hartaedu.ro/, în cadrul campaniei naționale de mobilizare socială, „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, lansată de organizația Narada, în colaborare cu Inditex. Ilie este unul dintre cei 8220 de copii din România care se simt marginalizați și rușinați din cauza lipsurilor de bază, cum ar fi un ghiozdan, rechizite, o geacă de iarnă sau o pereche de ghete și sunt în pericol de abandon școlar.

Pentru Ilie, școala e totul

Mama copilului este o persoană cu probleme psihice, iar tatăl lucrează ca zilier la o familie din sat, având grijă de turma de capre a acestora. Ilie mai are doi frați: unul mai mare, de 14 ani și o surioară de șase ani.

Deși este născut într-o astfel de familie, care trăiește la limitele subzistenței, Ilie este „un copil foarte isteț, sensibil, altruist și sociabil. Este foarte harnic și priceput. Are grijă de caprele familiei la care lucrează tatăl lui și, de multe ori, doarme într-o anexă a gospodăriei respective. La școală are rezultate foarte bune la toate disciplinele și excelează în calcul matematic. Are un vocabular foarte dezvoltat, iar modul lui de a se exprima depășește cu mult limitele vârstei și condițiile precare în care trăiește”, spune directoarea școlii, loc care pentru el este o a doua casă, iar cadrele didactice îi sunt părinți. În ochii lui, doamna învățătoare este „mama”, manifestând afecțiune față de acesta, dar și față de colegi.

Darurile primite au fost ca un basm frumos pentru el

O poveste tristă a acestui copil nevinovat care cunoaște nepermis de multe lipsuri s-a petrecut în iarna trecută când toți copiii au primit daruri de la Moș Nicolae și numai Ilie nu. Ramona Pavelescu, care a ales să îi scrie povestea lui Ilie, cu sprijinul Narada, își amintește că micuțul întreba, cu lacrimi în ochi, în mod repetitiv: „Cu ce am greșit de nu a venit și pe la mine Moș Nicolae?”.

Doamna învățătoare l-a alintat și i-a promis că va veni și la el, chiar dacă mai târziu, iubitul Moș Nicolae. Oameni cu suflet mare s-au adunat atunci și au adus bucurie în ochii acestui copil, iar darurile primite au fost ca un basm frumos pentru el, mulțumind mereu pentru asemenea bucurii. Deși are în jur oameni care nu rămân indiferenți în comunitate, Ilie are nevoie de mai mult. Și ca povestea lui, și a altor mii de copii care au nevoie să fie ajutați să meargă mai departe.

„1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”

Cu acest scop, pe 26 august, organizația Narada a dat startul uneia dintre cele mai mari campanii de mobilizare socială, în colaborare cu Inditex (părintele companiilor Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho și Zara Home), companie care investește deja în rezolvarea nevoii a 1000 de copii. Prin „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, Narada își propune să adune cât mai mulți susținători în aceeași cauză, pentru a ajuta minimum 2500 de copii, pentru început, să se reîntoarcă în această toamnă la școală, fără a-și mai căra cărțile în pungă și fără a le mai fi rușine că poartă haine căpătate și nu au niciodată rechizite sau pantofi.

„1 copil încălțat = 1 destin dezlegat” propune să existe o colaborare strânsă între organizații, companii și persoane private, pentru a debloca potențialul copiilor din comunitățile vulnerabile și, astfel, să contribuie la generarea unor șanse egale la educație, copilărie și visare.

Artista Irina Dragomir s-a alăturat campaniei Narada

Obiectivul Narada este de a sprijini fiecare copil cu câte un kit ce va conține: o geacă de iarnă, cât mai călduroasă, o pereche de încălțări noi și comode, ghiozdan. Și toate rechizitele de care au nevoie acești copii care, într-un procent de 80%, provin din mediul rural, iar majoritatea dintre ei răspunde nevoii urgente de intervenție. Oricine poate contribui printr-un SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE, online pe descult.hartaedu.ro, unde se află poveștile acestor copii, în „Jurnal al profesorilor”, acolo unde cadrele didactice i-au caracterizat cu emoție și dorința de a-i ajuta să crească frumos și echitabil.

În București, toți cei care doresc să doneze fizic o pot face la instalația imersivă creată de artista Irina Dragomir și expusă în mall Băneasa Shopping City, în perioada 26 august – 1 septembrie, în Afi Cotroceni, în perioada 2-8 septembrie și, ulterior, în perioada 9-15 septembrie în Promenada Mall. Artista Irina Dragomir s-a alăturat campaniei Narada prin această lucrare care simbolizează un boboc de floare ca potențial al celor fără șansa siguranței zilei de mâine, un boboc legat cu 500 de noduri ce pot fi dezlegate pe rând, cu fiecare donație făcută. Când toate nodurile vor fi desfăcute, floarea se va deschide, asemenea acestui potențial.

Artistul Vali Bărbulescu a fost una dintre primele persoane publice care s-a alăturat cauzei

Artistul Vali Bărbulescu a fost una dintre primele persoane publice care s-a alăturat, de asemenea cauzei, și a realizat o serie de fotografii și imagini video care s-au transformat în vizualul de campanie, după ce a petrecut câteva zile în comunitățile din țară, alături de copii, familiile acestora și profesori. Munca sa artistică va fi organizată în cadrul unei expoziții, la Galateca, un vernisaj menit să adune și mai mulți oameni împreună pentru aceeași misiune, „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”.

Acestui exercițiu de mobilizare socială propus de Narada, prin intermediul căruia se dorește evitarea abandonului școlar și un eșec de proporții privind actul educațional, s-au alăturat și alte companii importante precum Amazon, BIC România, Frisbo și Fan Courier.

 

Despre NARADA

Organizația Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când co -fondatoarea organizației, Andra Munteanu, a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.

 

Despre INDITEX

Inditex este o companie globală de fashion retail care operează o rețea integrată de magazine fizice și online aparținând brandurilor Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home și Lefties. Cu un model de afaceri axat pe inovare constantă și servicii pentru clienți, Inditex operează pe peste 200 de piețe și s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2040.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top