Top 3 tehnici de predare care ajută elevii să asimileze facil informațiile
Când sistemul tradițional de educație se concentrează preponderent pe abilitățile de redare a unei informații, ci nu pe cele de interiorizare și procesare a ei, copiii ajung să asocieze studiul cu memorarea mecanică. Efectul acestei practici? Performanțe scăzute – mai ales în condiții de stres, dovadă fiind faptul că 25,6% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii sub 5 la Evaluarea Națională în 2024. Nici în cazul examenului de Bacalaureat situația nu a fost mai fericită, deoarece procentul candidaților declarați respinși a fost de 21,8%, însumând 28.213 de persoane.
În contextul dat, misiunea cea mai grea le revine profesorilor, întrucât ei sunt cei care trebuie să schimbe paradigma și să trezească plăcerea pentru cunoaștere. Cum pot face asta? Adoptând tehnici moderne de predare, capabile să stimuleze deopotrivă creativitatea și implicarea cursanților, precum cele menționate mai jos.
Jocurile, ca instrument didactic
Pentru ca lecțiile să fie nu doar productive, ci și distractive, este esențial să cuprindă activitatea preferată a copiilor: joaca. Predând materia într-un mod atipic, în care zâmbetele și voia bună iau locul atmosferei pline de seriozitate, se dezvoltă nu doar curiozitatea, ci și motivația. Și pasajele narative facilitează asimilarea noțiunilor. Ca atare, va fi benefic pentru juniori să intre în contact cu personaje amuzante, iar mai apoi să pornească alături de ele în tot felul de aventuri, fie ele științifice, lingvistice sau artistice.
Elena Campanella, Director al Corpului Profesoral Novakid, afirmă: „Contează mult ca metodologia să pună accent pe «distracție» în sala de clasă. Învățarea poate fi efectuată și într-o manieră care nu e puternic structurată. În cadrul lecțiilor noastre, elevii au parte de jocuri, cântă, desenează și interacționează în limba engleză. Toate acestea îi mențin determinați și dispuși să-și însușească noi informații”.
Mai mult decât atât, există studii care indică faptul că atunci când studiul se realizează pasiv, în activități din care copiii sustrag cunoștințe „în teorie”, doar 30% din lecție va fi preluată de către cei mici (asta în condițiile în care nu au existat factori de distragere). Pe de altă parte, activitățile captivante, cu implicare în joc, permit cursanților să asimileze până la 90% din conținut.
Interacțiunea cu profesorul și materia predată, cu ajutorul TPR
Este important de menționat că simpla dictare a cursurilor și explicarea lor nu sunt suficiente pentru copii. Aceștia au nevoie de interacțiuni remarcabile, care să îi ajute să stocheze informațiile în memoria de lungă durată. Metoda de răspuns fizic total (TPR) este una de mare efect, în ciuda simplității aparente. Ce presupune?
Completarea cursurilor prin gesturi, mimică și diferite mișcări. Practic, îmbină învățarea auditivă cu cea kinestezică, ceea ce înseamnă că este potrivită pentru un segment mai mare de elevi. În plus, asociind cuvintele cu diverse mișcări ale profesorului, școlarii ajung să rețină mai bine noțiunile, dar și să fie mai relaxați în mediul de studiu.
Ilustrând eficiența, Elena Campanella punctează: „Profesorii noștri nu folosesc și adesea nu cunosc limba maternă a copiilor. Acest lucru poate fi intimidant în primă fază atât pentru elevi, cât și pentru părinți, dar prin repetiție, utilizarea gesturilor și a metodei de răspuns fizic total (TPR), chiar și începătorii pot să învețe și să înțeleagă literele, să formeze cuvinte și să urmeze instrucțiunile profesorului”.
Sistemul de recompense câștigate pe merit și feedback-ul constant
Un alt aspect pe care cadrele didactice ar trebui să se concentreze este reprezentat de oferirea feedback-ului constant. Chiar dacă poate fi destul de complicat (din cauza numărului mare de participanți din fiecare clasă), acest efort nu va rămâne fără rezultate. Ținând cont de caracteristicile individuale ale elevilor, pot fi formulate cele mai bune recomandări, deschizându-se calea spre performanță.
Un sistem de recompense poate fi la fel de util în această etapă. Dacă pentru fiecare reușită vor fi primite diferite răsplăți, sarcinile vor lua forma unor mini-jocuri ce sporesc implicarea și determinarea. Partea cea mai bună? Pe măsură ce procesul se derulează, motivația intrinsecă este și ea stimulată.
Optează pentru un mediu de studiu antrenant
Prin utilizarea limbajului în contexte variate, activități inedite, sarcini creative, elemente gamificate, căi de învățare adaptative și feedback imediat, cunoștințele sunt consolidate în manieră amuzantă, prin joc. De asemenea, atenția copiilor este captată, iar nivelul de interes este menținut la cote înalte.
„Există multe calități ce fac un profesor bun, printre ele numărându-se răbdarea, cunoașterea temeinică a materiei predate sau adaptarea limbajului, respectiv a activităților educative la nevoile cursanților. Cu toate acestea, noi credem că principalul atu este empatia. Un profesor grozav va fi capabil să stabilească o conexiune personală cu elevul, conturând un mediu prietenos și relaxat pentru studiu”, concluzionează Elena Campanella.
Ajută-ți juniorul să învețe cu plăcere! Programează chiar acum, în manieră complet gratuită, prima lecție de engleză pentru copii!