Programarea Neurolingvistica – NLP
Ce este NLP?
Stalpii NLP
Prezumtiile NLP
Cu ce se ocupa NLP?
Ce este NLP?
Sa stabilim unele lucruri pentru inceput. Ce este NLP? Aceasta insa este o intrebare-capcana. Nu poti delimita NLP printr-o singura definitie. Exista numeroase explicatii, fiecare ca o raza de lumina ce straluceste dintr-un unghi diferit si care proiecteaza, prin umbra, conturul subiectului.
NLP studiaza calitatea si, in general, tot ce este exceptional – cum fac indivizii remarcabili si organizatiile sa aiba rezultate exceptionale. Metodele pot fi predate si altora, astfel incat si acestia din urma sa obtina rezultate similare. Acest proces este numit „modelare“.
Pentru a modela, NLP studiaza felul in care ne structuram experienta subiectiva – ce gandim despre valorile si credintele noastre si cum ne cream starile emotionale –, ca si felul in care ne construim lumea interioara pornind de la experiente carora le dam un sens. Niciun eveniment nu are un inteles in sine, noi ii oferim o semnificatie, iar diverse persoane pot da aceluiasi eveniment interpretari diferite. Asadar, NLP studiaza experienta din interior.
NLP a inceput prin a studia pe cei mai buni comunicatori si a ajuns la studiul sistematic al comunicarii umane. A evoluat adaugand instrumente practice si metode generate prin modelarea atributelor unor persoane de exceptie. Aceste instrumente sunt folosite pe scara internationala in sport, afaceri, formare, vanzari, justitie si educatie. Cu toate acestea, NLP este mai mult decat o simpla colectie de tehnici. Este si o metoda de gandire, o viziune bazata pe curiozitate, explorare si chiar amuzament.
Numele de „programare neuro-lingvistica“ vine de la cele trei domenii pe care le reuneste:
N | neurologie | Mintea si cum gandim. |
L | lingvistic | Cum utilizam limbajul si cum ne afecteaza acesta. |
P | programare | Cum ordonam actiunile noastre pentru a ne atinge scopurile. |
Iata cateva definitii ale NLP. Puneti-le cap la cap si va veti face o idee foarte buna despre acest domeniu.
- „NLP se ocupa cu studiul experientei subiective.“ John Grinder
- „NLP este o strategie de invatare accelerata care se refera la detectarea si utilizarea modelelor din lumea inconjuratoare.“ John Grinder
- „NLP este de fapt epistemologia reintoarcerii la ceea ce am pierdut – o stare de gratie.“ John Grinder
- „NLP este orice are functionalitate.“ Robert Dilt
- „NLP este o atitudine si o metodologie care lasa in urma un sir de tehnici.“ Richard Bandler
- „NLP este influenta limbajului asupra mintii noastre si asupra comportamentului nostru ulterior.“ Alix Von Uhde
- „NLP este studiul sistematic al comunicarii umane.“ Alix Von Uhde
- „NLP este o metoda de modelare a excelentei in orice domeniu, astfel incat aceasta sa poata fi reprodusa oriunde.“
Si acum doua povestioare – la urma urmei, acestea sunt totdeauna o sursa mai bogata de idei decat o definitie directa …
Un baietel a intrebat-o pe mama lui: „Ce e aia NLP?“
Mama lui i-a zis: „Am sa-ti spun intr-o clipa, dar mai intai trebuie sa faci ceva ca sa intelegi. Il vezi pe bunicu’ acolo pe scaun?“
„Da“, raspunse baiatul.
„Du-te si intreaba-l cum ii mai e azi cu artrita.“
Baiatul s-a dus la bunicul sau. „Bunicule, zise, cum iti mai e azi cu artrita?“
„Of, e cam rau, nepoate, raspunse batranul. E mereu mult mai rau cand e umed afara. Azi de-abia daca pot sa-mi misc degetele.“ Durerea i se citea pe fata.
Baiatul s-a intors la mama lui. „Spune ca e rau. Cred ca-l doare. Acum o sa-mi spui ce e aia NLP?“
„Imediat, promit, spuse mama. Acum du-te si intreaba-l pe bunicul tau care a fost cel mai amuzant lucru pe care l-ai facut cand erai foarte mic.“
Copilul s-a dus din nou la bunicul sau.„Bunicule, incepu el din nou, care e cel mai amuzant lucru pe care l-am facut eu cand eram mai mic?“
Fata batranului se lumina. „O, zambi el, au fost multe lucruri amuzante. Tin minte ca odata tu si prietenul tau va jucati de-a Mos Craciun si ati presarat pudra de talc peste tot prin baie si ziceati ca e zapada. Ce-am mai ras — dar n-a trebuit sa fac eu curat dupa aceea.“ Privi lung in departare cu un zambet larg pe fata.
„Apoi, alta data te-am luat la plimbare. Era o zi minunata si cantai un cantecel pe care tocmai il invatasesi. Cantai tare. A trecut un om si s-a uitat urat la tine. I se parea ca prea esti zgomotos. M-a rugat sa-ti spun sa te potolesti. Tu te-ai intors si i-ai spus: «Daca nu-ti place cum cant, poti sa te duci si sa-ti pui capul la fiert.» Dupa care ai continuat si mai tare…“ Batranul chicoti.
Baiatul s-a intors la mama lui. „Ai auzit ce a spus bunicu’?“ intreba el.
„Da, raspunse mama lui. I-ai schimbat starea cu doar cateva cuvinte. Asta e NLP.“