Now Reading
Plan de dezvoltare personală: de unde și cu ce să începi?

Plan de dezvoltare personală: de unde și cu ce să începi?

Avatar photo

Cochetezi de ceva timp cu ideea de dezvoltare personală… Poate urmărești câteva pagini interesante în Social Media, ai citit deja câteva cărți, ai participat la un webinar… Însă, mai departe de atât, cum mergi? Cum faci să nu te pierzi în marea de informații și resurse din mediul online? Cum faci să ai cât mai clar drumul pe care vrei să îl urmezi?

Ei, bine, înainte de a începe să investești haotic în tot felul de cursuri și materiale informaționale, îți recomand să îți stabilești un plan de lucru.

Cum arată, însă, un plan de dezvoltare personală? De unde și cu ce să începi? Iată principalii pași de lucru pe care ți-i propun.

1. În primul rând, notează-ți ce vrei să schimbi sau ce anume vrei să îmbunătățești.
Este important să definești cât mai bine punctul A, punctul din care pornești, astfel încât să poți accesa acele materiale / resurse care se pliază întocmai pe nevoia ta.

2. Dacă la punctul 1 răspunsul tău este, mai degrabă, o listă cu mai multe aspecte ce se vor a fi îmbunătățite, îți propun să alegi pentru început unul singur, cel mai important dintre ele.
În acest fel, te asiguri că vei avea motivația necesară pentru a începe procesul transformațional.

3. Notează obiectivul tău sau direcția către care te îndrepți.
Spre exemplu, dacă ai constatat, în diverse situații personale sau profesionale, că îți lipsește încrederea în tine și vrei să lucrezi la acest aspect, obiectivul tău va fi „amplificarea încrederii de sine”.

4. Caută mentorul / trainerul / programul care te poate ajuta.
Având claritatea dobândită la primul punct al planului de lucru, acum știi exact ce sau pe cine cauți.
Evident, poți începe cu simplele căutări pe Google, poți experimenta, testa, însă dacă îți dorești să câștigi timp și să nu pierzi bani și ani din viață lucrând haotic, cel mai eficient este să apelezi la un program deja structurat, care țintește nevoia ta specifică: încredere de sine, relaționare, feminitate, vindecarea trecutului… și lista poate continua.

5. Alocă spațiul și timpul necesare.
Dezvoltarea personală este un proces de lungă durată. Mai degrabă, aș îndrăzni să spun că este un nou stil de viață. De aceea, e important să te asiguri că faci loc în programul tău pentru cel mai important proiect din agenda ta: TU.
Nu e suficient să practici azi o tehnică, peste două luni încă una și, când îți mai aduci aminte, încă o alta. E nevoie de consistență și consecvență, dacă îți dorești cu adevărat rezultate.

6. Stabilește-ți recompense pe parcurs.
Răsplătește-te pentru fiecare reușită pe care o obții pe acest traseu: poate pe măsură ce lucrezi la obiectivul tău de amplificare a încrederii de sine, începi să ai curajul de a susține o prezentare în fața colegilor, poate capeți încrederea de a deschide o pagină de Social Media pentru proiectul personal la care visezi de mult timp etc.
Celebrează fiecare reușită, oricât de mică ar fi ea. Astfel îți păstrezi motivația și conștientizezi că ești cu un pas mai aproape de împlinirea obiectivului tău.

7. Fii blândă cu tine.
Dă-ți voie să introduci aceste schimbări în viața ta. Dă-ți voie să îți fie greu pe alocuri, pe acest traseu, căci te vei confrunta cu emoții ascunse sub preș cu mult timp în urmă. Dă-ți voie să testezi și să validezi ce anume funcționează cel mai bine pentru tine. Dă-ți voie să scoți la lumină o nouă versiune a ta, aliniată cu noile tale dorințe și obiective.
La un moment dat, vei ajunge să simți, cu siguranță, că tot acest proces a meritat!

Călătoria noastră spre evoluție se poate dovedi, de multe ori, provocatoare. De aceea, este foarte important ca pe acest traseu să ne înconjurăm, pe cât posibil, de oameni care împărtășesc valori și obiective comune cu ale noastre.
Ajută foarte mult să aderăm la comunități în cadrul cărora se promovează creșterea, evoluția, starea de bine. Să urmărim pagini din mediul online care ne amplifică energia pozitivă, care ne oferă motivație, inspirație și încrederea că se poate și că nu suntem singuri pe acest traseu.

Dintre toate, însă, cel mai important este primul pas: să decizi că e momentul pentru ceva mai bun în viața ta și să ÎNCEPI. De undeva, cu ceva.
Hai, dă-ți voie să strălucești! Meriți!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top