Pe un vârf de munte, nimeni nu ajunge din întâmplare! Cover Story (2)
În călătoria către îndeplinirea obiectivelor personale, toți avem nevoie de o busolă internă care să ne ghideze, dar și de abilitatea de a ne identifica propriul “nord”. Adică acea capacitate de a ne seta o rută personală, pe care să navigăm în mod conștient și autentic.
În articolul de ieri, A fi sau a nu fi fericit. Ieșirea din buclă, am vorbit cu Celestina Dumitriu despre succes și eșec, despre obiective și realizări, vulnerabilități, învățarea din greșeli ori repere sănătoase.
Astăzi, mutăm centrul dezbaterii și explorăm împreună trasee, căutăm cele mai bune rute și evidențiem semnalele ce ne pot ghida pașii pe imprevizibilul drum către pasiunile, interesele și aspirațiile personale, acel drum care ne conectează cu obiectivele și dorințele noastre.
Vă reamintesc, Celestina Dumitriu este doctor în psihologie, lector universitar la Universitatea Transilvania din Brașov. Este psihoterapeut acreditat european, supervizor și formator în Terapia Gestalt și Psihologie clinică și coach. Cu o educație extinsă și multiple acreditări atât în țară, cât și în străinătate, Celestina dispune de o vastă expertiză profesională, dobândită prin fuziunea dintre cunoștințele dobândite în practica privată și din mediul academic. Iar asta îi conferă un nivel înalt de înțelegere și un bagaj solid de experiențe.
Celestina, deseori, în alegerile ori drumurile noastre, suntem, conștient sau nu, influențați și de factori externi, cum ar fi mediul, cultura, relațiile sau chiar presiunile sociale. Cum să ne asigurăm că poziționăm bine busola și că nordul nostru este cel corect? Cum să ne stabilim obiective mai clare și mai aliniate cu valorile și nevoile personale?
La baza obiectivelor noastre stau dorințele noastre, mai precis motivația care ne determină să ne făurim propria Cale sau să o urmăm pe cea creionată de altcineva, de obicei o persoană înalt semnificativă pentru noi. La începutul vieții, nu deținem o busolă, funcționăm și ne orientăm după nordul mamei, tatălui, familiei, comunității, sistemului educațional, societății. Vine un timp însă, în perioada binecuvântată a adolescenței, în care avem absolut tot ceea ce ne este necesar pentru a ne găsi propriul nord, iar dacă nu am făcut-o atunci, ne putem întoarce oricând pentru a încheia această sarcină, cu sprijinul unei persoane specializate, cum ar fi un psiholog sau un coach. Acesta este un prim pas pentru a ne asigura că ceea ce ducem mai departe în viața noastră are de-a face cu miezul persoanei noastre și nu cu ceea ce au proiectat de-a lungul timpului ceilalți asupra noastră. Pentru că una dintre ”calitățile” pe care le au acele ”bucle”, ”Gestalt-uri fixe”, ”afaceri neîncheiate” de care aminteam anterior, este că se pot proiecta cu ușurință asupra celor care vin după noi (personal sau profesional).
Citește articolul integral pe Revista Cariere