Now Reading
Narada & Inditex: trei copile se luptă cu sărăcia și grija pentru sănătatea persoanelor dragi

Narada & Inditex: trei copile se luptă cu sărăcia și grija pentru sănătatea persoanelor dragi

Revista Psychologies

Povestea Cristinei, a Luizei și a Anei-Maria, trei copile care se luptă cu sărăcia și grija pentru sănătatea persoanelor dragi

Poveștile lor de viață, în familii destrămate și în lupta cu neajunsurile, dar cu dorința puternică de a nu abandona școala sunt emoționate. Responsabilitățile cu care cele trei copile își duc viața sunt copleșitoare. Iar nevoile de ajutor și intervenție pentru acești copii, astfel încât să nu abandoneze școala din cauza faptului că nu au cele necesare pentru a studia, stau la baza celui mai important demers și al celei mai mari campanii de mobilizare socială, „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, lansate de organizația Narada, în colaborare cu Inditex care sprijină deja 1000 de copii. Prin această campanie, Narada își propune să reducă inegalitatea de șanse în procesul educațional și să ajute copiii în pericol de abandon școlar să se simtă mai puțin marginalizați și rușinați din cauza lipsurilor de bază, cum ar fi un ghiozdan, rechizite, o geacă de iarnă sau o pereche de ghete.

Un astfel de kit complet, pentru un copil, costă 600 de lei, iar până acum s-au strâns suficiente resurse din donații fizice sau din partea diferitelor companii pentru a putea fi ajutați 2100 de copii. Însă este nevoie de mai mult, iar poveștile de viață ale multor copii o arată din plin, așa cum sunt redate în „Jurnal al profesorilor”, pe site-ul campaniei, descult.hartaedu.ro/. Aici oamenii pot dona, alături de opțiunea de SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE pentru a-i ajuta pe copii să aibă cele necesare în acest an școlar.

  • Povestea fetiței mamă pentru mama ei.

Începuse școala de câteva săptămâni. Mă îndreptam spre casă. Deodată, în fața mea, pe sensul celălalt am văzut o bicicletă răsturnată și pe cineva făcând semne disperate. Am oprit, m-am dat jos și printre spițele bicicletei am zărit un pui de om care se chinuia să-și scoată piciorușul prins între acestea. Am recunoscut-o pe Cristina, eleva mea de la clasa pregătitoare. Împreună am reușit să o eliberăm. La câteva zile am avut oră la clasa Cristinei. Era zgâriată și pe față, nu doar pe picioare. Am întrebat-o cum se simte. Mi-a răspuns că este bine și că și mama ei este bine. Am admirat grija ei pentru mama. Am aflat apoi de la colega învățătoare și povestea lor. Cristina avea atunci șase ani. Iar mama ei avea epilepsie”, spune Alexandra Bogdana, profesor învățător Școala Gimnazială Grădinari, Giurgiu.

Anul acesta Cristina a terminat clasa a IV-a, relatează profesoara povestea Cristinei căreia se străduiește să îi fie alături. Ea spune că au fost situații diverse în care le-a văzut împreună – mamă și fiică, dar cu roluri inversate. La ședințele cu părinții Cristina era mereu prezentă lângă mamă, la depunerea dosarului pentru bursă au venit împreună, Cristina fiind cea care a bătut timid la ușă și a spus pentru ce au venit. Ea i-a mărturisit profesoarei că e tot timpul cu mama ei, pentru că îi este teamă ca ea să nu facă o criză și Cristina să nu fie acolo să o ajute. „Cristina este un copil forțat de împrejurări să aibă griji și responsabilități de adult, rar zâmbește, dar a încercat în permanență să facă tot ce trebuie pentru școală. Rezultatele școlare sunt de nivel mediu, pentru că e un copil copleșit”, spune Alexandra Bogdana, în speranța că cea mică va putea fi ajutată mai mult, inclusiv să nu mai ducă grija rechizitelor și a a altor obiecte necesare învățării.

  • Povestea Luizei, fata abandonată de părinți, crescută cu toată truda de bunicii bătrâni și bolnavi

Nu există definiție mai  autentică a smereniei și a bunătății decât cea întâlnită într-un suflet pur de copil cum este cel al Luizei. A îndurat în cruda ei viață abandonul, dezinteresul, neputința, toate situații create de cei care ar fi trebuit să-i aducă numai grijă și alinare, părinții ei. Însă, a știut mereu să vadă partea plină a paharului, să fie recunoscătoare pentru ce are și să muncească din greu pentru a-i răsplăti pe cei care se îngrijesc de ea. Luiza a fost abandonată încă de la naștere, a fost părăsită în casa bunicilor și, de atunci, părinții pare că au uitat de ea. Luiza este azi elevă în clasa a VIII-a și este o elevă excepțională. Din punctul meu de vedere, nivelul ei este cel al celui mai bun liceu din Curtea de Argeș și are toate șansele să intre acolo”, declară Romulus Hirică, directorul școlii gimnaziale din Nucșoara, care împărtășește povestea Luizei în „Jurnal al profesorilor”, descult.hartaedu.ro/.

Nu ar vrea să abandoneze școala, însă este unul din cele câteva mii de elevi din România care se află în situația de a nu avea literalmente rechizite pentru școală, ghiozdane, geacă de iarnă și bocanci, strictul necesar pentru a frecventa cursurile. Degeaba muncește ea cât de mult poate, degeaba se sacrifică bunicii ei, situația e prea grea pentru aceste suflete. „O creștem pe Luiza de când s-a născut, părinții ei nu au nicio treabă cu ea. Noi o creștem și ne străduim să-i oferim tot ce putem.”, povestește bunicul fetei, care muncește cu ziua prin sat. Bunica e bolnavă, dar cu toate acestea se ocupă de casă și de gospodărie. Cea care o ajută e Luiza.  Fiecare ban pe care reușesc să-l strângă, îl investesc în ea, să nu simtă lipsuri, să nu-i fie mai greu decât i-a așternut deja viața.

Asemenea Luizei, în Nucșoara sunt alți 10-15 copii, toți în situații extrem de grele, toți chinuiți de soartă, de nedreptățile lumii, de destin. „Avem trei frați crescuți doar de o mamă, al cărei singur venit este obținut printr-o meserie nu tocmai demnă. Ce poate părea mai dureros de atât? Copiii sunt neîngrijiți, nu au mâncare, le lipsește igiena, ce să mai vorbim de implicare și ajutor la teme? Sunt povești ce ne îngrozesc, povești ce ne emoționează până la lacrimi, povești ce ne întăresc credința că menirea noastră e să fim aici, să ne urmăm misiunea și să încercăm să dăm fiecărui copil o șansă la educație”, declară Romulus Hirică.

  • Povestea Anei-Maria, copila care se luptă cu lipsurile materiale.

Ana-Maria trăiește în Cernatesti și tocmai a trecut clasa a VIII-a. Este, de asemenea, unul dintre copiii care a fost crescut de bunici, de bunica mai exact. Mama le-a părăsit,  pe ea și pe sora ei, când aveau trei, respectiv patru ani, de atunci nu mai știu mare lucru de ea. Ca în multele povești de familie din mediul rural, lipsurile materiale, consumul de alcool, neînțelegerile au determinat-o pe mamă să plece, iar tatăl s-a trezit părinte singur și în lupta cu alcoolul. A înțeles însă că e important să își susțină fiicele, să le ofere cele necesare să meargă la școală, după câțiva ani de luptă, când s-a și îmbolnăvit. Așa a reușit să renunțe la adicție. Acum muncește în străinătate și trimite și el ce poate pentru creșterea fetelor. Ana-Maria are nevoie de sprijin pentru cele necesare școlii, sprijinul emoțional vine și din partea bunicii, alături de cel pe care copilul îl primește și de la școală, de la profesori.

Povestea celor trei fete este povestea multor copii din România

Povestea celor trei fete este povestea multor copii din România, care trăiesc în condiții grele, dar care nu renunță la școală și se străduiesc din greu pentru un viitor mai bun,  trăind cu speranța că mâine va fi mai bine. Prin „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, Narada își propune să adune cât mai mulți susținători în aceeași cauză pentru a ajuta minimum 2500 de copii, pentru început, să se reîntoarcă în această toamnă la școală, fără a-și mai căra cărțile în pungă și fără a le mai fi rușine că poartă haine căpătate și nu au niciodată rechizite sau pantofi. Pentru ei, toți cei care vor să se implice pot dona fie printr-un SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE sau online pe descult.hartaedu.ro. În această perioadă, echipa Narada a achiziționat cele necesare pentru 2100 de copii și vizitează comunități pentru a le oferi copiilor aceste resurse, pentru a-i ajuta să aibă o șansă egală la educație și pentru a preveni abandonul școlar.

Acestui exercițiu de mobilizare socială propus de Narada, prin intermediul căruia se dorește evitarea abandonului școlar și un eșec de proporții privind actul educațional, s-au alăturat și alte companii importante precum Amazon, BIC România, Frisbo și Fan Courier.

 

Despre NARADA

Organizația Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când co -fondatoarea organizației, Andra Munteanu, a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.

Despre INDITEX

Inditex este o companie globală de fashion retail care operează o rețea integrată de magazine fizice și online aparținând brandurilor Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home și Lefties. Cu un model de afaceri axat pe inovare constantă și servicii pentru clienți, Inditex operează pe peste 200 de piețe și s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2040.

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top