Now Reading
„Știrile nu au etnie”: Asociația RomaJust lansează Campania „rOM la reflector”

„Știrile nu au etnie”: Asociația RomaJust lansează Campania „rOM la reflector”

Revista Psychologies

Sub deviza „Știrile nu au etnie”, Asociația RomaJust lansează Campania „rOM la reflector”, în cadrul proiectului EQUIROM – România, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România

Aproape jumătate dintre romii și nomazii (45%) din cele șase țări UE chestionate s-au simțit discriminați în cel puțin un domeniu al vieții, cu toate că romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din UE, cu o populație estimată la aproximativ 12 milioane. Multe persoane de etnie romă încă se confruntă cu prejudecăți, intoleranță, discriminare și excluziune socială în viața de zi cu zi, cu toate că romii sunt parte integrantă a civilizației europene. Pentru mulți romi, excluderea și discriminarea încep de la o vârstă fragedă.

Un studiu realizat de Consiliul Europei și dat publicității în iunie 2024 atrage atenția asupra mass media care, prin materialele pe care le difuzează, răspândește ideea că romii sunt needucați, violenți, săraci, înapoiați și infractori.

Pentru a contracara stereotipurile negative asociate etniei romilor, Asociația Roma Just lansează Campania „rOM la reflector”, în cadrul proiectului EQUIROM – România, finanțat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei. Scopul proiectului este de a încuraja respectul și promovarea diversității culturale prin activități și inițiative destinate valorificării patrimoniului cultural al comunităților rome, promovărea dialogului intercultural și a luptei împotriva stereotipurilor și discriminării, în scopul consolidării coeziunii sociale și a înțelegerii reciproce între diferitele grupuri etnice din România.

„Ne dorim să aducem în atenția opiniei publice exemple pozitive de romi cu ajutorul cărora să demontăm miturile înrădăcinate în mentalul colectiv românesc. Profesioniști romi din diverse domenii de activitate – artă și cultură, educație, științe sociale, sport, activism civic – vorbesc despre carierele lor de succes, despre provocările pe care le-au depășit, despre etichetele nedrepte ce le-au fost puse și pe care le-au rescris cu bucuria de a fi mult mai mult decât clișee răutăcioase și neadevărate”, a declarat Eugen Ghiță, Președintele RomaJust – Asociația Juriștilor Romi.

Lansarea campaniei, în cadrul unui eveniment găzduit de Sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, este însoțită de o amplă campanie de promovare. Un pilon important al acesteia îl reprezintă difuzarea în spațiul public a videoclipului oficial, în care persoane publice rome transmit invitația la toleranță și neinstigarea la discursuri care promovează ura. Actrițele Isabela Stănescu și Bianca Babașa, actorii Vali Rupiță, Florin Baicu și Sorin Sandu, etnologul Delia Grigore, sociologul Gelu Duminică sunt purtătorii mesajului de reconciliere și umanitate.

„Discursul instigator la ură, violență și discriminare este o încălcare brutală a libertății de exprimare și manifestarea extremă a unor prejudecăți. Romii reprezintă unul din principalele grupuri țintă ale discursului de ură.
Reacția sistemului judiciar la discursul de ură trebuie să se îmbunătățească. Un rol important îl are, în acest context, formarea profesională. Această campanie are obiective îndrăznețe și dificil de atins. Campania poate fi conjugată cu o serie de acțiuni asumate prin strategiile naționale de incluziune a romilor și, respectiv, de prevenire și combatere a antisemitismului, xenofobiei. Avem nevoie de o viziune comună, de o înțelegere comună a gravității discursului care incită la ură și e nevoie să promovăm egalitatea și respectul pentru demnitatea umană”, a declarat Cătălin Popescu, procuror șef adjunct al Secției de Resurse Umane și Documentare din cadrul Parchetului ICCJ.

„Sunt mulți romi «invizibili» în societatea românească care, din cauza prejudecăților și stereotipurilor din societate, aleg să-și ascundă identitatea. Eu îi înțeleg și sunt sigur că fac tot ce pot pentru a-i proteja pe cei dragi lor. Numai că această «protecție» nu face decât sa întărească prejudecățile. E de datoria noastră să ieșim la lumină și sa spunem povestea noastră completă, cerând și oferind respect.„, a declarat sociologul Gelu Duminică, unul dintre protagoniștii videoclipului oficial. Acesta poate fi vizionat aici

***********************************************************

Asociația juriștilor romi din Romania RomaJust este prima organizație de juriști romi din țară și din Europa, fondată de tineri juriști romi. RomaJust a fost fondată în 2015 și este compusă din absolvenți și studenți romi ai facultăților de drept din țară.

RomaJust își propune să contribuie la crearea unei generații de Juriști care apără și promovează Drepturile Omului previne și combate discriminarea la nivel Național și Internațional pentru romi și alte persoane vulnerabile. Acordând Asistență Juridică victimelor.

Obiectivele asociației

  1. Sesizarea autorităților publice și inițierea de litigii în cazuri de încălcări ale drepturilor omului; Furnizarea și/sau finanțarea furnizării de servicii de asistență și consultanță juridică, inclusiv reprezentare în fața instanțelor naționale și internaționale și a altor organisme decizionale prin reprezentanți proprii sau angajarea de avocați și/sau experți, pentru romi și alte victime ale antigipsismului, ale căror drepturi au fost încălcate și/sau care au suferit abuzuri, în toate domeniile vieții inclusiv: acces la justiție, sănătate, educație, violență sexuală și de gen, trafic de persoane, violență domestică, locuire, cultură, tradiții, ocupare, egalitatea de gen, acces la servicii sociale etc.
  2. Sprijinirea dezvoltării societății civile și dezvoltarea comunitară prin promovarea cetațeniei active, promovarea valorilor democratice și a drepturilor omului, combaterea discriminării și dezvoltarea generală a sectorului ONG.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top