Folosirea art terapiei in cazul persoanelor cu cancer
In urma efectuarii unor studii s-a demonstrate ca art terapia este eficienta in tratamentul unei game variate de situatii dificile precum anxietate, depresie, trauma, furie si probleme psiho-emotionale legate de situatii medicale dificile .
O majoritate semnificativa a subiectilor participanti la cercetare au relatat (perspectiva subiectiva) si au obtinut in cadrul unor testari (perspectiva obiectiva) o reducere a nivelului de stres precum si o imbunatatire a calitatii vietii in puncte cheie legate de sanatate.
De asemenea art terapia faciliteaza exprimarea si (re)gasirea unor noi sensuri ale vietii.
Art terapia ofera un spatiu sigur in care persoana isi poate manifesta liber emotiile, fricile, poate explora si dezvolta solutiile alternative.
Recontactarea si stimularea creativitatii permite persoanelor aflate in situatii limita sa gaseasca modalitati noi de adaptare la situatia prezenta, sa transpuna creativitatea nou exersata in situatii dificile de viata, sa gaseasca noi perspective asupra unor situatii obiective, imuabile.
A afla ca „ai cancer” conduce la un nivel de stres foarte ridicat pentru persoana diagnosticata precum si pentru familia sa.
Tot astfel datorita acestui diagnostic se creeaza o imagine sociala negativ-depresiva despre persoana „bolnava”, iar aceasta, pe langa dificultatile obiective legate de boala sa, trebuie sa faca fata si unor dificultati sociale si, nu de putine ori, chiar economice.
Terapia suportiva, individuala si/sau de grup, sprijina pacientii sa se adapteze noului „statut” si sa isi pastreze o imagine de sine functionala si adaptata noilor conditii de viata.
Imaginea pacientului despre boala, despre sine, despre celelalte persoane aflate in aceeasi conditie precum si despre cei ce sunt sanatosi poate fi ajustata si imbunatatita prin practicarea si exersarea unei adaptari creative, stimulata de explorarea artistica.
Mihai ALBU
www.safe-place.ro
A.R.T.E.
www.expresive.ro