Intuiția oamenilor
Auzim vorbind foarte des despre intuiția oamenilor. Cu toții o avem însă nu toți de folosim de ea. Unii nici măcar nu sunt conștienți de ce spune intuiția lor.
Întrebarea este, dacă să ascultăm de ea sau nu? Este aceasta de partea noastră sau nu? Putem avea încredere în ea 100%?
Cu siguranță, intuiția este acolo pentru noi în orice moment și ne sprijină în permanență. În orice domeniu sau în orice arie a vieții, intuiția este prezentă. Adevărul este că, de obicei oamenii văd doar ce vor să vadă și asta este dovedit științific.
Noi vedem doar ce dorim, ce ne convine sau ce vrem. Nu vedem ce se întâmplă, de fapt, în realitate. Până aici toate bune.
Dacă știi despre tine că ești mai puțin deștept, chiar prostuț, nu foarte drăguț, așa și ești. Dacă știi despre tine că ești deștept, frumos și special, exact așa ești. Care e realitatea, de fapt?
Realitatea stă în percepția fiecărui om. Fiecare avem o percepție diferită asupra tot ce ne înconjoară. Percepția noastră se reflectă în exterior. Dacă credem că nu suntem deștepți și buni, ne reducem singuri la o existență mediocră.
Dacă ne credem deștepți și buni în ceea ce facem, rezultatele ajung să ne uimească. Percepțiile noastre, insuflate sau nu, despre lucurile care ne înconjoară, influențează parcursul vieții. Însă vestea bună este că prejudecățile noastre, chiar dacă sunt bine înrădăcinate, ele sunt neadevărate și înșelătoare.
Și ce legătură are asta cu intuiția? Păi are mare legătură. Ce dorim să vedem la ceilalți, exact asta vom vedea.
Am putea vedea, însă, mult mai mult! Intuiția vine din subconștient, iar pentru a vedea mai mult, trebuie să ne deschidem mintea. Intuiția noastră este foarte bună, dar de multe ori nu o ascultăm, pentru că prejudecățile și preconcepțiile nu ne lasă.
Ele se pun în fața intuiției și o umbresc. Tot ce este nou pentru mintea noastră, este refuzat și respins. Datorită prejudecăților, ne formăm o părere despre cineva dinainte de a cunoaște detalii, după care căutăm motive și justificări care ne susțin părerea.
În loc să vedem informația corectă, noi vedem exact ce vrem noi. Mintea noastră filtrează foarte multe. Și este foarte bine că o face, că altfel am înnebuni.
Nu am putea suporta să vedem, să auzim, să simțim fiecare mic detaliu din jurul nostru. Însă unele filtre trebuie înlăturate uneori și mintea trebuie deschisă.
Intuiția ne aduce informația nouă sub „un sentiment ciudat”, „o presimțire”, o senzație sau o anumită stare, un feeling.
Însă doar în baza unui feeling nu putem să etichetăm oamenii. Avem nevoie și de alte informații, precum limbajul corpului sau atitudinea celui din fața noastră. Intuiția împreună cu o observare atentă, ne spun exact ce vrem să știm.
Într-adevăr avem foarte multe informații în față de multe ori, foarte multe detalii și oameni foarte diferiți. Însă, cu puțin efort, cu o minte deschisă, putem vedea foarte multe lucruri. Asta înseamnă să exersăm cât mai mult și să punem deoparte prejudecățile și etichetarea oamenilor.
Cam așa funcționează intuiția oamenilor. Cu puțin ajutor din partea noastră, putem vedea mai mult decât ne arată cei din față. Tu câte prejudecăți ai, câte etichete pui oamenilor din jurul tău?
Izabella Cete este consilier de dezvoltare personală, NLP Practitioner, NLP Master, Life Coach, Wingwave Coach. Lucrează în sesiuni individuale, de cuplu, de grup și în organizatii. Coachingul vizează diferite probleme personale, emoționale, familiare sau fizice. Folosește diferite metode, atât cele clasice, cât și metode precum EMDR, hipnoza clasică, meditația sau exercițiile de mindfulness. Lucrează atât online, cat și clasic în funcție de metoda aplicată. Pe lângă consiliere, organizează diferite tipuri de retreat-uri, pe perioada weekend-ului sau de o zi.