Now Reading
Chillosofia: Cenzura emoțională – permisiunea de a fi abuzat

Chillosofia: Cenzura emoțională – permisiunea de a fi abuzat

Valeria Jalenco

Astăzi, în rubrica Chillosofia voi descrie scindarea psihicului în două părți care nu vor fuziona niciodată. 

Știați că oceanele Atlantic și Pacific nu se amestecă?

Sunteți curioși de ce două ape pot fi atât de incompatibile?

Având peste 1900 de ore pe “teren”, adică având foooooooaaaaarte multe ședințe în decursul ultimilor 3 ani, am văzut cu ochii mei, cum se desfășoară viața unui un om cu psihicul scindat. 

Viața unui om cu psihicul scindat în mai multe bucăți este frumoasă în perioade foarte scurte, iar perioada “perfectă” este o simplă încălzire pentru un haos imens și de durată. Fericirea devine o sursă de anxietate. Dacă îți e frică de perioadele în care în merge bine, s-ar putea să fii un om cu psihicul scindat. Nu disperăm! Avem soluții.

Părți inegale, ca într-un puzzle 

Corpul psihic scindat în două părți inegale nu poate să devină uniform fără ajutorul unui specialist. 

Specialistul nu are un super glue special cu care le va lipi, specialistul o să mărească sinele Real, pentru a scăpa de tensiune nervoasă constantă.

Părțile scindate nu fuzionează, ele coexistă, pe rând. Uitați-vă cu atenție la imaginea cu cele două oceane în locul unde acestea se “întâlnesc”, două lumi, două perspective, un cumul de traume incompatibile. Traumele te fac versatil, instabil, imprevizibil.

Chillosofia pe teren, lentilele prin care îți văd oceanul

Imaginați-vă că Chillosofia este locul întâlnirii celor două oceane. Locul unde traumele incompatibile se luptă, se intersectează. Se împletesc abandonul și pacea, iubirea și ura, bătrânul și copilul.

Eu văd ambele oceane. Văd cum este apa într-o parte și în cealaltă. Omul din fața mea nu știe că are două oceane nefuzionate. El vede doar consecințele luptelor interioare. 

Tu ești o lume, ai toate oceanele, nu doar două 

Vom folosi imaginația ta: Atlanticul este sinele Real. Pacificul este sinele Fals. Zonele care aparțin Atlanticului şi zonele care aparțin Pacificului sunt nevroze formate în decursul anilor. Unele sunt mai adânci, altele sunt mai subțiri. 

Într-o lume unde toți vor libertate financiară (promisiune făcută de sinele Fals, nu există fericire acolo există atașament), Chillosofii se bucură de Autoritate Emoțională (sine Real, sinele are asigură detașare, conviețuire armonioasă).

Autoritatea Emoțională înseamnă formarea unor rețele neuronale noi. Fresh emotions!

Dezarmarea sinelui Real, impunerea atașamentului emoțional

Situația este una de natură foarte delicată, cenzura (dezarmarea sinelui Real) ne face să inhibăm orice dorință de a lupta cu sinele Fals. Cenzura începe cu impunerea părintelui ca o figură autoritară, figură mai degrabă rece și dură, decât iubitoare. De asemenea, părintele extrem de protector nu este mai puțin capabil de cenzură, protecția excesivă este o formă de cenzură și are același efect: tăierea aripilor încă din copilărie. 

Sinele Fals poate fi cumpărat cu un pachet de orez înainte de alegeri, sinele Fals poate fi momit cu ajutorul iluziilor și manipulării, sinele Fals are nevoie de botox și implante mamare. Sinele Real are un SCOP divin, el nu are nevoie de botox pentru a fi apreciat de alți oameni. Validarea ieftină nu este o monedă valoroasă pentru un sine Real.

Preoții ar spune că lumea este posedată de demoni. 

Interpretare: Nu. Sinele Fals este populat de ei. Home, dear home.

Medicii ar spune că lumea este mai mereu bolnavă. 

Interpretare: Boala e și ea o formă de a fi posedat.

Oamenii de rând ar spune că lumea este tot mai rea. 

Interpretare: Sinele Fals este rău. El nu are emoții. El are bani. Banii sunt mai importanți decât sentimentele.

Autoritate Emoțională versus permisivitate 

Știți că în Chillosofie avem 6 arme/emoții (dacă nu, atunci recomand să citiți articolele publicate în ultimele 5 luni): bucuria, curiozitatea, tristețea, dezgustul, surprinderea, furia. Aceste emoții sunt ingredientele noastre pentru un cocktail numit Autoritate Emoțională. Acest cocktail neutralizează apa din Pacific. 

Nu este Pina Colada și nici Negroni. Acest cocktail are gust de libertate reală, stabilitate emoțională și granițe emoționale respectate. Ceea ce nu este permis pe teritoriul Pacificului. Pacificul este cel mai mare, cel mai adânc și cel mai populat. Sinele Fals este accesibil pentru toată lumea, e suficient să furi niște euro și să mergi la shopping.

Autoritatea Emoțională este moneda națională a sinelui Real. Autoritatea Emoțională îți va permite să rămâi pe picioarele tale indiferent de forma de abuz la care ești expus: verbal, fizic, emoțional. Un val de Gaslighting? Ok, facem surfing.

Un val de manipulare? Easy! Un val de promisiuni goale? Marș la mami 🙂

Cine are și cine nu are Autoritate Emoțională

Oamenii sunt creaturi fascinante, dar nu ideale.

Oamenii care nu își cunosc problemele psihice consideră că nevrozele fac parte din caracterul lor (adică identitatea lui este constituită dintr-un pachet de nevroze). Oamenii confundă caracteristicile specifice personalității cu un buchet de boli psihice și/sau nevroze și exclamă: “sunt special”, “voi nu vedeți cine sunt cu adevărat, sunteți orbi”. 

Dragă om special, 

Astăzi am vorbit despre mecanismele tale de adaptare la nesiguranță, stres, promisiuni goale, iubire condiționată și răutate gratuită. Mecanismele de adaptare sunt bune și utile în situații criză. Permite-mi să îți pun câteva întrebări: 

  1. Unde ești acum?
  2. Câți ani ai?
  3. Treci printr-o criză similară cu cea din copilărie? 

Majoritatea oamenilor reproduc crizele din copilărie sub formă de mentenanță nevroze. O mentenanță foarte scumpă: pierzi iubiri, pierzi prieteni, pierzi momente. Nevrozele rămân, iar viața trece pe lângă. Empatizez cu tine și durerea ta, văd de ce ai două oceane incompatibile în tine. Însă, totuși, merită să lupți cu tine ca să menții puzzle-ul de convingeri din copilărie? Te face acest puzzle fericit? Dacă da, e ok. Dacă nu, e loc de schimbare în lumea ta.

Ești unic, ceea ce te face special în prezent – se numesc mecanisme de apărare pentru ca ai avut îngrijitori incompetenți. Nimeni nu este obligat să îți fie mami și tati. Partenerul nu îți este un sclav și nu e jobul lui să își repare sufletul. Este sufletul tău și tu ești cel care este obligat să îl repare. Nimeni altcineva nu este responsabil pentru tine. 

Să îți spun de ce ești special (fără nevroze): zâmbetul tău este unic, umorul tău este autentic, nimeni nu are un suflet ca al tău. Vocea ta este unică și scopul meu este să te conving că e atât de frumos să îți folosești vocea, mintea și sufletul pentru a îndeplini un vis. Libertatea financiară nu este un vis pentru suflet. Libertatea nu poate fi descrisă printr-un singur element. Libertatea este mult mai complexă. Dimensiunile libertății sunt necondiționate și neconcepute de convingerile noastre limitative. 

Ai o voce! Vreau să ți-o aud!

Valeria Jalenco

Ascultător experimentat 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top