Now Reading
Poveste despre psihoterapie

Poveste despre psihoterapie

Putem asemui psihicul unui om cu o casa cu multe, foarte multe camere. Poate cu un castel, suna mai frumos. Pe unele camere le cunoastem, le folosim zilnic. In altele nu am intrat niciodata.

Raspunsul psihologului:

Poveste despre psihoterapie
Putem asemui psihicul unui om cu o casa cu multe, foarte multe camere. Poate cu un castel, suna mai frumos. Pe unele camere le cunoastem, le folosim zilnic. In altele nu am intrat niciodata.

Unii oameni folosesc in mod obisnuit doar 2 camere, altii 10. Cu cat folosim mai multe camere, cu atat folosim mai multe resurse, dezvoltam mai multe capacitati, experienta noastra de viata este mai bogata. La asta se refera cresterea, autocunoasterea, dezvoltarea personala: la folosirea cat mai multor camere. Si ar fi frumos sa functionam la capacitate maxima, nu-i asa?

Pe unele camere le-am mobilat noi insine – mobila din aceste camere reprezinta achizitiile noastre in plan intelectual, afectiv, relational. Alte camere au fost mobilate de altii pentru noi – aici gasim ceea ce parintii, bunicii, invatatorii, prietenii, agresorii etc. au pus in noi.
Raportul dintre numarul camerelor mobilate de noi si cel al camerelor mobilate de altii defineste gradul nostru de initiativa, raportul activism/ pasivitate, lider/ subordonat, independenta/ dependenta, autenticitate/ inautenticitate.

Inca din copilaria timpurie, folosim multe camere pentru a depozita amintirile experientelor noastre, impreuna cu trairile asociate acestora. Multe camere contin amintiri fericite, iar starile asociate acestora sunt stari resursa. Ne intoarcem in aceste camere de fiecare data cand avem nevoie sa intram in contact cu resursele noastre.

Alte camere contin amintiri neplacute sau chiar traumatice, iar emotiile asociate acestora (frica, furie, ura etc.) devin proprii nostri “dragoni interiori”. Inima nu ne da ghes sa ne confruntam cu acesti « monstri » si cautam sa ferecam cat mai bine usile acestor camere. Mai mult, in plimbarile prin castelul nostru, evitam sa ne apropiem de aceste camere pentru a nu auzi zgomotele produse de acesti dragoni in incercarile lor de a sparge usa.

Daca zgomotele devin prea puternice pentru a mai putea fi ignorate, teama ca acesti dragoni vor reusi sa sparga usa ne determina sa apelam la ajutorul unui psihoterapeut.

Cele mai multe psihoterapii ne vor ajuta sa punem cat mai multe zavoare la aceste usi, sa le dublam sau sa le zidim. Sa ne folosim de resursele pe care le avem pentru a tine monstrii inchisi. Si chiar vom reusi – pentru un timp. Spun pentru un timp, caci la un moment dat toate aceste eforturi ne vor epuiza fortele.
Oricum, trebuie sa avem in vedere faptul ca, acele camere care intemniteaza dragonii raman ocupate, nu le putem folosi… pentru a depozita comori, de exemplu; sau pentru a pofti oaspeti dragi sa ramana peste noapte. Dar cui ii mai pasa de asta cand dragonul sta sa dea navala peste noi?

Psihoterapia psihanalitica propune alta viziune. Ea spune stapanului casei: “Cu cat mai multe camere raman ocupate, cu atat capacitatea ta de a raspunde provocarilor vietii va fi mai redusa. Asta conduce inevitabil la alte experiente negative si implicit la alti dragoni care vor trebui sa fie intemnitati in alte camere. Si astfel, din ce in ce mai multe camere ale tale vor fi folosite pentru a intemnita dragoni.”

Ce-i de facut?
Solutia propusa de psihoterapia psihanalitica este ca stapanul casei sa se antreneze pentru a infrunta dragonii si a-i convinge sa paraseasca casa. Antrenamentul va fi lung si dificil. Stapanul casei va trebui sa se disciplineze, sa-si antreneze atentia si capacitatea de autoobservare, sa-si asume responsabilitatea ptru gandurile, spusele si faptele sale. Apoi, cand va fi pregatit, va deschide cate o usa si va infrunta dragonul din spatele ei. Va incepe cu cel mai slab dragon si va termina cu cel mai puternic. Fiecare camera cucerita va adaposti astfel o resursa. Si fiecare dragon cucerit ii va face un dar: propria lui energie + o lectie importanta despre viata. Stapanirea de sine merge mana in mana cu intelepciunea.

Virgiliu Ricu
Psihoterapeut de orientare psihanalitica
Ilustratia: dreamstime.com.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top