Meditatia, remediu eficient impotriva nefericirii
Unde poti practica meditatia?
Unul dintre putinele locuri din Bucuresti unde poti incerca practica meditatiei intr-un cadru adecvat si sub indrumarea unor oameni care s-au format la randul lor cu maestrii autentici, este Centrul Seeds for Happiness (www.seedsforhappiness.ro).
Aici au loc sedinte de meditatie in fiecare seara de miercuri intre orele 19:00 si 20:30, fiind bine-veniti atat meditatorii experimentati care doresc sa mediteze in grup, cat si cei curiosi sa afle mai multe si sa experimenteze.
In plus, ca parte a actiunilor intreprinse de Centrul Seeds for Happiness pentru promovarea acestei cai de crestere a nivelului personal de fericire, in fiecare dimineata a lunii mai 2011 au loc sedinte matinale de meditatie intre 07.15 si 08.00am.
La acestea sunt asteptati toti cei interesati sa practice meditatia, intr-un cadru linistit si primitor, indiferent de nivelul de experienta.
Si, pentru a face accesul si mai usor, intrarea este libera, donatiile catre Centru fiind oricand bine-venite (Seeds for Happiness fiind o asociatie neguvernamentala si non-profit, care se finanteaza doar din donatii si sponsorizari).
Asadar, aceia dintre voi care vreti sa fiti mai atenti, mai prezenti si mai fericiti, sunteti asteptati la Centrul Seeds for Happiness din Bucuresti, str. Fabrica de Chibrituri nr 16, sector 4 (chiar langa autogara Filaret, in imediata vecinatate a parcului Carol). Pentru detalii, scrieti la [email protected]
Efectele benefice ale meditatiei
Meditatia ii ajuta pe cei care o practica sa isi creasca capacitatea de concentrare si atentia
Capacitatea de concentrare este cruciala pentru aproape toate aspectele vietii – de procesul de invatare, pana la obligatiile pe care le avem de indeplinit in fiecare zi sau deciziile pe care e nevoie sa le luam.
Clifford Saron de la Universitatea din California, SUA, este cel care a initiat si coordoneaza proiectul Shamatha, una dintre cele mai ample cercetari stiintifice asupra meditatiei.
Cercetatorul spune ca nu ai neaparat nevoie de un mentor spiritual pentru a profita de efectele meditatiei.
Unul dintre studiile realizate in acest proiect, coordonat de Katherine MacLean, de la Facultatea de Medicina a Universitatii „John Hopkins” din Baltimore, a masurat cum influenteaza meditatia capacitatea de atentie. La acest studiu au participat 60 de voluntari, meditatori cu experienta.
Fiecare dintre ei trebuia sa priveasca ecranul unui computer pe care apareau succesiv linii verticale si sa apese pe mouse de fiecare data cand una dintre linii era mai scurta decat celelalte.
In mod normal este foarte greu sa acorzi atentie unui astfel de activitati pentru o perioada lunga de timp.
In cele trei luni ale experimentului, voluntarii au demonstrat ca se pot concentra pe perioade mult mai lungi de timp si au dat mult mai multe raspunsuri corecte, in comparatie cu persoane care nu practica meditatia.
Meditatia ne ajuta sa avem un mult mai bun control al emotiilor negative.
Un alt studiu realizat in cadrul experimentului Shamatha a concluzionat ca meditatia are un rol important asupra vietii emotionale, pentru ca participantii la cercetare au devenit mai putin anxiosi, constienti de propriile trairi si capabili sa le controleze.
Coordonatorul studiului, Baljinder Sahdra, de la Universitatea din California, explica rezultatele: meditatia ii invata pe oameni „sa-si reprime reactiile impulsive fata de o serie de stimuli interiori, unii chiar de natura emotionala”.
Teoria potrivit careia cei care practica meditatia sunt mai putin impulsivi este intarita si de rezultatele obtinute cu ajutorul aparatelor de rezonanta magnetica functionala. O echipa coordonata de Julie Brefczynski-Lewis, de la West Virginia University, a comparat imaginile creierelor persoanelor care meditau si a constatat ca amigdala – zona cerebrala care joaca un rol crucial in procesarea emotiilor – era mult mai putin activa la experti decat la incepatori.