Now Reading
În căutarea sensului

În căutarea sensului

Revista Psychologies
in-cautarea-sensului

Mi-am dat seama că, de câteva zile, alunec fin între a mă întreba de ce fac toate lucrurile pe care le fac şi a-mi gestiona, pe rând, toate mecanismele de coping învăţate şi exersate de-a lungul anilor până am devenit expertă.

Jonglez între a-mi spune: „acum e momentul în care oamenii au nevoie de sprijin” şi „este o perioadă în care şi mie îmi este dificil”. De multe ori, gândul din urmă mă face să conştientizez nevoia mea de sprijin şi îmi activează o serie de întrebări: „Cum să îl cer? Cui să îl cer? Cine va fi acolo? Cum vor reacţiona ceilalţi atunci când vor vedea că zâmbetul meu nu mai e pe buze şi că încep să spun că nu mai pot?”.

Ştiu din istoria personală că a fi mereu veselă, cu energie şi cu soluţiile la purtător este ceva ce a fost mult recompensat şi ceva ce trebuia să fac – iar aici este un imperativ! Sunt timpuri în care aleg să îmi dau voie să alunec fin printre aceste gânduri.

Momente ca cele de acum ne fac să ne gândim la toate lucrurile posibile şi mai puţin posibile. Nu ştim dacă toate acestea se vor adeveri sau nu, mai ales dacă ne uităm la cât de departe de lumea reală – cea pe care o ştiam în urmă cu puţină vreme – este tot acest contaxt social în care trăim.

Fiecare dintre noi trecem prin povestea asta ca prin orice alt tip de pierdere. Mintea ne este atât de activată cu gândul că nu va mai supravieţui, încât are sens să îşi ridice toate armele şi să se apere. În starea asta jubilăm, fiecare dintre noi, în ritmul propriu între negarea iniţială „Fii serios! Asta nu ni se poate întâmpla nouă!, Ce prostie! Asta e o simplă răceală!, Din cauza gripei mor mai mulţi oameni din cauza virusului ăsta!” şi alte sentimente fundamentale. La capătul acestei înşiuiri de gânduri îşi face loc, ieşind după un colţ al minţii, frica. Ael moment în care începem, treptat, să ne dăm seama că toate astea sunt pe bune, că tot ceea ce trăim este real şi că sunt şanse mari să nu scăpăm aşa uşor pe cât speram.

citește continuarea în ediția specială Psychologies: Împreună

Un articol de Raluca Anton

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top