Programarea Neurolingvistica – NLP
2. A avea cel putin o alternativa este mai bine decat a nu avea alternativa. Incearca mereu sa ai o harta care iti ofera cel mai mare numar de variante. Actioneaza permanent in asa fel incat sa sporesti numarul alternativelor. Cu cat ai mai multe optiuni, cu atat esti mai liber si ai mai multa influenta.
3. Oamenii fac cea mai buna alegere pe care o pot face la momentul dat. O persoana face intotdeauna cea mai buna alegere cu putinta, pe baza hartii pe care o are la momentul respectiv. Alegerea se poate dovedi contrara intereselor proprii, bizara sau daunatoare, dar pentru toti pare cea mai potrivita pentru evolutia lor. Dati-le o alternativa mai buna si o vor alege. Sau, si mai bine, dati-le o harta mai buna unde sunt marcate mai multe optiuni.
4. Oamenii functioneaza perfect. Nimeni nu lucreaza prost si nimeni nu se insala. Toti executam perfect strategiile noastre, dar strategiile pot fi concepute gresit sau pot fi ineficiente. Afla cum functionezi tu si si cum opereaza cei¬lalti, asa incat sa poti transforma o strategie in ceva mult mai util si dezirabil.
5. Toate actiunile au un scop. Actiunile noastre nu au loc la intamplare; incercam permanent sa realizam ceva, desi poate nu suntem constienti ce urmarim.
6. Orice actiune are la baza o intentie pozitiva. Toate actiunile noastre au cel putin un obiectiv — a realiza un lucru pe care noi il apreciem si care ne este benefic. NLP distinge intre intentia care s-a aflat la baza unei actiuni si actiunea in sine. Comportamentul unei persoane nu reprezinta automat persoana insasi. Cand o persoana are o alternativa mai buna cu care isi poate concretiza intentia pozitiva, va imbratisa respectiva alternativa.
7. Subconstientul echilibreaza constientul si nu este rau intentionat. Subconstientul cuprinde tot ceea ce nu este in constient in momentul de fata. Contine toate resursele necesare pentru a duce o viata in echilibru.
8. Sensul comunicarii nu rezida doar in ceea ce intentionezi tu sa transmiti, ci si in reactia pe care o primesti ca raspuns. Aceasta reactie poate fi diferita de cea la care te-ai asteptat, dar nu exista esecuri in comunicare, exista doar reactii si ¬feedbackuri. Daca nu obtii rezultatul scontat, modifica ceea ce faci. Asuma-ti responsabilitatea pentru comunicare.
9. Avem deja toate resursele care ne sunt necesare sau le putem crea. Nu exista oameni lipsiti de creativitate, care sa nu aiba resurse, exista doar stari si dispozitii lipsite de creativitate.
10. Mintea si corpul formeaza un sistem. Sunt expresii diferite ale aceleiasi persoane. Mintea si corpul interactioneaza si se influenteaza reciproc. Nu este posibil sa produci vreo schimbare in minte sau in corp, fara ca perechea lui sa fie automat afectata de aceasta modificare. Cand gandim diferit, corpurile noastre se transforma. Cand actionam diferit, ne schimbam gandurile si sentimentele.
11. Prelucram toata informatia prin simturile noastre. Dezvolta-ti simturile si, daca ele devin mai patrunzatoare, vei primi o informatie mai buna, care te va ajuta sa gandesti mai clar.
12. Imitarea unei actiuni reusite duce ea insasi la excelenta. Daca cineva poate face un anumit lucru, este posibil ca si altii sa invete acest lucru pe baza modelului initial. Astfel, toti pot invata sa obtina rezultate mai bune in felul lor. Nu devii o clona a persoanei care-ti serveste drept model – inveti de fapt de la ea.
13. Daca vrei sa intelegi, actioneaza. Inveti facand.
Cu ce se ocupa NLP?
NLP duce la implinire personala si la schimbare. Mai intai o aplici in cazul tau, pentru a deveni persoana pe care o visezi, si vei constata ca este un demers realizabil. De asemenea, lucrezi asupra ta pentru a-i putea ajuta si pe ceilalti.
Calatorind mult cu avionul, stii ca la inceputul fiecarui zbor, dupa ce te-ai asezat si ti-ai legat centura de siguranta, te ia in primire personalul de la bord care trece in revista instructiunile de siguranta. In acest moment, cei mai multi dintre pasageri se afunda in lectura publicatiilor aflate la bord, pentru ca au mai auzit instructiunile si unii dintre ei le-ar putea recita pe de rost. Dar eu retin mereu un lucru in legatura cu instructiunile de siguranta – in cazul in care cabina se depresurizeaza, cad mastile de oxigen si trebuie sa-ti pui masca pe fata inainte sa ajuti pe altcineva. De ce? Pentru ca, daca nu-ti pui masca, poti lesina si atunci nu mai poti face nimic – nici pentru tine, nici pentru altcineva.
Implinirea personala este echivalenta gestului de a-ti pune masca pe fata mai intai. Cu cat stii mai multe despre tine, cu atat esti mai capabil sa-i ajuti si pe ceilalti.
NLP nu presupune sa te preocupi de ceilalti si sa-ti neglijezi propriile nevoi!
Pune-ti masca pe fata mai intai!
Cand imbratisezi schimbarea si implinirea personala, trebuie sa ai o dispozitie adecvata acestor scopuri, cu alte cuvinte trebuie sa fii convins ca vei reusi si trebuie sa crezi in ceea ce vei face. Adecvarea presupune ca esti hotarat sa faci schimbarea, astfel incat sa nu-ti sabotezi propriile actiuni.
In al doilea rand, trebuie sa te raportezi la ce faci, adica sa lucrezi pe baza unei relatii de incredere si influenta reciproca.
In al treilea rand, trebuie sa stabilesti clar ce vrei sa obtii prin acea schimbare.
Apoi, poti aplica oricare din multiplele modele, tehnici sau combinatii de modele pe care NLP le-a conceput pentru a fi asimilate si implementate in vederea schimbarii.
Rezultatele tale trebuie sa fie ecologice, adica trebuie sa se integreze in ansamblul mai larg, fara consecinte nefaste pentru tine sau pentru ceilalti.
In fine, anticipezi pasul hotarator, adica repeti mental noua asimilare si noua schimbare. Aceasta va consolida pasul respectiv, ceea ce inseamna ca iti vei aminti sa actionezi diferit cand va veni timpul sa testezi ce ai invatat.
Editura Curtea Veche |
Foto: dreamstiem.com