Now Reading
Let go: 7 lucruri la care să renunţi azi pentru un 2025 mai echilibrat

Let go: 7 lucruri la care să renunţi azi pentru un 2025 mai echilibrat

diana-moldoveanu

Sfârșitul anului ne găsește adesea copleșiţi, cu liste nesfârșite de „trebuie să fac” și cu promisiuni neîmplinite faţă de noi înșine. Ce ar fi însă ca anul acesta să schimbăm felul în care privim în urmă? Ce-ar fi să nu mai adăugăm lucruri pe lista noastră de rezoluţii și să ne gândim, în schimb, la ce putem…renunţa?

Un 2025 mai bun nu începe cu o agendă încărcată, ci cu câteva pagini goale, albe în care să-și găsească loc bucuria, liniștea, echilibrul… Dacă nu știi de unde să începi, îţi las pentru inspiraţie lista mea…

1. Renunţă la munca excesivă – pentru tine și cei dragi

Nu ești definit de numărul de ore petrecute la birou sau de emailurile trimise la miezul nopţii. Burnout-ul a devenit o adevărată epidemie a lumii moderne, iar studiile de specialitate ne avertizează constant despre pericolele acestuia.
Alege să lucrezi mai inteligent, nu mai mult, să prioritizezi în funcţie de importanţă, dar și să spui: „ajunge pe azi”. Așa îţi lași loc să fii prezent pentru tine și cei dragi.

2. Renunţă la relaţiile care te rănesc

Știu cât de greu e să accepţi că unele prietenii sau relaţii nu sunt ce ţi-ai dorit. Poate te simţi vinovat sau responsabil. Dar adevărul e că o relaţie care te golește de energie te împiedică să crești. O relaţie toxică, indiferent că este una personală sau profesională, nu va deveni magic mai bună în 2025.

3. Renunţă la comparaţiile nesănătoase – ești de ajuns!

Reţelele sociale pot părea un album de vieţi perfecte, dar realitatea din spatele acelor postări este alta. Critica excesivă te blochează, dar compasiunea te ajută să mergi mai departe. Acceptă-ţi imperfecţiunile – sunt cele care te fac unic. Așa cum încercăm să nu comparăm copiii între ei, pentru că știm cât dăunează acest lucru, să încercăm să ne privim cu aceeași blândeţe și pe noi înșine.

4. Renunţă la a spune „da” doar celorlalţi

Este bine să fii generos și să ajuţi, dar nu poţi să umpli paharul altcuiva dacă al tău este gol. Și acest lucru este valabil atât acasă, cât și în relaţiile profesionale. Învaţă să spui „nu” fără vinovăţie și concentrează-te pe ceea ce te face fericit și împlinit. Sunt numeroase studii care arată că speranţa și planurile concrete cresc calitatea vieţii așa că oprește-te din a spune „nu e momentul” sau „nu am resurse” când vine vorba de tine.

5. Renunţă să-ţi pui corpul pe ultimul loc

Un corp sănătos este mai mult decât un ideal estetic. Este fundaţia pe care se construiește o viaţă echilibrată. Începe cu pași mici: un pahar de apă în plus, o plimbare de 10 minute, o masă sănătoasă. Câteva ore bune de somn. Într-o lume care glorifică productivitatea, somnul și relaxarea par o risipă. Dar somnul este cel mai bun mod de a-ţi reîncăca bateriile. Creează-ţi o rutină de somn, oprește telefonul înainte de culcare și bucură-te de momentele de liniște.
Par lucruri mici într-o viaţă pe fast forward când nu avem timp de nimic. Pune-te însă pe primul loc: poţi pune în agendă mersul la sală sau plimbarea de dimineaţă, exact ca orice altă întâlnire. De data asta, cu tine.

 

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2024 – ianuarie 2025 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top