Chillosofia: Mașina ta nu are roți. Dezechilibrul emoțional.
În Chillosofie, noi, Chillosofii, lăsăm fanteziile să curgă liber, necontrolat, fiindcă cele trei inteligențe fuzionate creează adevărate minuni.
Într-o lume, unde Sinele fals își dorește să atingă perfecțiunea și să dețină putere absolută, Sinele real conduce lumea, muncind (p.s. despre muncă am scris în articolul anterior).
Sinele fals este o mașină zburătoare, care nu a atins niciodată pământul, iar tu, om fiind, ai nevoie de două picioare ca să supraviețuiești.
Ce facem când părinții tăi, în mod special, își propun să fii un Sine fals, fără picioare? Plângem? Nu. Consumăm droguri sau alcool? Posibil. Ne facem piloți? Posibil. Ne facem medici sau politicieni? DAAAA!
Principiul Anvelopei. Anvelopă spartă.
Principiul anvelopei este un principiu în Chillosofie care descrie, pas cu pas, în ce constă mecanismul unui abuz (fizic și psihic). Abuzul are zeci și sute de consecințe, impactul este imens. Un psihic controlat poate salva mii de vieți.
Abuzul…este
procesul când ți se dezumflă roata și nici nu simți că se întâmplă.
Abuzul este…
să fii învățat să închizi ochii atunci când te doare, în loc să spui STOP, ajunge.
Abuzul este…
să vezi că ești nefericit.
Principiul Anvelopei, Șablonul 1: Nu vedem groapa
Șablonul 1 descrie reacția la un eveniment neplăcut la o persoană cu o inabilitate de a fi obiectiv cu ea însăși și cu ceilalți. O persoană care din exterior arată ca un om perfect normal (‘normal’ – un termen foarte relativ) poate deveni atractivă sau utilă pentru noi, doar din lipsa de spațiu psihic disponibil pentru noi înșine.
Folosind cele trei dimensiuni putem măsura impactul abuzului (sau mărimea gropii).
Chillosofii, ca niște arhitecți, proiectează psihicul lor sănătos, de parcă ar fi o casă cu trei nivele.
Elementele principale sunt:
Dimensiunea 1 – copilul interior
Dimensiunea 2 – femeia/bărbatul
Dimensiunea 3 – bătrânul/bătrâna
Procesul de fuzionare este construirea casei. Elementele se construiesc, omul evoluează, dar intervine o problemă, vine cineva și distruge tot ce a fost construit mai devreme. De obicei, distrugerea are loc când omul abandonează terapia sau pauza durează prea mult.
Omul regresează la început, închide ochii, se preface că nu există nicio groapă și mașina merge OK.
Pattern-ul acesta este foarte des observat la oamenii cu tulburare de anxietate, tulburare de identitate disociativă, tulburare de panică, tulburare de personalitate narcisică.
Acești oameni trăiesc într-un dezechilibru constant, pe avarii. Ceilalți se plâng de stilul lor de a conduce, dar ei toată viața și-o consumă pentru a construi casa lor.
Casa, pe care părinții lor, nu le-au oferit șansa să o aibă (e vorba de iubire de Sine și psihic sănătos).
Oamenii care suferă de la tulburările psihice menționate mai sus, au nevoie de mai mult timp în terapie. Vă recomand să fiți gata pentru un an sau doi de muncă. Vom fi pe șantier și în zilele libere.
Șablonul 2: Vedem groapa, însă mereu dăm în ea
Acest șablon descrie prezența inteligenței raționale (bătrânul/bătrâna) sau ne putem imagina o mașină frumoasă, fără motor. Motorul e dimensiunea 2 – bărbatul/femeia. Acești oameni suferă de o altă gamă de tulburări psihice: tulburarea de personalitate borderline, deficit de atenție și hiperactivitate
Aici vom combate traseul standard cu muuuuuuult sport. Vom juca tenis, mergem la sală, facem yoga sau pilates.
A trăi respectând acest șablon este un chin, dacă îți dorești prieteni adevărați sau un job stabil. Terapia aici va avea un obiectiv deosebit: tranziția de la un stil de atașament dezorganizat la unul sigur/securizant.
Șablonul 3: Abandonăm mașina și o luăm pe jos
În acest șablon sunt oamenii care au rezistență la orice formă de apropiere, inclusiv terapie. Aici vom vedea comunitatea LGBTQ, care abandonează mașinile standard și așteaptă mașinile zburătoare.
Mașinile zburătoare sunt deținute de Sinele fals, un Sine care primește, arestează, dar niciodată nu oferă.
Dacă eu, ca femeie nu mi-am găsit bărbatul, de ce să nu fur și eu o femeie de la un bărbat?
Dacă eu, ca bărbat, nu mi-am găsit femeia, de ce să nu fur și eu un bărbat de la o femeie?
Șablonul 3 respinge orice sistem, are conturile poprite și inima înghețată.
În șablonul 3, avem o singură dimensiune activă: copilul. Să îmbrățișăm acești copii si să le construim o grădiniță sau un spital, depinde de caz.
Sunt în drum spre grădiniță,
Vă aștept!
Valeria Jalenco
Valeria JALENCO, psihoterapeut, psiholog clinician, om de afaceri de succes, aduce o perspectivă inovatoare în domeniul comunicării și psihologiei. Cu studii acreditate la prestigioasa Arden University din Marea Britanie, la cei 27 de ani ai săi, Valeria a trăit deja o moarte clinică și a obținut două diplome universitare și două mastere. Originară din nordul Republicii Moldova, s-a stabilit în București de 8 ani. Experiența ei impresionantă de peste 1500 de ore în consiliere individuală definește un expert în psihologie. Valeria abordează terapia individuală cu o viziune hibridă, combinând elemente de psihanaliză, tehnici cognitiv-comportamentale și integrând inteligența emoțională. În calitate de psiholog, Valeria JALENCO nu doar oferă consiliere, ci deschide uși către autodescoperire și vindecare.