Gestalt terapia
A fost „inventata” de Fritz Perls, unul dintre clasicii psihologiei. Gestalt Terapia este una dintre terapiile psiho-corporale cele mai cunoscute. Din fericire, acest gen de terapie incepe sa fie practicata cu succes si in Romania.
Gestalt terapia, al carei nume vine de la verbul german „gestalten – a da forma, a crea o structura semnificativa“ – face parte din familia terapiilor psiho-corporale. Dar ea se foloseste deseori de tehnici precum jocul sau punerea in scena a dificulta]ilor cu care ne confruntam. Aceasta componenta ludica ne ajuta sa ne intelegem punctele sensibile si sa gasim solutii noi pentru problemele noastre. Gestalt terapia raspunde unor scopuri variate si se practica in contexte diferite: in psihoterapie individuala, pentru problemele de cuplu, in famile, in grup, in companii.
Istorie
Fiul unui negustor din ghetoul evreiesc din Berlin, Friedrich Perls (caruia i se spunea Fritz) are deja un doctorat in medicina in momentul in care incepe prima sa psihanaliza (de-a lungul timpului va mai trece prin trei psihanalize, dintre care ultima impreuna cu Wilhelm Reich, precursorul bioenergiei), inainte de a parasi Germania nazista pentru a se stabili in Africa de Sud.
In 1961 publica lucrarea „Gestalt Terapia“. Esec total. Cu toate aceastea, el nu isi pierde speranta si preda metoda de-a lungul tarii. Ea ramane totusi aproape necunoscuta pana in momentul in care, in anul 1968, revista „Life” publica pe coperta fotografia lui Perls insotita de urmatorul comentariu: „Iata un om care traieste in autenticitate absoluta si este dovada vie a ceea ce predica.” Intr-o epoca in avida cautare de noi valori, acest lucru este suficient de ciudat pentru a atrage atentia. Gestalt terapia iese, in sfarsit, din umbra, insa Perls moare doi ani mai tarziu.
Cum se desfasoara o sedinta?
„Ce se intampla, practic, pe parcursul sedintelor? Incepem sa functionam treptat in cadrul unei relatii de tip «eu-tu». Simultan, abordam in contextul ei diferitele probleme concrete, folosind o serie intreaga de tehnici. De la dialogul existential la strategii de comunicare si tehnici de art-terapie (desen, modelaj, basm, jocul cu nisip s.a.); de la imaginatie activa la punerea in actiune si mobilizare corporala, iar o componenta esentiala a procesului e reprezentata de lucrul asupra viselor”, explica psihoterapeutul Carmen Beyer, presedinta Societatii de Gestalt Terapie din Romania.
Amplificarea
Este acea tehnica prin care ceea ce este implicit si inconstient devine explicit. Cu ajutorul ei se ajunge la constientizarea felului in care cineva functioneaza in prezent, „aici si acum”. Cum? Prin proiectarea in exterior a ceea ce se petrece in interiorul mintii si al corpului. Terapeutul observa gesturile inconstiente, acele „lapsusuri ale corpului” si ii cere pacientului sa le exagereze pentru ca ele dezvaluie anumite aspecte ale modului in care el functioneaza.
Monodrama Psihologul gestaltist ne invita sa exprimam diferitele „personaje” din interiorul nostru. Jucarea acestor roluri permite scoaterea la suprafata a aspectelor contradictorii ale personalitatii, acele aspecte pe care le ascundem de noi insine, pe care nu vrem sa le recunoastem sau pe care le proiectam asupra celorlalti. In egala masura, putem interpreta rolurile persoanelor din jurul nostru (mama, copil, partener, sef) prin utilizarea tehnicii „scaunului gol”, obiect simbolic care inseamna ca se da cuvantul celor absenti.
Punerea in actiune
Ne permite sa jucam un episod din viata, real sau imaginar, trecut, prezent sau viitor. Terapeutul observa ceea ce este cunoscut sub numele de „situatii neincheiate”: sunt urmele unor evenimente traumatice din trecut care ne saboteaza viata prezenta. Prin retraire, pacientul nu sterge din memorie aceste urme, ci le integreaza in structura psihica, dandu-le un sens.