Terapia prin hipnoza
Milton H. Erickson, inventatorul „autohipnozei” |
Indicatii si contraindicatii
Irina Holdevici recomanda hipnoza in „combaterea durerii din afectiunile cronice sau generate de proceduri medicale dureroase, in tratamentul tulburarilor anxioase, cum ar fi atacurile de panica sau fobiile simple, ale celor psihosomatice: tahicardie, hipertensiune arteriala, astm bronsic, colite, gastrite, afectiuni dermatologice. De asemenea, poate vindeca ticuri sau poate ajuta la reducerea efectelor negative ale stresului si optimizarea performantelor umane. |
Este folosita ca adjuvant in terapia alcoolismului si a dependentei de droguri, precum si in recuperarea unor afectiuni neurologice (traumatisme craniene) endocrinologice sau impotriva tulburarilor sexuale (frigiditate, ejacularea precoce)“.
Da rezultate si in cazuri de probleme scolare, pregatire pentru examene sau dupa doliu.
Hipnoza este contraindicata persoanelor suspectate de paranoia sau depresie melancolica, cu tentative sinucigase.
Pret si durata
„Durata terapiei este variabila si depinde de problematica subiectului, dar si de nivelul de sugestibilitate al acestuia“, spune Irina Holdevici. „In medie, putem vorbi despre 14-20 de sedinte. Costurile sunt, de asemenea, diferite, in functie de nivelul, experienta si notorietatea terapeutului.“
Detalii suplimentare pot fi obtinute de pe site-ul Colegiului Psihologilor. In Romania se formeaza specialisti in hipnoza clinica in cadrul urmatoarelor asociatii: Asociatia de Relaxare si Psihoterapie Ericksoniana, Asociatia de Terapie Cognitiv-Comportamentala, Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv-Comportamentala.
„Am invatat sa stau departe de mancare“
Laura, 36 ani, fizician
„Dupa o deceptie amoroasa, am cazut intr-o depresie grava. Eram, totodata, anorexica (la 1,62 m cantaream 45 kg) si bulimica. Cand am inceput sedintele, plangeam tot timpul. A fost primul lucru pe care l-am invatat: sa plang, sa ma eliberez.
La a treia consultatie, am facut o sedinta de hipnoza care mi-a permis sa imi relaxez corpul, sa redescopar starea de bine. Terapeutul meu mi-a vorbit despre o calatorie spre soare, langa malul marii. M-am simtit bine in corpul meu, desi, pana atunci, doar simplul fapt de a-l privi ma facea sa vomit. Nu am iesit vindecata de la acea sedinta, dar, usor-usor, am invatat sa iau distanta fata de mancare, sa nu mai am nevoie de ea pentru a-mi administra stresul.
Schimbarile au prins contur in viata mea. Intrebandu-ma despre alte lucruri din viata mea decat mancarea, terapeutul m-a facut sa scap de obsesiile alimentare si sa ma concentrez asupra altor lucruri. Mi-a spus adevaruri la care nu ma gandisem si pe care ai nevoie sa le auzi. M-a facut sa imi schimb vederile, am invatat sa dedramatizez, sa rad, sa merg la cinema sau sa calatoresc singura.
Am mai invatat sa primesc sfaturile altora, sa nu ma mai enervez, sa imi fixez o scara a valorilor. Astazi cantaresc 60 kg, sunt mai precauta, am o relatie de cuplu si ma gandesc sa fac un copil.”
„Imi pot privi problemele in fata“
Maria, 39 de ani, analist financiar
„Terapeutul meu foloseste des povestirile. Una dintre ele a avut un impact foarte mare: este intamplarea unui barbat care si-a pierdut cheile pe o strada intunecata, dar le cauta pe alta strada, doar pentru ca aceasta era luminata! In stare hipnotica, m-am regasit in acest comportament si am «revazut» mai multe situatii similare din viata mea.
Am inteles ca incercam mereu sa gasesc solutii la problemele mele in alta parte si nu in mine insami. Am putut atunci sa lucram pe increderea in sine si sa gasim mijloace de a nu fugi din fata greutatilor si a rezolva problemele care apar.”