Ghidul începătorului pentru exerciții de meditație
Stresul cotidian sau problemele permanente pe care le ai la serviciu sau acasă te afectează, îți afectează viața, sănătatea și fericirea? Atunci a sosit momentul să iei în considerare câteva exerciții de meditație. Iată care sunt lucrurile de bază pe care trebuie să le știi!
De ce ar trebui să iau în considerare exercițiile de meditație?
Probabil că te întrebi dacă exercițiile de meditație funcționează cu adevărat și dacă beneficiile lor sunt cu adevărat substanțiale. Răspunsul este simplu: da. Meditația prezintă o gamă largă de avantaje, de la o sănătate mai bună, o stare de spirit mai bună și un somn mai bun, la mai multă energie, vitalitate și concentrare, mai puțin stres, mai puțină frustrare și mai puține griji. Sună atrăgător, nu-i așa? Așadar, în cazul în care te-ai simțit anxios, deprimat sau slăbit în ultima vreme, în cazul în care ai probleme de somn și de concentrare sau dacă pur și simplu vrei să dobândești acele sentimente dezirabile de bunăstare, calm și fericire, ar trebui să începi să iei în considerare exercițiile de meditație.
De ce am nevoie pentru a începe exercițiile de meditație?
Dacă ai decis că ar trebui să încerci să meditezi, atunci primul lucru de care ai nevoie este determinarea. Nu este ca și cum exercițiile de meditație necesită anumite instrumente sau tehnici complicate – în principiu, ai nevoie doar de voință și dorință, pentru a beneficia de meditație. Și, bineînțeles, ai nevoie de puțin timp pe care să-l aloci sesiunilor de meditație – 15, 20 de minute la două zile este ideal. Dar există o regulă, atunci când te gândești să începi să meditezi. Și această regulă este că… nu există meditație reușită fără relaxare, o relaxare completă a corpului și a minții.
Cum mă pot relaxa?
Am stabilit deja că trebuie să te relaxezi pentru a medita. Dar este acest lucru ușor? Pentru un începător, ar putea fi destul de dificil. Majoritatea începătorilor în exerciții de relaxare și meditație se trezesc gândindu-se la problemele și grijile zilnice atunci când încearcă să mediteze, în loc să își limpezească mintea și să se bucure de starea de calm. Sau alții se plictisesc atunci când încearcă să își golească mintea. Cu siguranță, acestea nu pot fi numite „sesiuni de meditație de succes”. Cu toate acestea, chiar dacă ți se întâmplă acest lucru, trebuie să știi că, cu siguranță, te vei simți mai bine cu timpul și te vei bucura complet de meditație, în cazul în care ești hotărât să o faci să funcționeze.
Dar să o luăm de la început. Pentru a beneficia de o relaxare completă, trebuie să începi tehnicile de meditație la momentul potrivit. Copii care aleargă prin casă, un televizor tare, un vecin zgomotos s-ar putea să nu fie premisele perfecte pentru a începe să meditezi. Ai nevoie de pace, liniște, o atmosferă bună, un decor confortabil sau un ambient natural primitor. După ce găsești un moment de liniște, încearcă să îți lași corpul să se relaxeze, să împingi tensiunea în jos și să îți slăbești mușchii. Simte cum întregul corp se simte mai bine – acest lucru te va ajuta să îți eliberezi mintea mai târziu.
Există diferite tipuri de exerciții de meditație?
Există o gamă mare de exerciții de meditație, fără îndoială. Ceea ce ar trebui să faci, ca începător, este să le încerci pe toate și să îl găsești pe cel care ți se potrivește cel mai bine. Dar care sunt aceste tipuri diferite de exerciții? Poți alege între exerciții de vizualizare (când îți imaginezi elemente, locuri sau momente pozitive, frumoase), exerciții de concentrare (când încerci să te concentrezi asupra senzațiilor și stimulentelor corpului tău), exerciții de respirație (care sunt folosite în toate tipurile de meditație, ca o premisă esențială) și multe altele, inclusiv exerciții de meditație specifice care privesc un somn mai bun, un apetit mai bun, mai puțin stres și alte probleme care trebuie eliminate din viața ta de zi cu zi.
Nu uita că, dacă dorești rezultate bune, trebuie să continui cu exercițiile de meditație și să încerci să devii mai bun în mod permanent – numai așa vei obține acel sentiment pozitiv de bunăstare pe care îl cauți. Mult succes!
Alina Rânbu este antreprenor, consilier, psihoterapeut, psiholog clinician și trainer, fiind studentă în domeniul dezvoltării personale de peste 15 de ani și formator în ultimii 10 ani, experiența ei bogată se referă la sănătate și stare de bine, vindecarea traumelor cauzate de abuzuri, managementul stresului, transformarea mentalității, performanță înaltă și succes financiar. În practica sa privată de consiliere, Alina lucrează cu schimbătorii de destine din lume, care creează mișcări și inițiative, împuternicind femeile lider să facă cea mai bună treabă în lume, pentru a ridica antreprenoriatul în sectorul de wellness, vindecare, coaching și dezvoltare personală. Alina este pasionată de împuternicirea femeilor pentru a-și crea o afacere și o viață pe care să le iubească, utilizând un amestec unic de strategie bazată pe suflet, capacitatea intuitivă înnăscută, recalibrarea energetică și reprogramarea mentalității pentru a accelera rezultatele urmărite.