Metoda Wim Hof
Puterea noastră interioară – acesta este principiul pe care se bazează metoda Wim Hof, o practică prin care putem deveni mai sănătoși, mai puternici, mai fericiți. Îndepărtându-ne de natură și conectându-ne din ce în ce mai mult la tehnologie, am redus gradual stimularea naturală a corpurilor noastre, scăzându-i astfel rezistența la tot ce înseamnă mediu înconjurător.
Wim Hof sau The Iceman, după cum a fost poreclit în urma metodelor sale neconvenționale de creștere a rezistenței în fața stresului fizic și psihologic, deține 26 de recorduri Guinness, a participat la un semi-maraton la Polul Nord (în picioarele goale!) și a reușit să stea mai mult de două ore scufundat în gheață. Uimitor, nu?
Performanţele sale extraordinare au atras atenţia oamenilor de ştiinţă, Wim Hof fiind studiat de un grup de cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii din Wayne (SUA). Echipa de cercetători, coordonată de Otto Musik, profesor la Universitatea Wayne, a luat decizia de a-l introduce pe Wim într-un aparat RMN în timp ce l-au expus contactului cu apă rece, dar și cu apă caldă, analizând apoi ce se întâmplă în organismul lui. Concluzia cercetătorilor a fost că Wim Hof îşi poate declanşa un mecanism de apărare împotriva stresului apărut în organism, fapt ce îl ajută să reziste efectelor frigului extrem. Antrenându-și, cu ajutorul tehnicilor de respirație, capacitatea de control asupra propriului creier şi a propriei stării fiziologice, Wim Hof reușește să îşi elibereze o substanță analgezică naturală în organism şi astfel să reziste în condiţii extreme.
Citește continuarea articolului în ediția de noiembrie a revistei Psychologies.
Alexandra Tudor este coordonator editorial pentru brandurile Learning Network şi Revista Psychologies. Este pasionată de tot ceea ce înseamnă dezvoltare personală şi profesională, căutând mereu ca prin job-ul său să contribuie la echilibrul personal şi starea de bine, a sa şi a celor din jurul său.