Alchimia: drumul de la aurul fizic la aurul spiritual, o viziune contemporană
În vreme ce societatea noastră se deschide spre căile spirituale ale lumii, iată un mijloc de reconectare la o formă de spiritualitate, practicată în Franța, de secole: alchimia.
Adepții acesteia sunt rari, abia se pot număra zece, într-un secol. Patrick Burensteinas este unul dintre ei. Dar să uitați de imaginea bătrânului bărbos, cu capă violet. De formație, cercetător științific, el a petrecut ani buni în laboratorul său, făcând experiențe de alchimie operativă, de creuzet. Mai întâi, pentru a-și dovedi lui însuși că „asta nu se poate“, apoi pentru că chiar a fost posibil. Și imposibilul a devenit posibil. Oare, există un suflet dincolo de materie?…
Și atunci, și-a orientat cercetarea spre un altfel de aur. O căutare a luminii de ordin metafizic. Căci, străduindu-te să fii tu însuți „aliniat”, poți ajunge la piatra filozofală. Astăzi, Patrick dorește să transmită această stare de trezire unui număr cât mai mare de oameni. După ce a realizat filme documentare, numeroase conferințe și călătorii inițiatice în locuri sacre, este acum contactat, pentru consiliere, de mărci de renume, din dorința acestora de a da un sens produselor lor. Deși alchimia este multimilenară, ea este totuși o artă, pe care el dorește să o aducă în inima orașului, pentru oameni, în consonanță cu epoca pe care o trăim.
Cartea lui, “Un Alchimist Povestește – Autobiografia unui Alchimist”, povestește parcursul acestui căutător de aur, ce l-a condus la scrierea ei, pentru ce ne aflăm noi aici, ce ne așteaptă după moarte, ce guvernează emoțiile noastre și în ce mod putem ajunge la acea lumină, care este pacea interioară. O lecție de înțelepciune obișnuită, dar care trece prin meandrele extraordinarului.
Alchimia = artă a fericirii și filosofie de viață
”Deși am început în domeniul științelor pentru a deveni mai apoi cercetător în acest domeniu, astăzi consider că alchimia este deopotrivă o artă și o filosofie. O artă a fericirii și o filosofie de viață. Pentru că eu nu caut altceva decât ceea ce căutați și voi: fericirea.
Poate părea extrem de absurd să ocolești focul de lemne pentru a aprinde un foc interior, să faci metalul să se topească pentru a învăța să schimbi pielea sau să te închizi într-un laborator pentru a găsi lumina.
Totuși, aceasta este călătoria pe care vă invit să o faceți alături de mine.
Vă invit pe calea către Compostela să culegeți stele din pământ (compost stella) pentru ca să faceți din voi înșivă oameni care stau în picioare… pentru că va fi vorba de a cerne subtilul de dens. Vă invit să vă întoarceți în timp până a-l face să dispară… precum majoritatea iluziilor noastre. Să vă lepădați pielea de pelerin (la propriu înseamnă cel care își pierde coaja) pentru a deschide porțile către realitatea neobișnuită.
De ce veți avea nevoie pe parcursul acestui periplu? De o curiozitate sănătoasă față de improbabil, de ochi deschiși și urechi vigilente.
Călătoriți fără povară! Nu e nevoie de pregătiri prealabile în chimie, în aramaică sau în astrologie. Și nu luați cu voi nici covorul de rugăciune sau vreun talisman ocrotitor: aceasta este o cale fără niciun zeu sau guru. Dar nu vă uitați discernământul, fiți obiectivi și experimentați voi înșivă, așa cum am făcut-o și eu.
Vom descoperi împreună ce se află în spatele materiei. Ascultați muzicalitatea cuvintelor, totul este acolo: în materie, sufletul are o terță parte. Este ceea ce numim limba păsărească, pentru că e volatilă.
Și acolo unde sufletul acționează… este magia. ”
Extras din carte
”S-ar putea spune că fabricarea aurului nu numai că nu este scopul alchimistului, ci este exact opusul. A face aur alchimic înseamnă a închide lumina în materie. Iar obiectivul alchimistului este de a dizolva materia în lumină. O contradicţie absolută.
Am experimentat acest lucru, desigur, pentru a verifica dacă piatra mea „funcţionează”. Dar cu unicul scop de a o ingera eu însumi. Iar aici nu mai e de glumă şi nici nu se pune problema să participe toată lumea. Aşa cum spuneam, nu trebuie să fii alchimist ca să transformi plumbul în aur odată ce ai piatra. Pe de altă parte, trebuie să fii alchimist, cu alte cuvinte să fii perfect îndreptat, pentru a realiza piatra, pe de o parte, şi pentru a o putea ingera, pe de altă parte.
Numai adeptul îşi poate permite să facă acest lucru (vă reamintesc că „adeptul” este cel care a realizat piatra minerală). Şi doar într-un moment în care este perfect îndreptat. În caz contrar, traiectoria luminii îl va spulbera. Iar unii nu şi-au mai revenit după aşa ceva…
Aurul este un metal moale care nu serveşte la mare lucru: astfel încât, pentru a face bijuterii, trebuie aliat cu alte metale. Valoarea aurului este o invenţie a omului. Alchimistul este cu mult deasupra acestor valori umane. El caută unitatea. Nici măcar nemurirea, aşa cum s-a pretins adesea, dar voi reveni asupra acestui aspect într-un alt capitol. El urmează acest precept, pe care l-am repetat adesea: „Dacă vei căuta să faci aur, nu-l vei găsi niciodată; iar dacă ştii cum să-l faci, nu mai ai nevoie de el”.
Vă invităm să audiați un extras audio din cartea ”Un Alchimist Povestește – Autobiografia unui Alchimist”, în lectura Radei Pantea, fondatoarea editurii Solisis.
Cartea a apărut la Editura Solisis, editură cu profil de cunoaștere de sine și spiritualitate, care a scos de-a lungul anilor cărți cu învățături foarte profunde pe teme precum: învățătura autentică a lui Christos, registrele akashice și karma umană, evoluția interioară prin alchimia mentală și emoțională, transmisiuni ale unor ființe cu un nivel de vibrație foarte ridicat, care sunt aproape de noi pentru a ne ajuta în propria noastră creștere spirituală, Trezirea Spirituală și Realizarea de Sine, corpurile subtile ale omului, împărtășiri despre drumul sufletelor după moarte, exerciții de purificare a chakrelor, predate de Iisus discipolilor lui, Shamballa, tărâmul ființelor realizate, experiența sufletelor nedorite care trăiesc avorturi, decese premature sau malformații, și multe alte teme foarte interesante.
Fondatoarea Editurii Solisis, a Şcolii Interioare Solisis, președinta Bibliotecii Pythagore (Pitagora) din Strasbourg, instituție ce a împlinit 104 de ani, o bibliotecă ce reunește 8000 de lucrări de filozofie și din toate curentele spirituale. Rada are o experiență extrem de bogată, vorbitoare a 7 limbi, a profesat în management de top și televiziune.