Now Reading
Ce înseamnă să-ți găsești cu adevărat liniștea?

Ce înseamnă să-ți găsești cu adevărat liniștea?

Avatar photo

Epuizarea, încordarea și neliniștea au devenit ceva normal pentru mulți oameni.

Cum viața devine tot mai complexă, pare din ce în ce în ce mai greu să ne găsim echilibrul. Să suferi de anxietate, lipsa somnului și tensiune constantă în corp a devenit ceva foarte întâlnit.

Totuși, doar pentru că ne simțim așa mare parte din timp, nu înseamnă că este și normal.

Și tu cauți liniștea la un singur nivel?

Acum câțiva ani, țineam sesiuni unu-la-unu de terapie prin meditație. Într-o zi, a venit o clientă care mi-a spus: „de câteva zile, am o stare de anxietate, nu mă pot odihni”.

Scopul terapiei era să lucrăm la nivel de suflet. Rolul meu acolo era să o ghidez să descopere convingerile care aduceau dezechilibru.

Însă instinctul mi-a spus să o întreb, mai întâi de toate:

Ai băut cumva prea multă cafea azi?

Ai mâncat cumva prea mult zahăr zilele trecute?

Păreau niște întrebări superficiale, însă necesare și relevante.

Răspunsul ei a fost: „Da, am exagerat zilele acestea. Poate fi și asta o cauză.”

De-a lungul anilor am simțit că, pentru a-mi ajuta clienții să rezultate palpabile, este nevoie de o abordare corp-minte-suflet. La pachet cu terapia prin meditație, ajungeam să fac recomandări care să calmeze sistemul nervos: exerciții de respirație, practici pentru somn mai bun, recomandări de nutriție.

În ultimii 10 ani am descoperit că rezultatele vin dacă ne concentrăm pe o abordare corp-minte-suflet, și nu pe un singur aspect în defavoarea celorlalte.

Cum arată dezechilibrul?

  1. Dacă eforturile noastre se concentrează prea mult pe corp, apare obsesia sănătății, nutriției și sportului, a modului în care arătăm, a rutinelor perfecte, care însă nu merg mai în profunzime.
  2. Dacă procesul nostru se concentrează prea mult pe minte, putem deveni captivi înțelegerii raționale, categoriilor și tipologiilor. Putem rămâne doar la nivel de înțelegere, fără schimbări la nivel de suflet.
  3. Dacă procesul nostru se concentrează prea mult pe suflet, suntem într-o continuă meditație și conectare cu spiritul; așa putem ajunge să pierdem din vedere conectarea cu materialul, să pierdem din vedere că avem facturi de plătit, un corp de îngrijit, o casă de iubit. Putem ajunge să fim mai puțin aici și acum, în momentul prezent.

Dacă te regăsești în vreuna dintre extremele de mai sus, te poți întreba:

Cum fac să ajung la liniște într-un mod echilibrat?

Iată cum arată etapele către liniștea care durează:

  1. Ai grijă de corp cu mișcare ușoară, stretching, nutriție potrivită și somn. Dacă renunți la zahăr și alcool, îți susții șansa de a scăpa de anxietate. Dacă practici zilnic stretching sau Yoga, îți vei activa sistemul nervos parasimpatic, cu beneficii de calm și stabilitate interioară.
  2. Ai grijă de mintea ta. Creează câteva momente în zi în care stai departe de stimuli, de procese gândire complexe și logice. În momentele în care te relaxezi, creierul tău emite unde Alpha sau Theta, în loc de foarte obositoarele unde Beta. Respirația liniștitoare, lentă, profundă este un mod foarte ușor de a liniști mintea și a accesa undele Alpha sau chiar Theta.
  3. Ai grijă de sufletul tău. Partea cea mai profundă din tine are nevoie de atenție și să fie ascultată. Petrece suficient timp explorând aspectele care îți mențin tensiunea emoțională. Oferă-i spațiu ființei din interior să-ți vorbească. Meditația este un context minunat de a te conecta cu profunzimea ființei tale, de a practica autocompasiunea și liniștirea.

Corp-minte-suflet.

Acestea sunt cele trei niveluri prin care ai nevoie să treci când vrei să găsești liniștea cea mai profundă.

Exercițiile de respirație, Yoga și meditația, la pachet cu o abordare echilibrată asupra somnului și nutriției pot avea un impact profund asupra stării noastre. Începe de la corp și dă-ți voie să descoperi cum e să te simți bine cu adevărat.

În programele de grup pe care le organizez, mă concentrez pe practici corp-minte-suflet și știința din spatele lor.

Dacă și tu îți dorești să înțelegi cum și când să aplici anumite practici în funcție de nevoia ta, te invit alături de mine în programul gratuit de 12 zile – Liniște în Minte, Corp, și Suflet.

Începem în 11 octombrie.

Până atunci, îți doresc să îți găsești liniștea la toate nivelurile.

Ține minte: liniștea profundă este dreptul tău din naștere și poate fi starea ta naturală.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top