Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența.
„Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai auzit sau nu ai fost tu însuți în postura de a afirma acest lucru despre o carte? Pe unii, cărțile i-au ajutat să scape de singurătate, iar pe alții i-au îndreptat spre iubire.
Lectura ne poate ajuta să depășim cu fruntea sus zilele negre, să râdem când, de fapt, am plânge, să devenim recunoscători atunci când am fi tentați să judecăm. Lectura în aceste zile ne poate transforma din victime, în supraviețuitori.
S-au vindecat de resemnare…
Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk, Malala Yousafzai, Oprah Winfrey, Warren Buffet, Albert Einstein, Winston Churchill, Theodore Roosevelt sau Jack London sunt doar câteva personalități de succes, cunoscute drept cititori împătimiți. Pasiunea pentru citit și succesul lor, după cum vom vedea în rândurile de mai jos, nu au fost o coincidență. Acești oameni nu s-au resemnat să primească de la viață orice, oricum.
Jack London a uimit pe toată lumea când s-a descoperit că avea o bibliotecă cu peste 15.000 de volume. El a fost un adevărat șoarece de bibliotecă și a folosit cu succes cărțile, pe care le numea „instrumentele afacerii mele”, pentru a deveni unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai secolului XX. Pe el, cărțile l-au vindecat de vis, transformându-l în realitate.
Warren Buffet unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri ai timpurilor noastre a mărturisit, în repetate rânduri, că citește în jur de 500 de pagini în fiecare zi. Asta l-a ajutat să evite deciziile impulsive. Cărțile l-au călit de imprudență.
Oprah Winfrey care și-a construit o avere de miliarde prin forțe proprii a început să citească încă de la vârsta de 3 ani. Cărțile i-au deschis o perspectivă largă de mic copil, arătându-i că există o întreagă lume de cucerit dincolo de ferma părinților ei din Mississippi. Cărțile au vindecat-o de mediocritate și au pregătit-o pentru succes.
Elon Musk, miliardarul care visează să construiască colonii umane pe Marte până în 2024, a mărturisit că a învățat să construiască rachete citind cărți. Pe el, cărțile l-au vindecat de limitare, arătându-i că nimic din ce poate mintea plăsmui nu e imposibil de realizat.
Văzând exemplele de mai sus e lesne de înțeles că lectura ne oferă o mulțime de avantaje. Însă cărțile au o putere încă și mai mare decât să te trimită la culcare mai deștept decât te-ai trezit. Tocmai despre această putere te invit să vorbim în rândurile ce urmează.
Despre cărțile care vindecă…
Vindecarea poate îmbrăca nenumărate forme. Nu e nevoie doar să zaci întins în pat pentru a te vindeca. Cele mai multe boli ne afectează mai puțin trupul și mai mult inima și mintea. Cărțile ne eliberează de „totul s-a sfârșit”, de „n-am să mai iubesc niciodată”, sau de „știu totul, nu mai e nimic nou de aflat” și o mulțime de alte gânduri nocive. Cuvintele ne pot alina teama, ne pot domoli dorul, ne pot da elanul necesar pentru a merge înainte. Idei, încredere, speranță, optimism, liniște, calm, energie, soluții, toate acestea sunt „medicamente” prin care cărțile ne vindecă.
Atât lectura, cât și scrierea cărților au o putere mult mai mare. Ne ajută să ne vindecăm de traume psihice, de vicii îngrozitoare, de carențe majore de caracter și chiar de boli grave pentru că ne oferă argumente puternice și exemple convingătoare. Iată mai jos astfel de cărți pe care ți le recomand și al căror mesaj cu siguranță îți va pansa toate rănile.
„Viața ta nu este pentru tine” de Seth Adam Smith este o carte care te va convinge o dată pentru totdeauna că egoismul nu este soluția pentru o viață fericită și împlinită și că numai atunci când conștientizăm adevăratul sens al vieții începem să trăim cu adevărat.
Există o soluție spirituală pentru orice problemă de Wayne W. Dyer este cartea care te va îndruma să reconsideri viața pornind de la „dansul” celor mai mici particule ale ei: molecule, atomi și electroni, convingându-te simultan să cauți rezolvarea problemelor nu cu mintea, ci cu sufletul.
„Lasă-ți viața să vorbească” de Parker J. Palmer este o altă carte scrisă de un om greu încercat. Lupta cu depresia l-a determinat să pornească într-o călătorie spirituală în care și-a descoperit adevărata vocație. A ajuns astfel la concluzia că nu putem fi fericiți atât timp cât nu dăm glas vocației.
Supranatural: cum pot oamenii obișnuiți să facă lucruri neobișnuite de Dr. Joe Dispenza este o carte care te va intriga și te va fascina în aceeași măsură. Te va intriga pentru că vei fi tentat să negi sau să nu crezi o iotă și te va fascina dacă îi vei da voie minții să urmeze o cărare necunoscută, pătrunzând în fascinantul univers cuantic.
Unde le găsesc?
Există zeci de cărți similare în oferta Editurii ACT și Politon cu potențial transformator care îți vor umple mintea cu altceva în această perioadă dificilă. Dar nu vor face doar atât, aceste cărți te vor pregăti pentru momentul acela când pandemia nu va mai reprezenta un pericol și viața își va relua cursul firesc. Depinde doar de tine cum te va găsi acel moment. Eu sper că te va găsi mai bun, mai înțelept și mai dornic să-ți îndeplinești toate dorințele.
Articol de Otilia Caraza, Act si Politon