Trauma: Amintiri din copilărie
„Trauma din copilărie” e o expresie deja ultra-folosită, însă foarte diferit înțeleasă.
Pentru unii, trauma înseamnă bătaia, sărăcia, un părinte alcoolic, un accident, un viol, un incendiu care ți-a ars casa. Cam atât. Mulți, în virtutea acestei scurte liste, spun mândri „am avut o copilărie fericită” sau „am avut o copilărie normală”. Evident, fiecare are dreptul să-și evalueze viața după propriile criterii, dar un bun mod de a-ți aprecia viața e să te uiți la viața însăși, să vezi dacă acolo este împlinire, veselie cât se poate, distracție pe măsura muncii, vreo boală sau două cronice, plus relații. Uită-te la relațiile tale cât de mult te pun în valoare, așa cum crezi tu că ești.
Dacă muncești mult și prost, dacă ești obosit, dacă relațiile tale sunt varză și nu numai că sunt varză – sunt varză nedeclarată și lăsată în stand by, atunci nu ai avut copilăria fericită cu care te mândrești.
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei noiembrie-decembrie 2020 al Revistei PSYCHOLOGIES.
Viki Dumitrache este psiholog cu o experienţă de peste 20 de ani. Deţine multă experienţă şi expertiză în abordarea familiilor şi a relaţiilor. De asemenea, poate aborda depresii, atacuri de panică, boli psihosomatice, aspecte legate de sexualitate (disfuncţii sexuale, homosexualitate, lipsa plăcerii, frigiditate, ejaculare precoce). Lucrează cu succes aspecte legate de stima şi încrederea în sine şi ceea ce oamenii numesc „a te iubi pe tine însuţi”. Este o persoană cu vocaţie, ia în serios ceea ce face, respectă oamenii şi este onestă cu ei. Face dovada unei empatii bune cât să înţeleagă bine oamenii. Ia fiecare om în serios, caută să îl înţeleagă, să îl susţină şi să îi pună la dispoziţie cunoştinţele şi experienţa sa pentru a se înţelege şi el mai bine. Se străduieşte să facă o bună relaţie cu fiecare om, apoi să colaboreze cu omul pentru transformarea stării şi vieţii lui în bine.