Tehnici de meditație&relaxare
Controlul stresului presupune asimilarea unor tehnici prin care corpul este deprins cu raspunsurile adecvate in conditiile de oboseala si de anxietate. Aceste tehnici implica invatarea modalitatilor de relaxare constienta a corpului, printr-o varietate de procedee, precum meditatia sau imageria dirijata. Dupa cum este cazul oricarei abilitati, pentru stapanirea tehnicilor de relaxare si de meditatie este important exercitiul zilnic.
Meditația
Farmecul practicii meditative rezida in faptul ca permite desprinderea de problemele cotidiene si o constiinta profunda asupra clipei curente. Persoanele care mediteaza in mod regulat prezinta diferente considerabile din perspectiva sanatatii fizice, mentale si spirituale. Pentru inceperea meditatiei, este necesar un spatiu izolat si linistit, lipsit de orice factori perturbatori.
Procedeele se bazeaza pe exercitii de respiratie, de intonare a vocalelor si pe tehnici mantra. In etapa incipienta, mintea rataceste, nestavilita, insa pe masura ce ea se disciplineaza, sub reglajul concentrarii asupra momentului, respiratiei si a corpului, va ajuta la instaurarea unui sentiment de calm interior si de multumire sufleteasca. Majoritatea expertilor recomanda reprize a cate 30 de minute – un regim relativ dificil pentru un incepator. Insa, pe masura ce meditatia devine un obicei, ea devine si o sarcina mai usoara.
Bio-feedbackul
Presupune aplicarea unor electrozi electromiografi pe suprafata pielii. Dispozitivul la care ei sunt conectati masoara presiunea sangelui, respiratia, tensiunea musculara si pulsul. Terapeutul care coordoneaza sedinta indica, printr-un suport computerizat, modul in care organismul reactioneaza in varii conditii, iar apoi explica modalitatile specifice de reducere a stresului.
Acesta din urma este masurat de catre reactiile somatice, iar rezultatele metodelor adoptate sunt, de asemenea, indicate prin masuratorile afisate pe ecran. Tehnica biofeedbackului este predata de catre un terapeut specializat in acest domeniu.
Yoga
Yoga combina exercitiile fizice si pe cele de meditatie, obiectivul ei ultim fiind inocularea unei stari generale de bine, reprezentand o practica traditionala exercitata in Orient, timp de 5000 de ani. Ea implica miscari repetitive care dezvolta forta, flexibilitatea, sprijina echilibrul fizic, sanatatea mentala conduce la intelegerea de sine, intrucat miscarile sunt executate armonios si sunt incarcate de o simbolistica spirituala.
Focalizarea asupra respiratiei, care ritmeaza exercitiile, este o latura fundamentala a procedeelor yoga. Antrenamentul se poate desfasura in conditiile de liniste si de intimitate pe care le ofera propria locuinta, insa invatarea corespunzatoare a acestuia depinde, cel mai adesea, de interactiunea cu un maestru.
Imageria dirijată
Repezinta un mijloc deosebit pentru ameliorarea efectelor stresului, rezidand in utilizarea tehnicilor de „vizualizare” si de „imagerie mentala”, dispuse intr-un climat psihic in masura sa sugereze sanatatea si echilibrul. Aceste procedee au fost folosite cu succes de catre pacienti bolnavi de cancer, care s-au imaginat, literalmente, in viata reala, dar fara celulele canceroase.
Alt mijloc creativ include calatoria imaginara catre un loc linistit (malul unui lac ori al unui rau, o padure sau un pisc de munte). Exista programe de meditatie care promoveaza o aceasta tehnica, utilizabile pe baza unui suport inregistrat audio si in functie de care subiectul isi poate creea propriul spatiu mental pentru experimentarea linistii sufletesti. Potrivit Guided Imagery Resource Center, imageria dirijata poate reduce presiunea sangelui, scade nivelul colesterolului si pe cel al glucozei si fortifica imunitatea.
Respirația adâncă
Exercitiile de respiratie sunt recunoscute si sub numele de „respiratie diafragmatica”. In aceste tehnici, subiectul se dezvata de respiratia obisnuita, incompleta, si se deprinde cu inspiratia cu ajutorul diafragmei – o metoda obisnuita in cazul actorilor, cantaretilor si oratorilor pentru a vorbi ori canta fara intrerupere. Aportul energetic al organismului si vitalitatea psihica sunt aspecte care depind, in mare masura, de modalitatea in care subiectul respira, si de afluxul de oxigen.
Cel mai important lucru care trebuie retinut in legatura cu exercitiile de relaxare este ca ele trebuie practicate regulat, ca parte a rutinei zilnice, intrucat efectul lor este inregistrat pe termen lung, si dupa o perioada mai lunga in care mintea, organismul si afectul se deprind cu mediul launtric propice echilibrului sufletesc.
Cei mai multi abandoneaza programul de relaxare, sub pretexte de tipul „in cazul meu, nu functioneaza”, ori „pur si simplu, nu imi pot limpezi gandurile”. Practica perseverenta impiedica, de fiecare data, aparitia unor asemenea obiectii.
Autor: Tudor Logofatu
Sursa: Psychcentral.com
Foto: Shutterstock