Now Reading
Hipnoza aplicată în oncologie

Hipnoza aplicată în oncologie

maria-molocea
hipnoza-aplicată-în-oncologie

Orice ce se întâmplă în minte este reflectat în corp. Schimbă percepția minții asupra corpului și poți realiza miracole!

Subconștientul este ca un servitor ascultător. El face exact ce i se spune. În subconștient nu există rațiune, nu există păreri, nu există nimic rațional, el doar urmează instrucțiuni. Conștiința în schimb gândește, acționează rațional și adesea provoacă cererile tale. Așa încât, ea trebuie să fie relaxată și redusă la tăcere pentru a nu polemiza cu sugestiile pe care le dați subconștientului. Acesta din urmă nu cunoaște negația, de aceea toate sugestiile făcute sunt mereu pozitive.

Doctorul german Ryke Geerd Hamer a demonstrat că există o strânsă legătură între starea mentală și boală. El consideră că fiecare om se îmbolnăvește din cauza unui program mental distructiv născut în urma unui șoc emoțional.

Pentru a se vindeca, este necesar ca bolnavul să încerce să înțeleagă ce se întâmplă cu el  și să caute să aibă o atitudine sănătoasă și constructivă. Toată suferința și durerea este creația minții noastre. Într-o minte liniștită se creează o nouă realitate. Hipnoza ne poate ajuta să schimbăm anumite tipare de gândire și implicit comportamentale și să rezolvăm conflicte interioare.

Hipnoterapia este o tehnică mai puțin accesată la ora actuală în România. Ea este o punte în presupusul dualism dintre minte și corp. Pentru multe persoane, hipnoza este plină de mituri, înfricoșează din cauza falsei idei de pierdere a autocontrolului. De fapt, hipnoterapia este o stare de profundă relaxare și acceptare, de deschidere către soluții de rezolvare a multor probleme. Ar fi minunat dacă am înțelege că la baza tuturor necazurilor noastre stau emoțiile prin care trecem ca urmare a unor evenimente exterioare sau pe care chiar noi ni le creăm. Căci cea mai mare nevoie a omului este aceea de a se simți in siguranță, protejat.

Hipnoza poate fi descrisă ca o formă de atenție sporită în relaxare profundă, în care mintea e pregătită să accepte sugestiile externe. Odată ce pacientul se află în această stare, hipnoterapeutul poate face o sugestie menită să producă beneficii terapeutice, acesta implicând afirmarea directă a beneficiului dorit pentru sănătate. Pot fi folosite sugestii indirecte, paradoxale sau metafore, aplicând tehnica Ericksoniană și programarea neurolingvistică.

Hipnoterapia este utilizată în mod eficient în tratamentul dependențelor de nicotină, alcool sau droguri, în tratamentul fobiilor, alergiilor, în tratamentul oncologic, precum și pentru reducerea fricii, anxietății din jurul situațiilor stresante, dar și în cazul atacurilor de panică.

În ultimii ani, hipnoterapia a fost folosită cu un uriaș succes în tratarea bolilor severe și în tratarea alergiilor. Cunoștințele noastre despre sistemul imunitar și patogeneza tulburărilor imune au crescut considerabil. Există sute de cercetări privind conexiunile complexe, dintre psihic, sistemul imunitar și efectul stării de spirit asupra proceselor bolii. Succesul tratamentului este o combinație a relevanței sugestiilor, a profunzimii transei și a alianței terapeutice dintre terapeut și pacient.

Bolile fizice sunt, de fapt, modul prin care corpul îți spune că la nivel mental ceva nu este în regulă, că ai emoții rămase captive în interiorul tău. Tristețea, mâhnirea, respingerea, teama, supărarea, rușinea, frustrarea sunt doar câteva exemple minore de emoții care se pot somatiza la nivelul organelor interne. Oricum, suma emoțiilor negative este mai mare decât a celor pozitive. Toate aceste emoții și trăiri negrăite, nerezolvare,  pot duce la îmbolnăvirea inimii și intestinului subțire, splinei sau stomacului, plămânilor sau colonului, ficatului sau vezicii urinare, glandelor și organelor sexuale. Suntem ceea ce gândim, totul se somatizează.

Dacă medicul oncolog și hipnoterapeutul ar lucra împreună, rezultatele ar fi cu adevărat uimitoare. Pacienții diagnosticați cu cancer vor prezenta simptome specifice acestei boli din punct de vedere fiziologic, dar din punct de vedere psihologic, mai popular spus sufletește, își pot pierde controlul, fiind stăpâniți de teama de moarte, de anxietate generalizată și depresie, de lipsă de speranță. Hipnoterapia poate atenua  aceste trăiri. Pacienții care încep chimioterapia sau radioterapia pot constata că hipnoza reduce sau elimină drastic efectele secundare ale acestor tratamente, ajutând pacienții să se relaxeze și să facă față mai bine tratamentului și durerii.

Foarte mulți pacienți povestesc că au intrat în remisie după ce au fost supuși hipnoterapiei. Nu sugerez că hipnoterapia este un remediu pentru cancer ci doar că, în lumea auto-vindecării, hipnoza este la fel de apreciată ca și alte tratamente alternative. De exemplu, pentru femeile cu cancer de sân, amintim câteva din beneficiile reale:

  • reducerea durerii și a stresului asociate cu cancerul în sine,
  • scăderea efectelor secundare specifice chimioterapiei și tratamentelor cu radiații,
  • stare mentală îmbunătățită,
  • restabilirea stimei de sine,
  • reduce victimizarea, stresul și anxietatea,
  • acceptarea situației,
  • răspuns post chirurgical mai bun, mai puțină oboseală și vindecare mai rapidă,
  • liniște, calm, o stare bună generală, reprogramarea minții pentru sănătate și vitalitate.

Durerea, oboseala și anxietatea sunt strâns legate între ele, iar dacă se diminuează una, cealaltă se reduce de la sine. Hipnoza a dovedit de-a lungul timpului că îmbunătățește rezultatele clinice, reducând în egală măsură costurile legate de tratamentul cancerului.

Ca o concluzie, am putea reține ca hipnoterapia este o opțiune colaterală de tratament, fără efecte secundare și fără consecințe negative raportate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top