Cum te descurci cu criticul interior?
Îți vorbeam în articolul precedent cât de mult este influențată starea noastră emoțională de dialogul intern pe care îl avem, precum și de gândurile pe care alegem să ne concentrăm. În acest articol sunt curioasă tu cum îți vorbești, cât de des te critici și cât de mult te apreciezi?
Simți că te critici pentru orice? Îți spui că ești incompetent(ă), nepriceput(ă) sau, mai rău, că nu ești în stare de nimic? Dacă procedezi așa, cum te simți apoi? Presupun că încrederea în propria persoană este scăzută, stima de sine la fel, poate simți frustrare, dezamăgire, furie, neputință cu o intensitate mai mare decât ar fi cazul.
Ce poți să faci să îmblânzești dialogul intern, astfel încât starea ta emoțională să fie mai bună?
În primul rând, este important să-ți dai seama când te critici. Dacă ești obișnuit(ă) să-ți vorbești așa sau cei din jur, în acest mod, ți se adresează, atunci gândurile negative pot să apară fără să le observi.
După conștientizarea criticilor interne, este util să te întrebi dacă acele gânduri sunt raționale, rezonabile sau nu. Dacă sunt iraționale, te invit să le înlocuiești cu varianta lor rațională. O analiză mai profundă îți aduce în față convingerile tale de viață, precum și vocea celor cu care ai crescut și e bine să vezi ce mai păstrezi cu tine din toate acestea și ce idei hrănitoare pentru tine poți dezvolta.
Este important să observi cum te vezi tu pe tine, cum te definești tu și astfel să poți ajusta imaginea ta despre tine.
Te mai invit să te gândești și la cum ar fi pentru tine dacă ți-ai vorbi așa cum îi vorbești unui prieten drag care are comportamente imperfecte? Îmi imaginez că, dacă prietenul tău a făcut o greșeală, ca să îl susții și fiindcă te interesează să ai o relație bună cu el, îi vorbești cu înțelegere și blândețe. Probabil te gândești că a fi om înseamnă a fi imperfect, deci a face greșeli este în natura noastră și asta nu ne face mai puțin importanți, valoroși sau demni de iubire. O greșeală poate fi și o oportunitate de învățare și dezvoltare.
Mă gândesc și că este minunat să ne vedem compleți și în armonie, să ne conștientizăm atu-urile și slăbiciunile, să ne cunoaștem punctele forte, dar și slăbiciunile. Și să învățăm să le punem la treabă pe toate în folosul nostru.
Cum te descurci cu criticul interior?
Dacă observi că dialogul interior este foarte critic și nu reușești singur(ă) să îmblânzești vocea interioară, poți căuta un psihoterapeut care să te ghideze în a vorbi cu mai multă compasiune cu tine și astfel să ai o relație mai sănătoasă cu tine și o stare emoțională mai bună.
Psihoterapeut autonom cu drept de liberă practică, atestat de Colegiul Psihologilor din România, Consilier pentru dezvoltare personală, Consilier vocațional, membru al Colegiului Psihologilor din România, al Federatiei Române de Psihoterapie și al Institutului