Ghidul psihologului pentru o viață mai fericită și mai sănătoasă
Importanța îngrijirii sănătății mintale este un subiect extrem de important, care adesea este trecut cu vederea, pentru că nu am fost educați în acest sens. Ca psiholog clinician, am avut privilegiul de a lucra cu numeroase persoane și de a observa cât de profund poate influența sănătatea mintală fiecare aspect al vieții. În acest articol explorăm importanța sănătății mintale și abordăm câteva sfaturi practice pe care le poți aplica în viața de zi cu zi.
Sănătatea mintală: Fundația pentru o viață fericită
Înainte de a merge mai departe, să clarificăm ce înseamnă de fapt sănătatea mintală. Sănătatea mintală, nu se referă doar absența bolilor sau a tulburărilor, ci ea privește în primul rând starea de bine emoțională, psihologică și socială.
Sănătatea mintală se referă la capacitatea noastră de a face față stresului, de a ne gestiona emoțiile, de a menține relații sănătoase și de a avea o perspectivă pozitivă asupra vieții.
Îngrijirea sănătății mintale în viața de zi cu zi
Importanța sănătății mintale se referă la modul în care apari în viața ta și în relațiile tale, astfel că o sănătate mintală precară va impacta aspecte esențiale ale vieții tale, uneori chiar fără să îți dai seama de acest lucru. Când vine vorba de modurile practice în care putem îngriji și îmbunătăți sănătatea noastră mintală, am ales câteva din cele mai frecvent folosite practici, pe care le putem aplica începând chiar de astăzi:
1. Prioritizarea odihnei: Somnul adecvat este esențial pentru sănătatea mintală. Asigură-te că acorzi suficient timp pentru odihnă și că încerci să menții un program regulat de somn. Creează-ți o rutină de odihnă potrivită responsabilităților și stilului tău de viață din acest moment.
2.Stabilirea limitelor: A învăța să spui „nu” atunci când este necesar este o parte importantă a îngrijirii sănătății tale mintale. Stabilește limite clare în ceea ce privește munca, relațiile și alte aspecte ale vieții tale și respectă-le. Reține că oridecâte ori spui “ da “ unei persoane sau unei activități, totodată spui “ nu” unei alte persoane sau altor activități. Spunem adesea “ nu “ activităților de relaxare și recreere, iar cel mai adesea se întâmplă atunci când ești copleșit/ă de responsabilități. Și poți face asta, până când nu vei mai putea să o faci. Este ca și când ai merge cu mașina cu un rezervor care indică în bord că este gol. Astfel ocupându-te doar de responsailități și de ceilalți, probabil că și rezervorul tău se va goli la un anumit moment. Asigură-te că rezervorul tău de resurse este plin, nu o va face nimeni în locul tău.
3.Conștienizarea gândurilor: Monitorizează gândurile și încearcă să identifici modelele negative de gândire. Mare parte din energia psihică este consumată de preocupări inutile și îngrijorări nerealiste. Verifică-ți starea de prezență și observă dacă mintea este disociată de momentul prezent. Înlocuieștele modelele negative de gândire care-ți răpesc starea de prezență, cu gânduri intenționate și pozitive.
4.Practicarea mindfulness-ului: Mindfulness-ul este o tehnică eficientă pentru reducerea stresului și îmbunătățirea sănătății mintale. Dedică în fiecare zi câteva minute pentru a practica mindfulness-ul, concentrându-te pe prezent și pe senzațiile din corpul tău. Pauzele scurte de centrare și aducere în momentul prezent vor crea un sentiment de usurință în activitățile zilnice.
5.Practicarea exercițiilor fizice regulat: Exercițiile fizice nu sunt doar bune pentru corp, ci și pentru minte. Prin eliberarea endorfinelor, exercițiile fizice pot îmbunătăți starea de spirit și pot reduce simptomele anxietății și depresiei. Asigură-te că practicarea acesor exerciții fizice nu creează și mai mult stres în tine, astfel că te invit să alegi practica potrivită pentru tine și pentru corpul tău, acea practică ce îți aduce bucurie.
6.Stabilirea și îmbunătățirea conexiunilor sociale: Relațiile sociale sănătoase sunt vitale pentru sănătatea mintală. Reconectează-e cu oamenii cu care îți face plăcere să petreci timp. Străduiește-te să petreci timp cu prietenii și familia și să cultivi relații pozitive, stare de prezență și interes autentic pentru ceilalți.
7.Căutarea ajutorului profesional: Nu există nicio rușine în a cere ajutor atunci când ai nevoie. Dacă te simți copleșit/ă de stres sau te lupti cu probleme de sănătate mentală, nu ezita să consulți un psiholog sau un psihoterapeut, care să te sprijine în dezvoltarea unor strategii de coping funcționale pentru situațiile care reprezină o provocare pentru tine în anumite momente.
Investește în sănătatea ta mintală
Sănătatea mintală este un aspect vital al vieții noastre, care merită să fie tratat cu aceeași importanță ca și sănătatea fizică. Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și a unui stil de viață echilibrat, poți îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și bunăstarea mintală.
Așadar, nu subestima puterea sănătății mintale și investește timp și energie în îngrijirea ta. Viața pare și chiar este mult mai frumoasă atunci când mintea este sănătoasă și echilibrată.
Sper că acest ghid îți va fi util și te va încuraja să faci pași mici, dar importanți, către o viață mai fericită și mai sănătoasă.
Alina Rânbu este antreprenor, consilier, psihoterapeut, psiholog clinician și trainer, fiind studentă în domeniul dezvoltării personale de peste 15 de ani și formator în ultimii 10 ani, experiența ei bogată se referă la sănătate și stare de bine, vindecarea traumelor cauzate de abuzuri, managementul stresului, transformarea mentalității, performanță înaltă și succes financiar. În practica sa privată de consiliere, Alina lucrează cu schimbătorii de destine din lume, care creează mișcări și inițiative, împuternicind femeile lider să facă cea mai bună treabă în lume, pentru a ridica antreprenoriatul în sectorul de wellness, vindecare, coaching și dezvoltare personală. Alina este pasionată de împuternicirea femeilor pentru a-și crea o afacere și o viață pe care să le iubească, utilizând un amestec unic de strategie bazată pe suflet, capacitatea intuitivă înnăscută, recalibrarea energetică și reprogramarea mentalității pentru a accelera rezultatele urmărite.