Obiectiv: performanta!
Coach-ul este antrenorul unui sportiv. Importat in business, coaching-ul are ca tinta imbunatatirea performantelor angajatilor sau managerilor. In limbaj de multinationala, o saptamana din viata Cristinei Manole are „termene“, „obiective“, „strategii“, „meeting-uri“.
Luni. Clientul de la ora 17 vine la int¢lnire. Pentru a doua oara consecutiv, nu a aplicat nimic din planul de actiune. A motivat ca a fost foarte ocupat cu finalizarea unor proiecte. Ma contactase pentru ca nu reusea sa-si organizeze propria firma si sa delege sarcini unicului sau angajat. Dezordinea din viata lui personala si profesionala i-a afectat afacerea. Imi dau seama ca depune un efort foarte mare pentru a-si modifica „modelele” cu care a trait foarte confortabil p¢na la 30 de ani.
Stiu ca pentru unii schimbarea unui comportament aparent banal este dificila. Suntem la a cincea sedinta din cele zece contractate. Ma g¢ndesc sa il confrunt cu faptul ca termenul de 12 saptam¢ni este prea scurt pentru un obiectiv at¢t de important. Ii propun doua solutii: rediscutarea termenului sau a obiectivelor. Alegerea lui a fost de a-si revizui obiectivele. S-a impacat cu ideea ca rezultatele pot fi consistente in masura in care ritmul de schimbare se acorda cu obiectivele.
Marti: Trei ceasuri rele. Pentru mine se condenseaza toate intr-o ora: barbat in v¢rsta de 47 de ani, director de v¢nzari intr-o companie multinationala, doreste sa isi reprime atitudinea critica fata de membrii echipei sale. Comportamentul ironic si critic fata de membrii echipei a condus la blocaje de comunicare intre el si subalterni si implicit la scaderea performantei acestora. Client: „Nu am nimic cu nici unul dintre ei, doar ca nu ascult lucruri care nu ma intereseaza. Vreau sa imi dea numai informatia pe care am cerut-o. Nu am timp de prostii.” Coach: „Care credeti ca va fi atitudinea membrilor echipei in doua luni daca va mentineti acest comportament fata de ei?”
Client: „Isi vor da demisia sau vor pleca la recomandarea mea intr-un alt departament.” Acest scenariu pare sa nu il sperie, de aceea voi incerca o alta strategie.
Miercuri: : Dupa un sir lung de planificari, la ora 18:30 ma int¢lnesc cu grupul de intervizare in coaching. Toate obiectivele noastre profesionale sunt „sabotate” cel putin 15 minute cu noutatile din ultimele doua saptam¢ni. Sunt gazda a acestui grup si incerc sa ii fac sa se simta bine.
Joi: E ziua in care o mare parte din timp il petrec citind si scriind. Excesul de informatie ma bucura si ma oboseste in acelasi timp. Din pacate, mai mult ma informez pentru articole sau pentru traininguri. Luxul de a citi pentru placerea mea mi-l permit din ce in ce mai rar. Noroc cu timpul petrecut prin trenuri sau avioane.