Anxietatea pe înţelesul tuturor
„Pentru a te simți mai bine atunci când vine vorba de anxietate, este important să ai o dietă sănătoasă, să faci sport în mod regulat și să-ți găsești scopul în viață.”
Psychologies: Ce este, de fapt, anxietatea? Cum o poți descrie?
Dr. Olivia Remes: Anxietatea poate fi considerată ca o stare de îngrijorare sau de frică și este o emoție pe care toată lumea o trăiește din când în când. Poate apărea în situațiile stresante, cum ar fi atunci când te afli în pădure și te întâlnești față în față cu un leu sau un șarpe. De asemenea, poate apărea înainte de termene limită sau în timpul unei urgențe. Ajută la punerea corpului în acțiune, pregătindu-te astfel să faci față crizei.
Cum o observăm în comportamente, cum o simțim?
Dr. O. R.: Există diferite forme de anxietate. Unii oameni cu anxietate experimentează un val intens de frică sau de panică, se poate simți că ai fi pe cale să faci un atac de cord. Alte forme de anxietate se pot prezenta ca îngrijorare constantă, cronică, incapacitatea de a adormi noaptea sau de a avea un somn odihnitor, lipsa de concentrare asupra muncii, teama intensă de a vorbi în public sau de a fi judecat de alți oameni, chiar s-ar putea să fie dificil să menții contactul vizual cu ceilalți.
Este posibil ca anumite persoane să fie anxioase din fire? Să aibă personalități mai fragile, predispuse la a dezvolta anxietate?
Dr. O. R.: Unii oameni pot fi predispuși la o sănătate mintală precară, din cauza geneticii. Dacă cineva din familia ta a avut o sănătate mintală precară sau anxietate, ai putea fi și tu expus unui risc crescut de sănătate mintală precară. Cu toate acestea, adesea ceea ce declanșează anxietatea este atunci când o predispoziție – din cauza geneticii – întâlnește un factor de stres în viață. Combinând stresul (de exemplu, poate că treci acum printr-un divorț, o despărțire, ți-ai pierdut locul de muncă, te-ai mutat în alt oraș) cu o predispoziție se poate crea un teren fertil pentru anxietate.
Citește articolul integral în ediția de mai a revistei Psychologies sau abonează-te și primește lunar cadourile pregătite.
Crescută la granița dintre România și Serbia, la confluența dintre două culturi, între două religii și vorbind trei limbi în casă, Delia Apostol-Hanzelik este o persoană deschisă și comunicativă, receptivă la noi provocări, mereu dornică de cunoaștere, cu o apetență deosebită pentru limbi străine și comunicare, literatură, teatru, medicină, psihologie și lucrul cu oamenii. Delia a urmat de-a lungul timpului mai multe direcții de formare de management și relașii publice la Universitatea de Medicină, FSJC și UNATC București. În prezent, este în proces de formare acreditată de psihoterapeut. Delia a călătorit foarte mult și a participat la multe formări și inițieri extracuriculare, din sfera medicinei complementare, naturiste și nu numai. În căutare de răspunsuri, a urmat cursuri de Qi-Gong, Medicină Energetică cu Donna Eden, Metoda Călătoria cu Brandon Bays, terapie florală Bach, cu formator acreditat de școala-mamă din Anglia, tehnici de eliberare emoțională EFT – metoda Matrix Reimprinting, practică tehnici de respirație conștientă după metoda lui Dan Brulé, tehnici de vizualizare și imagerie mentală, tehnici de meditație ghidată, dans energetic, Yoga, etc. Este formator și lector în diverse comunități de femei din România.