Să facem cunoștinţă cu serotonina sau „hormonul fericirii”
Serotonina este un neurotransmițător cu totul aparte, unul dintre cei patru neurotransmițători responsabili cu sentimentul de fericire (dopamina, endorfina, oxitocina și serotonina). Supranumită, de altfel, hormonul fericirii, serotonina este considerată de mulți responsabilă de apariția depresiei. Studii noi arată însă că nu nivelul scăzut de serotonină duce la depresie.
La fel ca ceilalți neurotransmițători, serotonina este un liant, un mesager al creierului care ajută la realizarea conexiunilor la nivelul sistemului nervos. Interesant este că, deși serotonina este un neurotransmițător important din creier, aproape 90% din cantitatea totală este produsă, de fapt, la nivelul tractului gastrointestinal și nu ajunge la creier. Un lucru bun de altfel, pentru că o cantitate prea mare de serotonină ar putea „prăji” creierul, ducând chiar la AVC sau comă.
De serotonină se leagă buna funcționare a multor procese din organism, cum sunt somnul, memoria, temperatura, comportamentul sexual, procesul de învățare, dispoziția, apetitul, vindecarea rănilor, sistemul endocrin. Serotonina ne reglează dispoziția, ceea ce duce la reducerea anxietății și ne ajută să dormim.
Serotonina din țesutul intestinelor are, la rândul ei, un rol extrem de important: favorizează contracția mușchilor digestivi în timpul digestiei și controlează nervii din zona aceasta, semnalând durerile, greața sau alte probleme asemănătoare.
Sunt studii care arată că femeile au mai mulți receptori pentru serotonină, ceea ce pare să explice de ce persoanele de sex feminin au o capacitate mai bună de a-și manifesta sentimentele și entuziasmul.
În plus, serotonina este responsabilă cu senzația de a fi respectat de alte persoane, cu mândria și siguranța dată de importanța socială. Ea este cea care, se pare, ne motivează să câștigăm respectul celor din jur, ceea ce a ajutat și la perpetuarea speciei umane.
Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.
Psihoterapeut Mind Excellence