„Nu-i corect!” Legile nescrise ale copilăriei, temelia echilibrului social
Regulile copilăriei: „Nu ai voie!”, „Cere-ţi scuze!”, „Fă-ţi temele!”, „Nu-i frumos!”,,,Strânge de pe jos!”.
Dincolo de aparenţa unor simple interdicţii sau permisiuni, aceste expresii ale autorităţii parentale pot deveni lecţii fundamentale, introducându-i pe copii în tainele convieţuirii. În primii ani de viaţă, părinţii trasează regulile și conturează limitele, iar copiii descoperă respectul reciproc și își dezvoltă abilitatea de a respecta aceste limite – atât pe ale lor, cât și pe ale celor din jur.
Pentru ca regulile să aibă un impact mai profund, este esenţial ca noi, părinţii, să nu fim doar,,legiuitori”, ci și modele autentice de conduită. Atunci când un copil învaţă, prin exemplul părinţilor, că respectarea regulilor contribuie la armonia familiei și la bunăstarea tuturor, el începe să întrezărească primele nuanţe ale concepte lor de echitate și justiţie.Acesta este primul pas către o educaţie juridică informală, bazată pe legi nescrise, care oferă copilului un mediu de sprijin și de învăţare.
De la „cum?” la „de ce?”
,,De ce să fim corecţi?”, „De ce să împărţim?” „De ce nu avem voie să minţim?”
Pe măsură ce cresc, copiii pun tot mai multe întrebări care par să sfideze autoritatea unui simplu „trebuie” sau,,pentru că așa spun eu!”. Aceste întrebări sunt primele semne ale unei căutări mai profunde de sens. Prin ele, copiii își arată dorinţa de a înţelege lumea dincolo de interdicţii și permisiuni. Fiecare întrebare îi apropie de acea busolă interioară care nu impune reguli, ci oferă direcţii, ghidându-i spre ceea ce este drept și bun, chiar în lipsa unei norme stricte.
Valorile și principiile etice devin astfel călăuze tăcute în educaţia lor, ajutând copiii să înţeleagă că adevărata valoare a unei reguli nu stă în autoritatea sa, ci în binele pe care îl servește. Nu este suficient să cunoști o normă rigidă impusă de o regulă sau de o lege; este esenţial să înţelegi și motivele din spatele ei.
Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2024 – ianuarie 2025 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
BIANCA OPRIȘ este avocat și autor de cărţi pentru copii. Este președinta Asociaţiei Legisman pentru Educaţie și Dezvoltare - asociaţie care are ca scop creșterea nivelului de conștientizare și înţelegere a importanţei formării, a educării copiilor de timpuriu în spiritul unei societăţi guvernate de reguli și de legi, dar care să promoveze în același timp liberul arbitru. Totodată, Bianca este fondatoarea și promotoarea primului program de educaţie juridică pentru elevii din învăţământul primar, ,,Învaţă cu Legisman”.