Now Reading
Emoții reale, emoții imaginare

Emoții reale, emoții imaginare

alina-costache
emoții-reale-emoții-imaginare

Ce sunt emoțiile? Unde se formează? Putem să le evocăm, să le provocăm, să le retrăim, să le imaginăm? Și dacă da, cum vom ști să nu confundăm fiziologia unei emoții imaginate cu cea a unei emoții reale și să ne ferim de eventualele daune pe care ni le-am putea produce trăind emoții puternice, induse, pur și simplu, de mici neînțelegeri?

Vă propun să începem cu un exercițiu de imagerie. Caută un loc liniștit, unde nu vei fi întrerupt pentru următoarele 10 minute și citește exercițiul până la sfârșit, după care îl poți pune în practică. Ritmul este unul firesc, fără grabă, în concordanță cu ritmul tău cardiac.

Conștientizează respirația timp de un minut, nu este nevoie să respiri diferit, păstrează ritmul firesc, dar concentrează atenția asupra respirației și simte cum aerul pătrunde prin nări până în plămâni, apoi simte drumul pe care îl face înapoi. Acum, în stare de relaxare, imaginează-ți o situație în care ai primit ceva ce îți doreai foarte mult (poate fi imaginea ta în fața unui avizier când ai luat o notă mare la un examen, sau ai intrat la facultate, ai obținut jobul ideal, ai primit o veste excelentă pe care o așteptai demult). Lasă imaginea să capete cât mai multe detalii și observă cum se simte acel moment în corpul tău. Observă cum este respirația, ritmul cardiac, unde se simte o tensiune în corp, cum se simte pielea, dacă se aud voci… După câteva minute, în care ai vizualizat momentul, șterge imaginea, la fel cum un burete șterge tabla. Rămâi așezat și imaginează-ți acum o altă scenă, în care primești o veste extrem de tristă. Ai pierdut ceva sau pe cineva drag, ai trăit o despărțire sau cineva apropiat te-a dezamăgit într-un mod neașteptat. Din nou, observă cum se simte acest moment în corpul tău. Cum este respirația?… dar ritmul cardiac?… se simt tensiuni în corp?… cum se simte la nivelul pielii?… ce auzi în jurul tău?… După câteva momente petrecute observând mental acest moment, șterge din nou cu buretele tabla minții. Acum îți imaginezi din nou un moment de fericire. Poate ai primit vestea că vei avea un copil sau poate te-ai îndrăgostit, cineva s-a însănătoșit sau ai fost avansat la locul de muncă. Din nou, observă cum simte corpul tău această imagine prin respirație, ritm cardiac, tensiune în corp și la nivelul pielii. Fă o poză mentală acestui moment, și când ești pregătit, încheie exercițiul.

Citește continuarea articolului în ediția dublă decembrie 2021 – ianuarie 2022 a revistei Psychologies.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top