UB anunță lansarea proiectului „Lead4Edu”

Universitatea din București (UB), în calitate de coordonator, anunță lansarea proiectului „Lead4Edu – Leadership și management strategic pentru educație de calitate”, prin care își propune să formeze, în parteneriat cu Casele Corpului Didactic din București, Ilfov, Prahova și Giurgiu și cu compania Ascendis Consulting, 1.175 de manageri și persoane cu atribuții manageriale din sistemul de învățământ preuniversitar. Proiectul, cu o valoare totală de aproape 2 milioane de euro (9.022.903 lei), este finanțat prin Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR).
În calitate de lider de proiect, Universitatea din București va dezvolta, prin UniBuc Consult – Serviciul de Training și Consultanță și Direcția Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă, în rândul persoanelor din grupul-țintă, competențe care vizează leadershipul situațional și de adaptare a stilului de conducere, managementul strategic, gestionarea bugetelor, atragerea de fonduri și realizarea de achiziții publice, gestionarea resurselor umane, precum și implementarea strategiilor pedagogice inovatoare, monitorizarea progresului elevilor și implicarea comunității în educație.
În cadrul proiectului se vor acredita și derula două programe de formare
În cadrul proiectului se vor acredita și derula două programe de formare, unul pentru personalul care este implicat în managementul unităților / instituțiilor de învățământ preuniversitar (directori, directori adjuncți și membri ai structurilor manageriale din școli) și unul pentru personalul cu atribuții manageriale din Inspectoratele Școlare Județene / Inspectoratul Școlar al Municipiului București și direcțiile județene de învățământ preuniversitar și, respectiv, Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, după înființarea acestora, din bibliotecile județene, și, respectiv, Biblioteca Metropolitană din București și din Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), precum și pentru alte categorii similare de funcții de conducere și management educațional.
Programele de formare vor cuprinde activități didactice față-în-față, dar și online, sincron și asincron, mediate de platforma de învățare „Code of Talent”, pusă la dispoziția cursanților de compania Ascendis Consulting.
„Managementul strategic poate, fără îndoială, să facă diferența la nivelul performanței instituțiilor de educație. Profesionalizarea proceselor mananageriale este un demers necesar și suntem bucuroși să contribuim la această inițiativă cu expertiza noastră”, declară prof. univ. dr. Marian Preda, rector al Universității din București și profesor de management strategic.
Specialiștii implicați în proiect au o experiență vastă
Printre experții cooptați în proiect se numără prof. univ. dr. Marian Preda, rector al Universității din București și cadru didactic al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, prof. univ. dr. Lucian Ciolan, prof. univ. dr. Romiță Iucu, prof. univ. dr. Anca Nedelcu, conf. univ. dr. Camelia Rădulescu, lect. univ. dr. Oana Moșoiu și lect. univ. dr. Simona Iftimescu, cadre didactice ale Facultății de Psihologie și Științele Educației. Acestora li se vor adăuga, pe parcurs, și alte cadre didactice de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, de la Facultatea de Administrație și Afaceri, precum și de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, profesioniști cu o experiență vastă în domeniul managementului și leadershipului în educație, precum și alți formatori interni și externi.
Specialiștii implicați în proiect au o vastă experiență în formare și, în special, în formarea cadrelor didactice, dar și experiență practică pe domeniile subsumate managementului și leadershipului educațional, prin prisma rolurilor pe care aceștia le au, astfel încât vor putea include în cursuri nu doar aspecte teoretice, ci și aplicații practice cu privire la managementul unei organizații educaționale, managementul echipelor în context educațional, management financiar, operațional, al resurselor umane etc.
Universitatea din București creează un ecosistem academic dinamic, menit să pregătească generațiile viitoare pentru performanță și leadership
„Universitatea din București se afirmă ca un centru de expertiză în domeniul formării profesionale a viitorilor specialiști și lideri din diverse domenii. Prin programe educaționale inovatoare, parteneriate strategice cu mediul de afaceri și inițiative dedicate dezvoltării competențelor manageriale, instituția sprijină atât studenții, cât și profesioniștii în dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare pentru a face față provocărilor unei lumi în continuă schimbare”, declară prof. univ. Lucian Ciolan, prorector al Universității din București pentru Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă și coordonator al proiectului Lead4Edu.
Prin Direcția Proiecte de Dezvoltare și Învățare Continuă a UB, precum și prin divizia de consultanță UniBuc Consult – Serviciul de Training și Consultanță, Universitatea din București creează un ecosistem academic dinamic, menit să pregătească generațiile viitoare pentru performanță și leadership și să transfere, astfel, cunoaștere și expertiză din lumea academică pentru a rezolva probleme concrete ale mediului socio-economic național și internațional.
Despre proiectul PNRR „Lead4Edu”
Proiectul „Lead4Edu” – ID_15 9370/02.04.2025 este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul Investiției 18 – Programul de formare și îndrumare pentru managerii și inspectorii școlari a Reformei 7 – Reforma guvernanței sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului a Componentei C15 – Educație. Perioada de implementare a proiectului este 2 aprilie 2025 – 31 martie 2026, iar valoarea totală, inclusiv finanțarea, este de 9.022.903 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este de 8.771.255 de lei. Detalii cu privire la partenerii Universității din București în implementarea proiectului sunt disponibile pe site-urile acestora, Casa Corpului Didactic a Municipiului București, Casa Corpului Didactic Ilfov, Casa Corpului Didactic Prahova, Casa Corpului Didactic Giurgiu și Ascendis Consulting.
PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE. PNRR – Fonduri pentru România modernă și reformată. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.