Mindfulness: Ghid introductiv
În ultimii câţiva ani, cuvântul „mindfulness” a explodat în spaţiul public, până în 2013-2014 fiind cunoscut şi folosit în România doar în cercuri restrânse, de către cei familiarizaţi cu meditaţia.
Interesul accelerat pentru mindfulness a generat o inflaţie de informaţii, împreună cu o sumedenie de cursuri şi servicii, devenind important să ştim cum să alegem „grâul de neghină”. Reiau, pentru această ediţie, o serie de teme şi întrebări care apar frecvent în conversaţiile cu participanţii în programele mele de la Mindfulness Institute.
„Ce este mindfulness?”
Socrate ne sugera relevanţa clarificării sensului tuturor cuvintelor pe care le folosim. „,Mindfulness” are două sensuri principale:
- stare mentală, caracterizată prin capacitatea de a observa intenţional ceea ce gândesc în timp ce gândesc, ceea ce simt (emoţii, senzaţii corporale) în timp ce simt, dintr-un spaţiu de non-judecare şi fără a mă lăsa distras(ă) de aceste gânduri, senzaţii, emoţii;
- un set de practici meditative al căror scop este cultivarea stării mentale descrise mai sus. Succint, a fi mindfuln înseamnă să cultivăm capacitatea de a ne conecta la şi a trăi deplin momentul prezent, atenţi conştient la ce gândim şi simţim, fără a ne lăsa distraşi de gânduri despre trecut sau viitor.
citește continuarea în ediția specială Psychologies: Împreună
Mihai Popa-Radu este atat un experimentat Executive Coach si expert in facilitarea schimbarii individuale si organizationale, cat si un practicant a diferite tehnici de tip mindfulness inca din 2007. Pe parcursul anilor s-a format sub indrumarea a diversi maestri in centre de meditatie din Austria, Germania, India, Italia, Japonia, Marea Britanie, Statele Unite, Thailanda si Ungaria. Este fondatorul centrului Seeds for Happiness si in 2014 a lansat un proiect dedicat promovarii mindfulness in organizatii, The Mindfulness Institute (www.mindin.ro). Avand o profunda intelegere conceptuala si practica atat a modului de functionare a organizatiilor, cat si a provocarilor psihice si emotionale carora trebuie sa le faca fata angajatii acestor organizatii, Mihai creeaza programe care le ofera clientilor sai cai prin care acestia pot obtine performanta sutenabila intr-un mod ecologic, apeland la cele mai noi cercetari din neuro-stiinte. Mihai contribuie constant la aparitia unor titluri de valoare pe teme de mindfulness, cea mai recenta fiind traducerea in limba romana a cartii Mindful Business de David Gelles, un best-seller New York Times aparut la editura Vellant in iulie 2018.