Terapia prin hipnoza
29 sept. 2008
Hipnoza ericksoniana
- „Exista lucruri pe care le stiti, dar nu stiti ca le stiti. Cand veti sti ceea ce nu stiti ca stiti, atunci va veti schimba.“ Sunt cuvintele pe care Milton H. Erickson, inventatorul autohipnozei, le spunea pacientilor lui in timpul transei.
- In cartea scrisa de Ion Dafinoiu si Jen¶ L¡szl³ Vargha, Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice (Polirom, 2007), cei doi specialisti explica: „Relatia de parteneriat intre terapeut si pacient, fiecare individ este unic, personalizarea mesajului transmis pacientului, un comportament raspunde unui obiectiv, nu exista esec, exista feedback, pacientul este expertul, si adevarul lui este singurul care conteaza”.
- In hipnoza ericksoniana, terapeutul nu da niciun ordin direct: el povesteste scurte intamplari, legende, un extras dintr-un roman sau dintr-un film. Acest exercitiu imaginativ ii va permite inconstientului sa se „recunoasca” intr-o anumita situatie. Astfel, de-a lungul povestirii, va putea sa aleaga solutii pentru a rezolva problema.
- Puterea evocatoare a unei intamplari actioneaza si in profunzime: permite o noua intelegere de sine, ofera noi perspective asupra vietii. Cheia hipnozei ericksoniene este participarea activa a pacientului la starea sa hipnotica: el asculta si coopereaza.
- Indicatii: angoase, anxietati sau depresii, dar si pentru controlul durerii, dezvoltarea facultatilor intelectuale sau a intuitiei, a creativitatii sau vindecarea traumatismelor.
- Unde sa te adresezi: Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana, ARHTE, www.hipnozaclinica.ro.
de citit : Hipnoza clinica Irina Holdevici Editura Ceres, 2001 |
de citit : Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice Ion Dafinoiu, Jen¶ L¡szl³ Vargha Editura Polirom, 2007 |
Adriana Mocca
Ilustratie: dreamstime.com